Solsikker er særligt kendt grundet deres højde og flotte gule farve. Solsikkefrø, der også er kendt som solsikkeplantens frugter, har en række forskellige anvendelser blandt andet i bagværk, snacks eller salater. Afhængigt af solsikkens oprindelse kan solsikkefrøene indeholde en betydelig mængde tungmetaller, heriblandt cadmium.
Cadmium er det 48. grundstof i det periodiske system og er et tungmetal, der findes overalt på jorden. Stoffet kan give kroniske nyreskader og er desuden mistænkt for at forårsage kræft. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man indtager solsikkekerner i et begrænset omfang, og således undgår at anvende solsikkekerner f.eks. til fremstilling af mælkeerstatning til mælkeallergikere. Man kan dog sagtens bruge solsikkekerner f.eks. i brød, da mængden af cadmium så vil være relativt lille. Anvender man i stedet solsikkekerner i form af solsikkeolie, vil cadmium ikke udgøre et problem, da stoffet vil forblive i presseresten.
Du kan se flere sjove keminyheder på vores facebook-side UNGKEMI