• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Organisk kemi01. 08. 2003 | Katrine Meyn

Fra gær til krystal

Organisk kemi01. 08. 2003 By Katrine Meyn

Ti års arbejde med at modificere insulinmolekylet til udtrykkelse i gærceller har betydet, at Novo Nordisk har fået en væsentlig forbedring af insulin-gæringsudbyttet på deres nye, miljøvenlige fabrik i Kalundborg.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 8, 2003 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Claus Emborg

Om en snes år skal Novo Nordisk’s insulinproduktion holde mere end 100 millioner sukkersyge mennesker i live verden over.
I øjeblikket oplever de industrialiserede lande en årlig stigning på ca. 4% i antallet af sukkersygepatienter og dermed et voksende behov for insulin.
Type 1 sukkersyge rammer oftest i en ung alder. De insulindannende celler i bugspytkirtlen ødelægges, og patienterne dør, hvis de ikke får deres daglige insulin.
Type 2 sukkersyge (ikke-insulinkrævende diabetes også kaldet gammelmandssukkersyge) har mere karakter af en kompliceret livsstilssygdom, og behovet for insulinhjælp kommer snigende. Disse patienter bliver der relativt stadig flere af.
Fremstilling af insulin før og nu
I gamle dage, før gensplejsningens tid, ekstraherede man insulin fra svinebugspytkirtler. Svineslagterierne kan slet ikke klare det nuværende behov: i dag bruges der i den industrialiserede del af verden ca. 5000 kg oprenset insulin pr. år. Der kan oprenses ca. 15 mg insulin pr. svinebugspytkirtel, hvilket svarer til ca. 350 mio. svin.
Faktisk er det også begyndt at knibe for den første generation af gensplejsningsbaserede gæringsprocesser. Ikke pga. råvareforsyningen (simple landbrugsprodukter og kemikalier), men pga. miljøhensyn. Gæringsprocesser i meget stor skala er vanskelige at håndtere på en miljømæssig tilfredsstillende måde, idet der bruges store mængder vand, strøm osv.
Nordeuropas største biologiske rensningsanlæg, baseret på COD-kapacitet, ligger i Kalundborg, ved Novo Nordisk’s største produktionsanlæg.
Her er netop opført en ny fabrik til insulinproduktion, som har kostet 2.5 mia. kr. og har givet en besparelse på 67% mht. eksempelvis vandforbruget.
De 2.5 mia. kr. er direkte projektomkostninger. De mere end 10 års forsknings- og udviklingsomkostninger, der har skabt grundlaget for tigerspringet, er det sværere at sætte tal på.

Fremstilling af insulin
I mennesket
Hverken insulingæren eller insulincellerne i bugspytkirtlen producerer insulin direkte.
Insulinmolekylet består af to helt adskilte peptidkæder (A- og B-kæden), der er bundet sammen af to svovlbroer.
Det er ikke muligt at fremstille en genetisk DNA-kode for molekylet, der kan gensplejses ind i gæren.
Det humane insulin koder for B-kæden, der efterfølges af et stort C-peptid (»connecting peptide«), der forbinder til koden for A-kæden. Foran B-kæden ligger peptidsekvenser, der sørger for transport ind i bugspytkirtlen. Bugspytkirtlen fraspalter enzymatisk C-peptidet, inden insulinet frigøres til blodet.
Ved gensplejsning
I princippet kunne man forestille sig en gensplejset gær gøre det samme som det humane insulinmolekyle, men desværre kan man ikke umiddelbart få gæren til at bruge denne konstruktion. Det gennembrud, der i slutningen af firserne bragte første generation af gærinsulin i produktion, kom, da man opdagede, at C-peptidet sagtens kunne gøres meget mindre og derved mere gærvenligt. Samtidig viste det sig, at et af gærens egne signalpeptider foran et gærhormon, kunne få gæren til at sende den ny specielle insulinprecursor ud i gæringsmediet.
Ved oprensningen blev insulinprecursoren vha. enzymprocesser baseret på trypsin, et enzym der også isoleres fra bugspytkirtlen, omdannet til insulin.
På den ny fabrik produceres der nu anden generation af gensplejset gærinsulin. I figur 1 beskrives elementerne i det møjsommelige gensplejsningsprojekt, der har fået gær til at producere meget mere insulinprecursor.

Spaltning af precursor
Samtidig med gensplejsningsprojektet er der blevet arbejdet med spaltning af precursor.
Det viste sig, at trypsin i visse tilfælde fraspaltede forkerte steder i insulin. Nye enzymer har løst dette problem.
Insulinprecursoren omdannes ved en enzymproces til insulin midt i oprensningen. Når dette sker, kan man lettere fraseparere de sidste urenheder, idet produktet har skiftet oprensningsegenskaber, hvad urenhederne ikke har.
Konservativ eller ny teknologi?
Bortset fra det har filosofien bag den ny fabrik været en temmelig konservativ brug af teknologier, der fungerer.
Her spiller kvalitetssikringen GMP (Good Manufacturing Practice) ind. I de internationale regler står der, at lægemidler skal være fremstillet ved velkarakteriserede processer, hvilket opfordrer til en vis konservatisme. Der står imidlertid også, at man skal følge med den teknologiske udvikling, og at der skal foreligge væsentlig dokumentation over for myndighederne, når ændringer foretages.
I 2000 var tiden moden til at påbegynde etablering af den nye fabrik baseret på nye metoder, men også med basis i den allerede anvendte teknologi.
– Det er sket samtidig med, at Novo Nordisk er begyndt at producere nye insulinanaloger, fortæller Thomas B. Kjeldsen, seniorkemiker i forskningsområdet og fortsætter:
– Det drejer sig f.eks. om Asp-B-28, hvor en enkelt aminosyre er skiftet ud, hvorfor man alligevel skulle have et sæt godkendelser på plads. Asp-B-28 optages hurtigere i blodet fra injektionsstedet end human insulin.
Analogerne bruges om dagen. Andre analoger optages langsommere. De bruges konstant og er specielt vigtige om natten.

Integrerede enhedsoperationer sparer tid
I den nye fabrik er gæring og oprensning kommet under samme tag. De enkelte enhedsoperationer i processerne er blevet bedre integreret og koordineret, hvilket har givet færre stop i produktionsflowet og mindre manuel håndtering.
Også her er der tale om en kvalitetssikringsmæssig GMP-satsning. I den gamle svineinsulinproduktion tog det et insulinmolekyle næsten et år at komme gennem fabrikken. Tiden gik med GMP-karantæner. Efter hver enhedsoperation blev mellemprodukter udfældet og sat i karantæne, indtil kvalitetssikringen gav grønt lys. Det var for at undgå at arbejde videre med et dårligt mellemprodukt.
Den ny fabrik er konstrueret på en ny logistisk tankegang: Det er for dyrt at have hele eller halve års insulinproduktion liggende i karantæne. Derfor integreres enhedsoperationerne med hinanden i blokke, så der er færre stop. Selve gæringen og de første oprensningsprocesser er kontinuerte.
Fremtidig inhalationsmedicin?
Lige nu er insulin injektionsmedicin, som det har været lige fra insulinbehandlingens start i tyverne. Selv om nålene er blevet tyndere, og sprøjterne er blevet til elegante penne, vil de fleste diabetikere nok ønske at kunne inhalere deres medicin, som mange astmapatienter gør. Produktet er i klinisk afprøvning. Bliver det en succes, vil det stille krav om større produktionskapacitet. Ved injektion er biotilgængeligheden nær 100%. Ved inhalation skal man være glad, bare man kan få noget til at fungere reproducerbart. En biotilgængelighed på bare 15-20% er en succes.

Figur 1. Skematisk præsentation af insulin precursor fusionsproteinet, der udtrykkes i gæren S. cerevisiae mhp. produktion af insulin. Insulin tilpasses ekspression i gær ved adaptering af proinsulin, hvor C-peptidet og aminosyren B30 fjernes, og aminosyren B29 forbindes til aminosyren A1 ved et ganske kort C-peptid. Denne enkelt-kædede insulin precursor fusioneres til et leader-peptid. Leaderens funktion er at hjælpe insulin precursoren ind i og gennem gærens sekretoriske vej. Leaderen består af et pre-peptid (signalpeptid) (Pre) og et pro-peptid (Pro). I den sekretoriske vej bliver leaderen først spaltet af enzymet signal peptidase, der fraspalter pre-peptidet og derefter fraspalter enzymet Kex2 endoprotease pro-peptidet, således at insulin precursoren frigives til mediet. Kex2 endoprotease spaltningsstedet er lokaliseret ved pro-peptidets C-terminus, og er på figuren indikeret i sort. Desuden bliver pro-peptidet modificeret ved glycosylering under transporten ud af cellen. Insulin precursor (IP), består af de første 29 aminosyrer af den humane insulin B-kæde (B1-B29) bundet til de 21 aminosyrer af den humane insulin A-kæde (A1-A21) vha. et mini C-peptid (C) mellem lysinB29 og glycinA1. Udbyttet af insulin precursoren, udtrykt i gær, blev forbedret ved en systematisk optimering af leaderen, C-peptidet og af Kex2 endoprotease-spaltning af fusionsproteinet.

Skrevet i: Organisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

BranchenytTop14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik