• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Analytisk kemiKlima og miljø01. 05. 2009 | Katrine Meyn

Hydrolyse ved Høfde 42

Analytisk kemiKlima og miljø01. 05. 2009 By Katrine Meyn

Danmarks mest berygtede giftdepot er forurenet med over 100 stoffer, herunder organofosforestre. En spændende oprensningsløsning baseret på hydrolysereaktioner tegner nu positivt. Kemisk set skal man holde tungen lige i munden.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2009 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af kemiingeniør Loren Ramsay, ALECTIA

Siden Cheminova med statens tilladelse begyndte at deponere de første affaldsprodukter i 1953, har sandlagene under stranden på Harboøre Tange gemt på en imponerende blanding af pesticider, opløsningsmidler, kviksølv og meget andet. Mest kendt blandt forureningskomponenterne er parathion – også kaldet bladan. Stoffet er et insektmiddel, forbudt i EU, der virker ved at inhibere enzymet acetylcholinesterase, dvs. stoffet er en nervegift. Det er vurderet, at der ligger 170 tons parathion i jorden ved Høfde 42.

Feltforsøg i pilotskala
De første feltforsøg med en ny oprensningsløsning er netop afsluttet. Her blev 30 m3 fortyndet natronlud (NaOH) infiltreret via en boring, hvorved pH i grundvandet steg til ca. 12. Grundvandet blev moniteret over de næste tre måneder for at følge udviklingen i pH og dannelse af parathions hydrolyseprodukter. Resultaterne var så positive, at en oprensningsløsning bestående af in situ basisk hydrolyse efterfulgt af in situ biologisk nedbrydning nu er planlagt. Men forståelse af hvad der egentlig sker ren kemisk i depotet ved anvendelse af disse metoder er enhver kemikers drøm – eller hovedpine – afhængig af hvordan man ser på det.

Stofegenskaber
Når en ny oprensningsløsning til en jord- og grundvandsforurening skal designes, skal de forurenende stoffers egenskaber tages i betragtning. Ved at vælge en løsning, der udnytter de muligheder som stoffernes særlige egenskaber giver, opnås større chancer for succes.
Udvalgte egenskaber for nogle af de vigtigste forureningskomponenter ved Høfde 42 vises i tabellen.
Som eksempel kan man kigge på tetrachlorethylen. Stoffet findes kun i små mængder ved Høfde 42, men er velkendt i sammenhæng med grundvandsforurening. Stoffet kan strippes ud af grundvandet ved ”air sparging”, da forholdet mellem damptryk og vandopløselighed er højt (se tabellen). De øvrige stoffer ved Høfde 42 kan på ingen måde strippes, da de har et lavt damptryk.
Tabellen viser også, at der er stor forskel i stoffernes oktanol/vand-forhold (vist i tabellen som den logaritmiske størrelse log Kow). Insektmidlerne har et højt log Kow på omkring 3-4, mens hydrolyseprodukterne PNF og EP2 ligger en faktor 10-100 lavere, dvs. omkring 2. Det betyder, at insektmidlerne binder stærkt til jorden, mens hydrolyseprodukterne opløses i vandet og evt. kan fjernes ved afværgemetoden ”pump-and-treat”.
Det ses af tabellen, at insektmidlerne er bionedbrydelige. Men desværre er koncentrationerne så høje, at de er toksiske over for mikroorganismer (en del parathion forekommer som en ren separat fase). Desuden kan selve nedbrydningen af parathion medføre så stort et fald i pH, at bakterierne går i stå, kvalt i deres egen succes. Derfor kan anvendelse af in situ nedbrydning først blive aktuel, hvis koncentrationen nedbringes væsentligt ved anvendelse af en anden oprensningsmetode.
Konklusionen af denne gennemgang af stoffernes egenskaber er, at insektmidlerne ikke umiddelbart kan strippes, fjernes ved oppumpning eller nedbrydes. Til gengæld ved vi, at organofosforestre kan hydrolyseres af stærk base og at hydrolyseprodukterne kan oppumpes.
Det bemærkes, at tilstanden af kviksølv i depotet ikke kendes. Kviksølv kan teoretisk forekomme som det letopløselige chlorid, det tungtopløselige sulfid, som organisk kviksølv med to covalente bindinger eller som metallisk nul-valent kviksølv. Som ved mange systemer i naturen kan der her være tale om en blanding af former.

Løsning
Den valgte løsning består som nævnt af to trin; in situ basisk hydrolyse efterfulgt af in situ biologisk nedbrydning. Det bemærkes, at in situ basisk hydrolyse i et grundvandsmagasin ikke tidligere er blevet anvendt.
Det første trin er en meget aggressiv metode, hvor reaktionen sker straks, så snart der er kontakt mellem lud og forurening. Da det forurenede område er indkapslet med en tæt spuns, er det muligt at fjerne alt grundvand, hvorefter depotet fyldes med fortyndet natronlud. Hermed skal luden ikke opblandes med grundvandet, men blot strømme ind i de luftfyldte porer. Dette giver bedre muligheder for kontakt mellem lud og forureningen.
Parathion spaltes i to velkendte hydrolyseprodukter, O,O-diethyl thiofosforsyre (EP2-syre) og paranitrofenol (PNF). Disse stoffer er ikke nær så giftige som parathion. Reaktionen sker nede i jorden uden risiko for eksponering af mennesker. Hydrolyseprodukterne er forholdsvis vandopløselige og kan dermed fjernes fra depotet, ved at det indspunsede område atter tømmes. Hele processen planlægges gentaget flere gange.
Efter endt hydrolyse afløses den aggressive hydrolyse af en driftsbillig efterpolering med biologisk nedbrydning. Inden nedbrydning kan finde sted, skal depotet neutraliseres. Da den mest effektive bionedbrydning af organofosforpesticider og hydrolyseprodukter sker under aerobe forhold, skal depotet tømmes for vand og sandets porerum ventileres for at tilføre ilt. Da den høje pH-værdi i depotet under hydrolyse dræber hovedparten af de eksisterende bakterier, planlægges det at tilsætte et konsortium af forskellige mikroorganismer fundet ved depotet og opdyrket i laboratoriet.
Længe efter den officielle afværgeforanstaltning er afsluttet, vil nedbrydning fortsat kunne virke mod forureningsrester.

Uorganisk kemi
Ved den valgte løsning skal uorganiske reaktioner også vurderes, da der kun findes få erfaringer med grundvandsmagasiner med pH 12. Derfor blev der udført en række laboratorieforsøg med uforurenet sediment fra Høfde 44.
Resultaterne viste, at det naturlige sediments bufferkapacitet er begrænset. Dette er heldigt, da en stor bufferkapacitet vil medføre, at der skal anvendes mere natronlud for at hæve pH tilstrækkeligt, hvorfor prisen for afværgeforanstaltningen vil øges. Ludbehovet for at hæve pH i uforurenet, sandet sediment til ca. 12 var i størrelsesorden 0,3 kg NaOH pr. ton sediment. Hertil kommer et ludbehov på 0,7 kg NaOH pr. ton sediment til neutralisering af de dannede hydrolyseprodukter (forudsat at der opnås 100% hydrolyse af forurening i depotet). Det største bidrag til bufferkapaciteten blev fundet ved titrering af forurenede jordprøver. Her fandtes uventet et ludbehov på ca. 3,2 kg NaOH pr. ton sediment ud over ludbehovet til uforurenet sediment og neutralisering af hydrolyseprodukter. Årsagen til denne væsentlig bufferkapacitet er ikke undersøgt, men kan skyldes tilstedeværelse af organisk stof i form af det slam, der blev deponeret ved Høfde 42. Dette organiske stof kan have en buffervirkning fra syregrupper (f.eks. små organiske syrer, MCPA, phenoler og cresoler, triestre).
En potentiel effekt af høj pH i et grundvandsmagasin er opløsning af naturligt forekommende metaller og halvmetaller. Sedimentet viste sig hovedsageligt at bestå af kvarts med et meget lavt indhold af lermineraler. Laboratorieforsøg, hvor uforurenet sediment fra Høfde 44 blev blandet med forskellige ludkoncentrationer, viste, at silicium – og til dels aluminium – blev opløst, specielt ved høje pH-værdier. Det formodes, at der er tale om opløsning af amorft silicium frem for kvarts.
Den opløste form af silicium betegnes ofte som ortokiselsyre, H4SiO4. Denne syre kan fraspalte flere protoner og har dermed flere pKs-værdier (data fra PHREEQC databasen).
Opløsning af silicium medfører et uønsket merforbrug af lud samt udfældning af en større slammængde ved neutralisering af det oppumpede vand. Herudover medfører opløsning af silicium risiko for dannelse af silikagel i selve depotet. Silikagel er en underlig størrelse, hvor vand ”størkner”, og hvor siliciumkoncentrationen i gelen er den samme som i den omkringliggende opløsning (i modsætning til en udfældning, hvor silicium opkoncentreres). Dannelse af silikagel sker ved polymerisering til kolloidpartikler, vækst af disse partikler og binding af partiklerne sammen i et tredimensionelt netværk via kæder af Si-O-Si-bindinger [1]. Dannes der silikagel, vil der være risiko for tilstopning af boringsfiltre og af grundvandsmagasinets porerum samt en vanskelig afvanding af slam i forbindelse med vandbehandling. Resultater af laboratorieforsøgene viste, at risikoen stiger kraftigt, hvis pH overstiger 13.
Mange vil huske fund af kviksølv i muslinger i Vesterhavet ved Høfde 42 først i 1980’erne. Som følge af en storstilet oprensning i 1981, hvor 1.200 tons forurenet sand og slam blev bortgravet, er udsivning af kviksølv til havet siden faldet dramatisk. Det har resulteret i, at indholdet af kviksølv i muslinger ved Høfde 42 igen ligger omkring den naturlige baggrundsværdi. Men som en lille krølle på den skitserede løsning viser feltforsøg, at behandling af depotet med lud mobiliserer en del af resterne af kviksølvforureningen. Det muliggør naturligvis en bedre oprensning af kviksølv, som ellers er vanskelig at fjerne (en graveløsning, der vil fjerne kviksølvresterne er vurderet til at koste 152-709 mio. kr. [2]). Samtidig medfører mobiliseringen af disse rester en udfordring i forbindelse med behandling af det oppumpede vand, for at sikre at kviksølv ikke udledes til miljøet.

Referencer
1. Iler, R., 1979. The Chemistry of Silica. Solubility, Polymerization, Colloid and Surface Properties, and Biochemistry. John Wiley & Sons, New York. 866 pages.
2. Kiilerich, O. 2007. Technology screening process for remediation of a pesticide-contaminated site. ATV møde om mega sites, Schæffergården, 25. april 2007.
3. Roberts, T. & D. Hutson. Metabolic Pathways of Agrochemicals. Part Two – Insecticides and Fungicides.

Figur 1. I 2006 blev et areal på 20.000 m2 indkapslet med en stålspuns til 14 meters dybde for at forhindre udsivning til havet. Depotet blev tildækket af en topmembran af plast for at forhindre nedsivning af regnvand.

Figur 2. Grundvandsprøver, der viser hydrolyseprodukternes flotte farver, kun få timer efter infiltration af natronlud i et feltforsøg.

Figur 3. Dannelse af parathions hydrolyseprodukt EP2-syre i grundvandet i forbindelse med et feltforsøg.

Figur 4. Opløsning af silicium i uforurenet sediment ved forskellige ludstyrker.

Tabel 1. Egenskaber for udvalgte forureningskomponenter. Oplysningerne stammer fra diverse kilder, herunder [3].

Parathions reaktioner ved basisk hydrolyse, oxidation og reduktion.

Skrevet i: Analytisk kemi, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

BranchenytTop14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik