• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BranchenytFødevarekemi01. 04. 2010 | Katrine Meyn

Kaviar for kendere

BranchenytFødevarekemi01. 04. 2010 By Katrine Meyn

Fiskerogn dækker behovet for w-3 umættede fedtsyrer, der er nødvendige for en harmonisk udvikling af den menneskelige fysiologi.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2010 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen

Fiskerogn er den bedste kilde til w-3 umættede fedtsyrer. Mangel på især de to fedtsyrer EPA og DHA er associeret med hjerte-karsygdomme, forøget blodtryk, depression, diabetes, ufuldstændig udvikling af det reproduktive system og nervesystemet samt inflammatoriske sygdomme som Crohns sygdom og formentlig mange flere.

Ægte kaviar
Ifølge EU må betegnelsen ægte kaviar efter 15. maj 2006 kun bruges om æg fra forskellige arter af stør, og de behandlede æg skal være sorte, sølvgrå, lysegrå eller gulbrune. Analyser af olier fra forskellige typer ægte kaviar angiver omkring 4% EPA og 9% DHA. Det indhold er ikke specielt imponerende, da olien fra lakserogn indeholder ~ 18 og 12% og fra silderogn 10% EPA og hele ~ 30% DHA. Tallene for det totale w-3 fedtsyreindhold i kaviar er 12 – 16% mod lakserogns 33%.
Kaviar indeholder traditionelt boraks (E285, natriumtetraborat, Na2B4O7,10 H2O), der giver salt smag, forbedrer holdbarhed og giver tekstur til rognen. Boraks eneste tilladte anvendelse i fødevarer i EU er til ægte kaviar. For nylig blev ægte kaviar markedsført som økologisk kaviar, hvilket overtræder reglerne for økologiske fødevarer pga. den tilsatte boraks.

Verdens stærkeste æg
Uægte kaviar er fiskerogn, der er beregnet til at nydes som en rå delikatesse. Specielt fem arter marine prøver blandt 15 undersøgte har meget højt (over 10 mg/g rå rogn) indhold af EPA + DHA. Det er rogn fra makrel, reje, stenbider, kulmule og laks. Især stenbider (kvabso) og laks har meget EPA (13 og 10 mg/g) og DHA (19 og 11 mg/g). Det er netop de arter, hvorfra rognen markedsføres i Danmark. Torskerogn har også et acceptabelt indhold (3 mg/g EPA + 6 mg/g DHA).
Disse mængder sikrer, at omkring 15 g stenbiderrogn dagligt udgør den anbefalede dosis, men personer med diagnosticerede hjerte-karproblemer har behov for det dobbelte.

Pris og kvalitet
I februar 2010 kan 113 g Beluga, 113 g Royal Osetra og 113 g Royal Sevruga kaviar erhverves på tilbud for en samlet pris på lidt over 800 kr., men man kan nå priser over 200.000 kr./kg. Et glas med 50 g lakserogn koster omkring 40 kr. og samme mængde stenbiderrogn 15 kr. Hvis nogen skulle være i tvivl, så er det altså ikke det helsebringende indhold af EPA og DHA, der bestemmer prisen for ægte kaviar.

Forsigtig
Rogn indeholder ikke kun helsebringende w-3 og -6 fedtsyrer. Fedtstofferne ekstraherer fedtopløselige miljøforureninger som PCB, dioxin osv. og oplagrer dem. Mange fisk, især de højere i fødekæden har også et betydeligt indhold af tungmetallerne kviksølv og cadmium, men de kan fjernes ved destillation af olien. Især gravide og ammende advares mod overdreven indtagelse af disse produkter.
De høje indhold af de umættede syrer ledsages af mættede syrer, især palmitinsyre. Mættede syrer er ikke ønskværdige i sundhedsmæssig henseende, men mængderne, der indtages fra rogn er minimale ift. anbefalet dagligt indtag.
Et andet problem er sammenligning af produkter, der er dannet under forskellige klimatiske, sæsonbetingede og fysiske betingelser. Kvaliteten kan være meget svingende, og især for produkter fra opdrættede fisk mangler data i litteraturen.

EPA og DHA
Fisk optager og koncentrerer EPA og DHA fra plankton. Det betyder, at afhængig af planktonsammensætningen kan w-3 indholdet variere betydeligt. Opdrættede fisk reflekterer det foder, de får, og mange opdrættere supplerer sluttelig foderet med fiskeolier, bl.a. for at berige fisken med w-3 umættede fedtsyrer. Mennesket kan syntetisere de w-umættede syrer, men de behøver a-linolensyre (18:3n-3, all-cis-9,12,15-octadecatriensyre), der forekommer i mange planteolier og fisk. Omdannelsen er ikke særlig effektiv, hvorfor både EPA og DHA må suppleres.

w-3 kulten
Som med mange populære naturlægemidler overdrives de positive effekter undertiden. Nogle forskere mener at evidensen fra de mange tusinde undersøgelser, der er offentliggjort, skal tages med et gran salt. Der er ingen tvivl om, at w-3 syrerne har virkning på hjerte-karsygdomme, når de er opstået, men enkelte forskere mener, at mange andre opreklamerede effekter hviler på et spinkelt videnskabeligt grundlag. Se f.eks. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/8543172.stm

Kilder
Fatty acid composition of selected roes from some marine species M. Á. Rincón-Cervera, M. Suárez-Medina og L. Guil-Guerrero. European Journal of Lipid Science and Tecnology 2009, Bind 111, side 920-925
http://da.wikipedia.org/wiki/Kaviar
Comparison of proximate, fatty acid and amino acid composition of various types of fish roes S. Mol og S. Turan International Journal of Food Properties 2008, Bind 11, side 669-677.

All-cis-docosahexaensyre (DHA) og all-cis-icosapentaensyre (engelsk eicosapentaenoic acid, EPA). På formlerne er w-3 (n-3) positionerne mærket med rødt.

Et stykke brød med 50 g stenbiderrogn dækker behovet for EPA og DHA for tre dage. Den rå æggeblomme krydrer så måske med lidt rigeligt kolesterol, men den kan udelades.
Foto: Carsten Christophersen, 2010.

Skrevet i: Branchenyt, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Når bobler og farveskift afslører reaktorens hemmeligheder

Artikler fra Dansk KemiKemiteknikTop15. 12. 2025

Visuelle metoder giver ny indsigt i boblestørrelser, blandingstider og iltoverførsel i bioreaktorer. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Emilie Overgaard Willer, Camilla Tue

Koks i jorden og olie i tanken

Artikler fra Dansk KemiKemiteknikTop08. 12. 2025

Omdannelse af halm via langsom pyrolyse og hydro-deoxygenering. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Claus Dalsgaard Jensen1, Anker Degn Jensen1, Magnus Zingler Stummann2 og Jesper

DTU blandt Europas bedste universiteter – bl.a. indenfor kemi og miljøteknologi

AktueltBranchenyt01. 12. 2025

For tredje år i træk ligger DTU øverst på ranglisten EngiRank, der rangerer de bedste tekniske universiteter i Europa. EngiRank har udvidet antallet af universiteter, så der nu er 239 – heriblandt 15 universiteter fra Storbritannien. - Det er en stor anerkendelse, ikke blot af DTU som

Sodpartikler i København

Artikler fra Dansk KemiKlima og miljøTop25. 11. 2025

Luftforurening i byens gader påvirkes af få køretøjer med høje emissioner. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Thomas Bjerring Kristensen og Nanna Freja Christiansen, Force

Rens søen og gød marken: Søsediment som bæredygtig fosforgødning

AktueltArtikler fra Dansk KemiKemiteknik17. 11. 2025

Opgravning af næringsrigt bundsediment er en effektiv metode til at rense søer og sikre, at den værdifulde fosfor kan genanvendes som gødning. Håndtering af de store mængder våde sediment kræver dog effektive afvandingsmetoder. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden

Glas som batterimateriale

AktueltArtikler fra Dansk Kemi10. 11. 2025

Ikke-krystallinske glasmaterialer er typisk noget, vi forbinder med vinduer og skærme, men kan også forbedre ydeevnen af batterier. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Søren

Vælg bælg

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi03. 11. 2025

Bælgfrugter kan blive en vigtig komponent i en mere plantebaseret kost, men vi har stadig begrænset viden om deres indhold af metabolitter. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Hanne

Enzymet glucoseoxidase – en status i 100-året for Detlev Müllers opdagelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi29. 10. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Jens Ulstrup1, Xinxin Xiao2, Adam Heller3 og Ture Damhus41 Institut for Kemi, Danmarks Tekniske Universitet2 Institut for Kemi og Biovidenskab,

Vil du stå i spidsen for et af Danmarks ældste fagblade – Dansk Kemi søger ny redaktør

Organisk kemi21. 10. 2025

Da vores redaktør, Hanne Christine Bertram, stopper, søger vi en redaktør til et af Danmarks ældste fagtidsskrifter, Dansk Kemi. Dansk Kemi bringer aktuel og dybdegående information om kemien og dens udvikling inden for industri, forskning og uddannelse. Bladet er desuden medlemsblad for Kemisk

Hvad laver lermineralet vermiculiti laboratoriet?

AktueltArtikler fra Dansk Kemi21. 10. 2025

I 2023 kom ler for alvor i medierne, da der skete et voldsomt jordskred i Ølst Bakker ved Randers. Siden 1950'erne er der i området gravet ler til Leca-kugler, som blandt andet bruges til dræn og (sammen med beton) til isolering. Faktisk bliver mange lermineraler brugt til forskellige kommercielle

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • MD Scientific

    Gonotec® Osmomat® Freezing Point Osmometer Model 3000

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • DENIOS ApS

    Hvis sneen falder i morgen – er du så klar?

  • Holm & Halby

    Holm & Halby styrker køleteknisk specialisering med overtagelsen af Pharmacold

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranterne er unikke i deres faglighed

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Kem-En-Tec Nordic

    Vi støtter fremtidens forskere!

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Når bobler og farveskift afslører reaktorens hemmeligheder

    15.12.2025

  • Koks i jorden og olie i tanken

    08.12.2025

  • DTU blandt Europas bedste universiteter – bl.a. indenfor kemi og miljøteknologi

    01.12.2025

  • Sodpartikler i København

    25.11.2025

  • Rens søen og gød marken: Søsediment som bæredygtig fosforgødning

    17.11.2025

  • Glas som batterimateriale

    10.11.2025

  • Vælg bælg

    03.11.2025

  • Enzymet glucoseoxidase – en status i 100-året for Detlev Müllers opdagelse

    29.10.2025

  • Vil du stå i spidsen for et af Danmarks ældste fagblade – Dansk Kemi søger ny redaktør

    21.10.2025

  • Hvad laver lermineralet vermiculiti laboratoriet?

    21.10.2025

  • Er kokain protoneret, når det binder til dopamintransporteren?

    17.10.2025

  • Både Techmedia og mange fagfolk vil savne Marianne Dieckmann

    15.10.2025

  • Chr. Hansen A/S, osteløbe og teknologispring

    06.10.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i arbejdsmiljøet

    29.09.2025

  • Sulfitter. Sulfo. Sulfonater og sulfater. Sulfa. Sulfy. Sulfider. Sulfan

    22.09.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik