• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Arbejdsmiljø/Indeklima01. 01. 2007 | Katrine Meyn

Phthalater og indeklima

Arbejdsmiljø/Indeklima01. 01. 2007 By Katrine Meyn

Meget tyder på, at phthalater i bygningsmaterialer er årsagen til en række indeklimagener. Derfor bør de erstattes af andre blødgørere. Indtil dette kan ske anbefales effektiv fjernelse af støv med phthalater ved hyppig rengøring.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 1, 2007. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Søren Andersen, arbejdsmiljørådgiver, Birch & Krogboe/Dansk Arbejdsmiljø

Nu har medierne i en årrække omtalt problemerne med phthalater. Specielt i børnenes legetøj. Men phthalater indgår også i en lang række af andre produkter, som f.eks. vinylgulve, maling, rengøringsmidler, kosmetik m.m., så vi er alle eksponeret for disse stoffer i et vist omfang. Der er på den baggrund foretaget en række undersøgelser i de senere år, som ser nærmere på, om phthalaterne har nogen skadelig effekt. Som en følge af den offentlige debat er vi i Dansk Arbejdsmiljø ofte blevet spurgt, hvordan man skal forholde sig til problematikken ude på arbejdspladserne. Det spørgsmål er vi ikke umiddelbart i stand til at besvare. I en lang række undersøgelser med forskellig indfaldsvinkel har man forsøgt at belyse problemstillingerne. Disse analyser har imidlertid givet modstridende resultater. Da det er et relevant emne, og noget der optager en række indeklimaforskere og immunologer (allergiforskere), vil vi her prøve at give lidt indsigt i problematikken.

Hvad er phthalater?
Phthalater er en gruppe kemiske stoffer, der primært anvendes som blødgørere i plastprodukter. Frem for alt anvendes de til at blødgøre polyvinylchlorid (PVC). De reagerer ikke kemisk med PVC, men placerer sig mellem PVC-molekylerne og tillader dermed de lange molekyler at glide op ad hinanden, hvorved PVC’en bliver mere smidig.

Den mest almindeligt anvendte phthalat som blødgører i plastprodukter er di(2-ethylhexyl)phthalat (DEHP). Plast kan indeholde helt op til 40% DEHP, og da det ikke er kemisk bundet til plasten, vil det udskilles og fordampe gradvist, men dog meget langsomt, da det ikke er særligt flygtigt.

Eksponering
Undersøgelser viser, at en stor del af afgasningerne fra DEHP binder sig til støv og derfor inhaleres i højere grad som støv end som gas. Da det desuden frigives som støv ved slitage af materialet, f.eks. vinylgulve, kan det være signifikante mængder som afgives til omgivelserne. En undersøgelse af gulvstøv på 15 danske skoler foretaget af AMI [1] viste, at middelkoncentrationen af DEHP i gulvstøvet var på 3,3 mg/g støv og kunne forekomme i koncentrationer på op til næsten 1 vægtprocent.

Phthalater giver anledning til bekymring
I en årrække har vi set et stigende antal personer med allergiske luftvejslidelser, såsom høfeber og astma. Der er i dag ca. dobbelt så mange børn med allergi som for 20 år siden, og det skønnes, at 15-20% af alle danske børn har symptomer på astma, høfeber eller andre allergiske lidelser. Alene antallet af mennesker med astma er ifølge Statens Institut for Folkesundhed steget fra 2,9% i 1987 til 6,4% i 2005.
Denne stigning ses primært i de vestlige industrialiserede lande, hvor levestandarden er høj, og derfor mistænkes stigningen i allergiske lidelser for at være knyttet til vores ændring i livsstil eller miljø. Det skal understreges, at der kan være en lang række parametre såsom dieselos, tobaksrøg, antibiotikaforbrug og ozon, som kan være med til at forårsage disse stigninger.
Når phthalaterne bliver gjort til genstand for en del undersøgelser, skyldes det som udgangspunkt, at det i forsøg med rotter og mus har vist sig, at phthalaterne i høje doser kan være kræftfremkaldende, skade arveanlæg eller evnen til at få børn (de såkaldte CMR-stoffer – cancerogene, mutagene og reprotoksiske). Dernæst spiller det ind, at de bliver anvendt i store mængder og i mange produkter, som vi er i daglig kontakt med. Alene i Danmark anvender vi ca. 11.000 tons phthalater om året, og da det er en type stoffer som først i 50’erne for alvor begyndte at vinde indpas i vores miljø, er det kun naturligt, at phthalaterne sættes under lup.

Laboratorieforsøg
I studier, som udsatte gnavere for store mængder af phthalater, viste det sig, at de havde en skadelig effekt på dyrenes lunger, nyrer og lever. Man skal dog huske, at selv om et stof i sin rene form bliver karakteriseret som et CMR-stof, behøver det ikke at give gener i lave koncentrationer.
Primært er phthalater i lave koncentrationer mistænkt for at have adjuvant effekt. Dvs. hvis vi konstant udsættes for en bestemt adjuvant, kan det forstærke den allergene effekt af almindelige allergener som f.eks. husstøvmider og pollen. Det betyder, at indånding af husstøv indeholdende phthalater måske kan medvirke til udvikling af bl.a. astma og høfeber.
Det er velbeskrevet i bl.a. undersøgelser fra AMI, at en række af phthalaterne har adjuvant effekt ved forsøg på mus og rotter, når der direkte sprøjtes phthalater ind under huden.
Det næste skridt har herefter været at undersøge, om det kan give en tilsvarende effekt, hvis phthalaterne i stedet inhaleres, hvilket primært er den måde hvorpå vi mennesker udsættes for phthalaterne. Dette er ligeledes blevet undersøgt på AMI af Søren Thor Larsen. I denne undersøgelse udsatte man mus for inhalering af DEHP i mere realistiske doser, og her fandt man ingen signifikant adjuvant effekt, og måtte konkludere at »Baseret på studier med mus, har inhalering af DEHP ikke forårsaget udvikling af luftvejsallergi« [2].
Der har dog været en lang række artikler, som har kritiseret disse laboratorieforsøg. Gennemgående har kritikken gået på, at mus og rotter i disse forsøg er blevet eksponeret for meget store mængder af phthalater, som ikke forekommer naturligt. Da der ikke har kunnet findes entydige beviser for, om phthalaterne er skadelige eller uskadelige for mennesker i et normalt miljø, er der decideret lavet en række hjemmesider, med det formål at promovere det ene eller andet argument. En række af disse både seriøse og mindre seriøse hjemmesider og link er listet på hjemmesiden: http://www.greenfacts.org/phthalates/index.htm .

Epidemiologiske undersøgelser
De senere år er der dog gennemført en række interessante undersøgelser i Norden, hvor man indirekte måler på mennesker ved at parre objektive undersøgelser af deres boliger (specielt med fokus på phthalatholdige gulv- og vægbelægninger) og helbred med spørgeskemaundersøgelser. En af de første af disse undersøgelser er udført i Norge i 1999 [3] og indikerer, at der er en sammenhæng mellem børns udsættelse for PVC indeholdende phthalater og udviklingen af astma. Denne undersøgelse har inspireret til en række andre undersøgelser. Som eksempel kan nævnes en undersøgelse af en dansk-svensk forskergruppe [4], som direkte undersøgte, om der skulle være en sammenhæng mellem allergisymptomer hos børn og koncentrationen af phthalater i støv opsamlet i deres hjem. Dette studie viser, at der er en stærk relation mellem phthalater, i koncentrationer som normalt kan findes i indeklimaet, og allergiske symptomer hos børn.
Selvom denne undersøgelse viser en klar parallelitet mellem phthalater og udviklingen af allergiske symptomer, gør forskerne dog opmærksom på, at man ikke kan sige, at sammenhængen er bevist. Det kan jo godt tænkes, at phthalaterne blot er en proxy for noget andet. Dvs. der spiller en række andre parametre ind, som er sammenfaldende med tilstedeværelsen af phthalaterne, og at det i virkeligheden kan være et eller flere af disse parametre, som er udslagsgivende. Det kan f.eks. være, at der er sammenhæng mellem vinylgulve og generel boligstandard, eller den lim som de er limet på med osv.

Udfasning og rengøring
En række af phthalaterne er skadelige i høje koncentrationer, så spørgsmålet er, om de mængder, vi bliver udsat for i vores indemiljø, er tilstrækkeligt høje til at forårsage problemer. På trods af de manglende »hårde« beviser mener Dansk Arbejdsmiljø, at der er tilpas mange indikationer på, at en række af phthalaterne skaber problemer, til at tvivlen bør komme os til gode. Derfor bør der findes egnede alternative blødgørere, så vi på længere sigt kan få udfaset phthalaterne.
Hvis man ved, at man f.eks. har phthalatholdige gulve i sit hjem eller på arbejdspladsen, vil vi i Dansk Arbejdsmiljø anbefale, at man blot følger devisen, som er skrevet i en kommentar af Per Axel Clausen fra AMI, 2003 »Den bedste måde at undgå eksponering for det phthalatholdige støv er at fjerne støvet ved effektiv rengøring«.

(1) Per Axel Clausen et al. Simultaneous extraction of di(2-ethylhexyl)phthalate and non-ionic surfactants from house dust. 2003
(2) Indlæg af Søren Thor Larsen på NIVA-course September 2006
(3) Jaakkola, J.J., Øie, L., Nafstad, P., Botten, G., Samuelsen, S.O. og Magnus, P. 1999. Interior surface materials in the home and thedevelopment of bronchial obstruction in young children in Oslo,Norway. Am. J. Public Health. 89:188-192.
(4) Carl-Gustaf Bornehag et al. The association between Asthma and Ellergic Symptoms in Children and Phthalates in House Dust: A Nested Case-Control Study. October 2004.

Skrevet i: Arbejdsmiljø/Indeklima

Seneste nyt fra redaktionen

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

BranchenytTop14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik