DTU Fødevareinstituttet har netop indgået en samarbejdsaftale med Japans nationale center for fødevaresikkerhed, Food Safety Commission of Japan, FSCJ, som er en af verdens toneangivende institutter for vurdering af fødevaresikkerhed. Samarbejdsaftalen åbner for videnskabelig udveksling og vidensdeling inden for risikovurdering, overvågning, dataindsamling, forskning og risikokommunikation.
Aftalen giver DTU Fødevareinstituttet adgang til japanske metoder og fremgangsmåder for sikkerhedsvurdering af fødevarer og samtidig mulighed for at spille ind til de japanske forskere med viden og fremgangsmåder anvendt i Danmark. En fælles forståelse af kernen i sikkerhedsvurderinger er vigtig for den videnskabelige udvikling, og for de råd eksperterne giver til lovgiverne i landene. Det kan medvirke til at fjerne handelsbarrierer mellem landene, som skyldes forskellige videnskabelige vurderinger af sikkerheden.
Aftalen blev underskrevet af institutdirektør Christine Nellemann fra DTU Fødevareinstituttet i overværelse af Japans ambassadør i Danmark, Toshiro Suzuki, DTU’s rektor Anders Bjarklev og Fødevarestyrelsens fødevaredirektør Annelise Fenger.
Som en del af aftalen vil organisationerne tilbyde videreuddannelse indenfor relevante områder af risikovurderinger, og det vil være muligt for de to organisationers medarbejdere at tage på udveksling og lære om måden, som risikovurderinger bliver udarbejdet i de to lande.
Samarbejdsaftalen kommer i kølvandet på 150 året for de dansk-japanske diplomatiske relationer, som landene har fejret i 2017.
DTU Fødevareinstituttet er bl.a. det danske samarbejdscenter for den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.
Kilde: Fødevarestyrelsen.