En stor engelsk undersøgelse, der omfatter mere end 400.000 personer, sætter spot på, at vegetarer skal være ekstra opmærksomme på deres proteinindhold i kosten.
Undersøgelsen, som Universitet i Leeds står bag, havde i første omgang fokus på hoftebrud. Hoftebrud blandt ældre er stigende, og den engelske undersøgelse påviste, at både mænd og kvinder, der spiste vegetarisk, havde 50 procent større risiko for at få hoftebrud.
Baggrunden var bl.a. lavt BMI-tal og utilstrækkelig proteinindtag. Men når forskerne løftede blikket væk fra udelukkende at kigge på hoftebrud, var der også en anden sandhed. For den vegetariske kost gav en række fordele, som giver en flere sundhedsmæssige fordele, der kan opveje risiciene for brud på hofterne.
Mindre risiko for kræft og færre hjertekarsygdomme er forbundet med en vegetarisk kost.
50 procent øget risiko er et voldsomt tal, men forskerne løftede tallet ud i virkeligheden, for selvom antallet af især ældre, der rammes af hoftebud er stigende, er det stadig en relativ sjælden fraktur.
Tager man den øgede risiko og omsætter til mennesker, vil 6,5 ud af 1.000 kødspisere statistisk set rammes af denne type fraktur over en ti-årig periode. Blandt 1.000 vegetarer vil 9,5 opleve det samme.
Ydermere er der veje til, at mennesker på vegetarisk kost kan nedsætte deres risiko. For en del af forskellen skyldes et lavt BMI, altså at der er mindre fedt på hofterne, der kan afbøde faldet, så lidt ekstra sul på kroppen er gavnligt i denne sammenhæng.
Tillige var en del af vegetarerne mindre tilbøjelige til at følge proteinanbefalinger. Så vigtige budskaber fra undersøgelse er, at vegetarer skal sikre, at de får en afbalanceret kost med nok protein og opretholder et sundt BMI.
Kilde Leeds Universitet