• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 08. 2006 | Katrine Meyn

Viandes Typées

Fødevarekemi01. 08. 2006 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 8, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Af Thorvald Pedersen

Det var blevet sidst i marts og dermed sidst på sæsonen, og nu måtte vi simpelthen have flæskesteg – sammen med den del af familien, der bor i Danmark (4). Og hvad drikker man så til flæskesteg med det hele? Valget faldt på den franske Bière brune de Pelforth, som jeg flere gange har drukket i Frankrig og holder meget af. Men den 3/4-liter flaske, jeg fandt i den lokale Irma, havde jeg ikke mødt før. Se figur 1. På etiketten står der

»A table je recommande cette bière brune en accompagnement des viandes typées en sauce, des gibiers et des desserts chocolatés«.
Olivier Poussier
Meilleur Sommelier du monde 2000
Min svigersøn spurgte mig hvad »viandes typées« var for noget – han vidste godt, at gibier betyder vildt – og det sendte mig ud på en længere (virtuel) rejse. I ordbogen – den store røde fra Gyldendal (1996) – kunne jeg kun finde substantivet »type«, der mest betyder det, vi ville kalde »lidt af en type«, men ikke noget adjektiv »typée« og ej heller noget verbum »typer«. Kort og godt: jeg forstod ikke den grammatiske konstruktion, men hvad værre var: jeg forstod heller ikke, hvad det hele betød.
Den klarer Jette og Niels tænkte jeg. Hun er cand.pæd. i fransk, og begge er de såvel frankofone som -file. Nix. Spørg min gamle professor, skrev Jette tilbage. Nix. Og en kollega ved CBS, der underviser i fransk sammesteds blev spurgt af professoren. Nix. Carl Th.: Nix. Claus Meyer svarede aldrig. Harold McGee heller ikke. Det var ligegodt sært.
Ud på Google, først med viandes typées: 165.000 hit, se de første i figur 2. Derefter med entalsformen viande typée: 31.700 hit. Nu satte jeg anførselstegn om: »viandes typées«: 19 hit! Og så endelig »viande typée«: 29 hit! Den store forskel på med og uden anførselstegn skyldes selvsagt, at de to ord lever hver deres eget liv, men man kan vel trods alt tillade sig at konkludere, at adjektivet typée(s) ikke just er sjældent.
Nu var det blevet tid til at skrive til Hervé This i Paris – en af den molekylære gastronomis fædre (Nicolas Kurti og Harold McGee er de andre). Han svarede prompte som så:

Dear Thorvald
The viandes typées are meats with strong flavour, as wild pig, for example.
Indeed there is some rational to associate them with Pelforth, but this reasoning seems weak, as the Pelforth taste is indeed particular, and I would say that I am not sure that the association with any »viande typée« is wonderful.
This leads to the question of »food and drink associations«, that we discussed in Erice. (Som jeg desværre aldrig har fået skrevet hjem om).
regards
Hervé This

Carl Th. fik i mellemtiden indhentet en udtalelse fra en kollega i Caen, som han beskriver som »en stor gourmet«, her er hans beskrivelse:
Voici, je pense, la réponse à votre question:
Viandes typées: viandes qui ont beaucoup de caractère, c’est à dire, viandes d’animaux sauvages, sanglier, cerf, biche, lièvre.
Amicalement.
Y. Mollier.

Det falder jo godt i tråd med This’, så mon det nu ikke er på det rene.
Blandt Google-hittene var der et, der forfægtede synspunktet, at fårekød burde regnes med blandt viandes typées. Jo gerne for mig. Det har jeg aldrig vovet at smage pga. dets efter sigende meget »fårede smag«.
Nu skulle det gøre godt med en egentlig oversættelse til et passende dansk udtryk, så på min datters anbefaling skrev jeg til Sanni med hovedfag i fransk. Hun deler arbejdsplads med samme datter på Center for Sprogteknologi under Københavns Universitet, så nu er vi bare oppe på de høje nagler.

Her er Sannis svar:
Kære Thorvald,
nu har jeg haft en franskmand (Xavier) på vores arbejde til at se på det: »viandes typées« er et fast udtryk (meget specielt for gastronomer tror jeg), der betyder »atypisk kød«, »specielt kød«. Altså f.eks. i Danmark alt det der ikke er standardkød som svine- og oksekød fx er det.
I den franske ordbog »Petit Robert« står der om typé (bet.2): »qui presente nettement les caractères d’un type« – det er den betydning, der her er tale om1.
Håber det kan forklare det, vi har vist ikke noget udtryk der svarer til på dansk.
Mange hilsener Sanni – og tillykke med fødselsdagen

Vi kommer det nok ikke nærmere – og flæskesteg bliver vistnok aldrig viande typée i hverken Sannis eller andres øjne, uanset om rødkålen og den brune sovs tages med, som når Olivier Poussier skriver »en sauce«. Men kombinationen af flæskesteg med Pelfort brune faldt ikke desto mindre i god jord i det hjemlige, den tør jeg godt anbefale.
For at prøve om jeg nu havde forstået det, gik jeg ind på Google igen, denne gang med bières typées og blev belønnet med 172 hit! Voila du! Se igen de første i figur 3. Visse øller omtales endog som »Tres typée«.
Hvor overrasket kan man så blive, når Pelforth brune omtales som en bière typée?
(Jeg tilføjede Pelforth til søgeprofilen).

Fodnote
1) Adjektivet »typé« er beslægtet med verbet »typer«: donner a une creation les caractères apparents d’un type, men er iflg. ordbogen afledt af substantivet »type« – er det ikke bare dejlig simpelt??

Figur 1. Bière brune de Pelforth, før og efter at øllet er drukket.
Søg på: viandes typées
Figur 2. Viandes typées. De første hit i min Goggle-søgning.
Søg på: bières typées
Figur 3. Bières typées. De første hit i min Goggle-søgning.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Når bobler og farveskift afslører reaktorens hemmeligheder

Artikler fra Dansk KemiKemiteknikTop15. 12. 2025

Visuelle metoder giver ny indsigt i boblestørrelser, blandingstider og iltoverførsel i bioreaktorer. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Emilie Overgaard Willer, Camilla Tue

Koks i jorden og olie i tanken

Artikler fra Dansk KemiKemiteknikTop08. 12. 2025

Omdannelse af halm via langsom pyrolyse og hydro-deoxygenering. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Claus Dalsgaard Jensen1, Anker Degn Jensen1, Magnus Zingler Stummann2 og Jesper

DTU blandt Europas bedste universiteter – bl.a. indenfor kemi og miljøteknologi

AktueltBranchenyt01. 12. 2025

For tredje år i træk ligger DTU øverst på ranglisten EngiRank, der rangerer de bedste tekniske universiteter i Europa. EngiRank har udvidet antallet af universiteter, så der nu er 239 – heriblandt 15 universiteter fra Storbritannien. - Det er en stor anerkendelse, ikke blot af DTU som

Sodpartikler i København

Artikler fra Dansk KemiKlima og miljøTop25. 11. 2025

Luftforurening i byens gader påvirkes af få køretøjer med høje emissioner. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Thomas Bjerring Kristensen og Nanna Freja Christiansen, Force

Rens søen og gød marken: Søsediment som bæredygtig fosforgødning

AktueltArtikler fra Dansk KemiKemiteknik17. 11. 2025

Opgravning af næringsrigt bundsediment er en effektiv metode til at rense søer og sikre, at den værdifulde fosfor kan genanvendes som gødning. Håndtering af de store mængder våde sediment kræver dog effektive afvandingsmetoder. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden

Glas som batterimateriale

AktueltArtikler fra Dansk Kemi10. 11. 2025

Ikke-krystallinske glasmaterialer er typisk noget, vi forbinder med vinduer og skærme, men kan også forbedre ydeevnen af batterier. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Søren

Vælg bælg

AktueltArtikler fra Dansk KemiFødevarekemi03. 11. 2025

Bælgfrugter kan blive en vigtig komponent i en mere plantebaseret kost, men vi har stadig begrænset viden om deres indhold af metabolitter. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Hanne

Enzymet glucoseoxidase – en status i 100-året for Detlev Müllers opdagelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi29. 10. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Jens Ulstrup1, Xinxin Xiao2, Adam Heller3 og Ture Damhus41 Institut for Kemi, Danmarks Tekniske Universitet2 Institut for Kemi og Biovidenskab,

Vil du stå i spidsen for et af Danmarks ældste fagblade – Dansk Kemi søger ny redaktør

Organisk kemi21. 10. 2025

Da vores redaktør, Hanne Christine Bertram, stopper, søger vi en redaktør til et af Danmarks ældste fagtidsskrifter, Dansk Kemi. Dansk Kemi bringer aktuel og dybdegående information om kemien og dens udvikling inden for industri, forskning og uddannelse. Bladet er desuden medlemsblad for Kemisk

Hvad laver lermineralet vermiculiti laboratoriet?

AktueltArtikler fra Dansk Kemi21. 10. 2025

I 2023 kom ler for alvor i medierne, da der skete et voldsomt jordskred i Ølst Bakker ved Randers. Siden 1950'erne er der i området gravet ler til Leca-kugler, som blandt andet bruges til dræn og (sammen med beton) til isolering. Faktisk bliver mange lermineraler brugt til forskellige kommercielle

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Gemmer dit løfteudstyr på skjulte farer?

  • MD Scientific

    Gonotec® Osmomat® Freezing Point Osmometer Model 3000

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Fra vindtunneller til rumfart: Vakuum til rumfarts undersøgelser

  • DENIOS ApS

    Hvis sneen falder i morgen – er du så klar?

  • Holm & Halby

    Holm & Halby styrker køleteknisk specialisering med overtagelsen af Pharmacold

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Laboranterne er unikke i deres faglighed

  • DENIOS ApS

    Har du den rigtige pumpe?

  • Kem-En-Tec Nordic

    Vi støtter fremtidens forskere!

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Centraliseret vakuumsystem reducerer omkostninger for vakuumpakning

  • DENIOS ApS

    Den ultimative tjekliste: Få mest ud af dit opsamlingskar

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Når bobler og farveskift afslører reaktorens hemmeligheder

    15.12.2025

  • Koks i jorden og olie i tanken

    08.12.2025

  • DTU blandt Europas bedste universiteter – bl.a. indenfor kemi og miljøteknologi

    01.12.2025

  • Sodpartikler i København

    25.11.2025

  • Rens søen og gød marken: Søsediment som bæredygtig fosforgødning

    17.11.2025

  • Glas som batterimateriale

    10.11.2025

  • Vælg bælg

    03.11.2025

  • Enzymet glucoseoxidase – en status i 100-året for Detlev Müllers opdagelse

    29.10.2025

  • Vil du stå i spidsen for et af Danmarks ældste fagblade – Dansk Kemi søger ny redaktør

    21.10.2025

  • Hvad laver lermineralet vermiculiti laboratoriet?

    21.10.2025

  • Er kokain protoneret, når det binder til dopamintransporteren?

    17.10.2025

  • Både Techmedia og mange fagfolk vil savne Marianne Dieckmann

    15.10.2025

  • Chr. Hansen A/S, osteløbe og teknologispring

    06.10.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i arbejdsmiljøet

    29.09.2025

  • Sulfitter. Sulfo. Sulfonater og sulfater. Sulfa. Sulfy. Sulfider. Sulfan

    22.09.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik