
Ofte tager videnskabelige resultater tid, men det er alligevel de færreste resultater, der bunder i daglige prøvetagninger gennem hele 79 år. Det er ikke desto mindre tilfældet i forbindelse med et studie, der gik ud på at finde ud af, hvorfor svenske søer og vandløb bliver mere og mere brune med årene.
Konkret er det Lyckeby å i Blekinge, der har haft daglige besøg siden grundlæggelsen af Karlskrona Kommune i 1940, og netop det enorme datagrundlag fra den samme å giver et godt og stabilt dataunderlag.
Og hvad er så årsagen til, at vandet bliver mere og mere brunt med årene?
Det skal faktisk ikke findes i selve vandet, men i landskabet rundt omkring. I 100 år har svensk skovbrug fokuseret på gran, en type træ, der vokser relativt hurtigt og er økonomisk rentabel. I området omkring åen er mængden af granskov vokset med 200 procent. I granskove bliver jordlaget tykt og rigt på organisk materiale med årene, og når det regner vaskes kulstofforbindelser ud i søer og vandløb, hvorefter vandet bliver brunt. Effekten er størst, når det regner meget efter en periode med tørke.
Det meget lange forløb, der har resulteret i det omfattende datasæt, er ikke set magen til noget sted i verden, mener de forskere på Lunds Universitet, der i står bag offentliggørelsen af resultatet.
Kilde:lu.se