• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Bioteknologi01. 12. 2012 | Katrine Meyn

Aktive membraner med Na+/K+-pumper

Bioteknologi01. 12. 2012 By Katrine Meyn

Lipid-proteinvekselvirkninger i biologiske membraner.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2012 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Hélène Bouvrais1, Flemming Cornelius2, John H. Ipsen1 & Ole G. Mouritsen1
1Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, Syddansk Universitet
2Institut for Biomedicin-Fysiologi og Biofysik, Aarhus Universitet

Biologiske membraner består især af lipider og proteiner, som gensidigt påvirker hinanden og hermed er med til at kontrollere og regulere membranernes biokemiske funktioner. Ny dansk forskning har nu fundet en metode til indirekte at studere funktionen af et vigtigt membranprotein, Na+/K+-pumpen, ved at studere de fysiske egenskaber af de membraner, som det aktive protein er indbygget i.

Lipid-proteinvekselvirkninger
Biologiske membraner består af et lipiddobbeltlag, hvori der er indbygget nogle af de proteiner, som styrer cellens funktioner. Et af de allervigtigste membranproteiner i dyreceller er Na+/K+-ATPase, som er et enzym, der også virker som en ionpumpe. Pumpen, der blev opdaget i 1957 af den danske kemiker og Nobelpristager Jens Chr. Skou, pumper tre natriumioner ud af cellen og to kaliumioner ind i cellen for hvert ATP-molekyle, der hydrolyseres.
Som andre integrale membranproteiner har Na+/K+-pumpen en hydrofob kerne, der sidder indlejret i og er tilpasset den hydrofobe del af membranens lipiddobbeltlag. Denne hydrofobe tilpasning er afgørende for den måde, hvorpå, på den ene side, proteinet påvirker membranen og, på den anden side, lipiderne i membranen påvirker proteinet og dets funktion [1].

Rekonstituerede membraner
Det er muligt at oprense Na+/K+-pumper fra celler. Hertil benyttes især vævstyper fra særligt aktive organer, f.eks. hjerne, nyrer eller kirtler. Vi har oprenset Na+/K+-pumper fra hajers saltkirtler, som har omkring 50 vægt% af dette protein i kirtelvævets membraner. De oprensede proteiner er derefter blevet indbygget i små (diameter = 100 nm) veldefinerede liposomer, som består af et lille antal forskellige slags lipider, såkaldt proteoliposomer (figur 1). Pumperne kan vises at være aktive i liposomerne. De små liposomer kan tvinges til at fusionere i kæmpestore liposomer, som er 20-40 μm i diameter og derfor kan observeres i et fasekontrast-lysmikroskop (figur 2).

Fluktuerende liposomer
Kæmpestore liposomer i vand er ofte så bløde, at de fluktuerer pga. Brownske bevægelser (figur 2). Disse termiske fluktuationer (”flicker noise”) kan studeres ved at optage konturen af liposomet som funktion af tiden (videohastighed 25 Hz). Ved analyse af konturens tidskorrelationer vha. statistiske metoder, der omfatter både Fourier- og Legendre-polynomial dekomposition af den angulære korrelationsfunktion, er det muligt at bestemme liposomets bøjningsstivhed (et mekanisk modul). Dekompositionen leder til amplituderne for de forskellige ”modes”, som kan korreleres med Fourier-amplituderne af fluktuationerne af liposomets kontur. Analysen tager i betragtning, at de mekaniske egenskaber af et givet liposom kan afhænge af både liposomets kemiske sammensætning og dets mekaniske spænding.

Aktive pumper gør membranerne blødere
Vi har for nemheds skyld studeret liposomer med pumper under omstændigheder, hvor Na+/K+-pumpen kun pumper natriumioner over membranen, dvs. hvor ekstracellulært K+ erstattes af Na+. Vi har undersøgt et stort antal liposomer (i) uden pumper, (ii) med pumper, som ikke er aktive og (iii) med pumper, som er aktive, fordi der er tilsat ATP [2].
Bøjningsstivheden, som har dimension af energi, er for membraner af den type, vi her studerer, omkring 30 kBT (svarende til 12×10-20J ved stuetemperatur; kB er Boltzmanns konstant) uden proteiner. Det viser sig nu, at liposomer uden pumper og med inaktive pumper har stort set samme bøjningsstivhed, men så snart pumperne aktiveres, og der pumpes ioner over membranen, bliver membranerne blødere, og det mekaniske stivhedsmodul formindskes med omkring 7-8 kBT.
Samtidig sker der noget meget overraskende med tidskorrelationerne som vist i figur 3. For ikke-aktive membraner henfalder korrelationsfunktionen mono-eksponentielt som teoretisk forventet med en henfaldstid τ1 ∼ n-3, hvor n er ”mode”-tallet; når pumperne derimod tilsættes ATP, og membranerne bliver aktive, er korrelationerne beskrevet ved et dobbelt-eksponentielt henfald. For aktive membraner ved tidlige tider findes den samme henfaldslov som for ikke-aktive membraner, hvorimod henfaldet ved senere tider er uafhængigt af ”mode”-tallet n, og henfaldskonstanten τ1 er en konstant (∼0,5 sek.), som ikke alene er uafhængig af n, men også uafhængig af liposomets egenskaber, f.eks. størrelse og spænding.

Membranfluktuationerne fortæller om pumpens aktivitet
Vores fund af en tidsskala, τ1∼0,5 sek., som er robust og uafhængig af detaljer af det studerede liposom, er et stærkt tegn på, at denne tidsskala er forbundet med en indre, molekylær egenskab af den aktive pumpe. At dette er tilfældet, understøttes af det faktum, at enzymatiske studier af pumpen har vist, at det tidsbegrænsende trin i pumpens reaktionscyklus indebærer afgivelsen af en phosphatgruppe over en tidsskala på omkring 0,4 sek. [3], altså det samme som vi fandt ved analyse af membranfluktuationerne.
Vores arbejde har vist, at det er muligt at studere detaljer i virkningen af et membranprotein ved at undersøge, hvorledes funktionen af proteinet påvirker de fysiske egenskaber af den membran, hvori proteinet er indlejret. Hermed skulle det også være muligt at bruge membranen som en sensor til at undersøge ændringer i proteinet, som skyldes mutationer eller vekselvirkninger med f.eks. lægemiddelstoffer.

Referencer
1. Mouritsen OG. 2012. Membrane protein-lipid match and mismatch. In Comprehensive Biophysics. 5. Membranes (Egelman & Tamm, eds.) Academic Press, Oxford, pp. 245-260.
2. Bouvrais H, F Cornelius, JH Ipsen & OG Mouritsen. 2012. Intrinsic reaction-cycle time scale of Na+,K+-ATPase manifests itself in the lipid-protein interactions of non-equilibrium membranes. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 109: 18442-18446.
3. Cornelius F. 1995. Phosphorylation/dephosphorylation of reconstituted shark Na+,K+-ATPase: one phosphorylation site per αβ protomer. Biochim Biophys Acta 1235: 197-204.
Figur 1. Skitse af proteoliposom med rekonstituerede Na+/K+-pumper. Dobbeltlagets phospholipider er gule, og kolesterolmolekyler er røde. Na+/K+-pumpen kan være orienteret som i cellen (right side out, r-o) eller modsat (inside out, i-o). Ved aktivering af i-o-pumper hydrolyseres ATP tilsat mediet, og Na+ transporteres ind i liposomet, hvorimod K+ transporteres ud, lige modsat i cellen. ATP nedbrydes herved til ADP (adenosin-difosfat) og uorganisk fosfat (Pi). Da transporten er elektrogen, 3 Na+:2 K+, vil der opstå et membranpotentiale positivt mod indersiden, der kan blive flere hundrede mV.

Figur 2. Fasekontrastmikroskopisk billede af et stort, fluktuerende liposom (diameter = 35 μm) med Na+/K+-pumper. Fluktuationerne skyldes Brownske bevægelser. Når pumperne bliver aktive ved tilstedeværelse af ATP, forstærkes fluktuationerne, som kan måles ved detaljerede analyser af liposomets kontur, og hvordan den varierer gennem tiden.

Figur 3. Normaliseret tidskorrelationfunktion for mode n=5 for store liposomer med tilsvarende reduceret membranspænding. (a) Ikke-aktive membraner beskrevet ved et mono-eksponentielt henfald ved tidlige tider. (b) Aktive membraner med Na+/K+-pumper, som fungerer i tilstedeværelse af ATP. Korrelationsfunktionen er nu beskrevet ved et dobbelt-eksponentielt henfald, hvor den sene henfaldstid fortæller om pumpernes molekylære tidscyklus.

Skrevet i: Bioteknologi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik