• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Bioteknologi01. 05. 2001 | Katrine Meyn

Antibiotikaproduktion

Bioteknologi01. 05. 2001 By Katrine Meyn

Fermentering og oprensning af special antibiotika.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2001 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Kenneth Johanson, og Emil Poulsen, Alpharma ApS

Antibiotika er en fællesbetegnelse for stoffer, der virker ødelæggende på mikroorganismer. De laves naturligt i kulturer af mikroorganismer, hovedsageligt bakterier og skimmelsvampe, og kan forholdsvis nemt oprenses fra disse kulturer.
Alle mikroorganismer laver primære metabolitter. Det er stoffer, som bruges til vækst og stofskifteprocesser. De fleste antibiotika er sekundære metabolitter og er ikke relateret til mikroorganismens vækst. Det betyder, at de, i de fleste tilfælde, først produceres når mikroorganismens vækst stagnerer.
Der er forskellige teorier om, hvorfor produktionen af antibiotika induceres. En af dem går på, at mikroorganismen mangler et vigtigt næringsstof, f.eks. kulstofkilden. Når den registrerer denne mangel vil den tro, at der er andre organismer i nærheden, som prøver at stjæle dens føde. Herefter vil den straks begynde at forsvare sig mod denne trussel og lave antibiotika.

Virkningsmekanismer for antibiotika
Et antibiotikum skal kunne opfylde nogle meget vigtige betingelser for at kunne leve op til forbrugernes krav. Paul Ehrlich formulerede: »Et effektivt antibiotikum skal være i stand til at dræbe eller begrænse væksten af patogene bakterier uden at forårsage alvorlige skader i værtsorganismen«. I tillæg til dette princip om selektiv toksicitet, må antibiotikaet ikke påvirke den normale bakterieflora. Det skal også være nemt at administrere og at få medikamentet frem til infektionsstedet. Den store fordel med antibiotika er, at de virker meget stærkere på mikroorganismer end på mennesker og dyr, og derfor kan bruges i mængder som er store nok til at udrydde de sygdomsfremkaldende mikroorganismer uden at skade patienterne. Men uskadelige er de ikke, og de kan have alvorlige bivirkninger såsom nyretoksicitet, Red man’s syndrom (pseudohistamin-reaktion) og ortotoxin (nedsat høreevne).
Antibiotika kan deles ind i 4-5 grupper alt efter deres forskellige virkningsmekanismer, figur 1.
– En stor gruppe antibiotika virker på bakteriernes cellevæg; enten ved at cellevægssyntesen blokeres eller at cellemembranen påvirkes og brydes i stykker.
– En stor gruppe antibiotika virker på bakteriernes cellevæg; enten ved at cellevægssyntesen blokeres eller at cellemembranen påvirkes og brydes i stykker.
– En anden stor gruppe antibiotika virker på bakteriernes apparat for proteinsyntese.
– Andre antibiotika påvirker cellens evne til at kopiere arvemateriale (DNA).
– Sidste gruppe virker som antagonister og interfererer med biosyntese og metabolisme i cellen, som er nødvendig for bakterievækst.

Produktionen af antibiotika
På Alpharmas Fine Chemical Division (FCD) er antibiotikaproduktionen baseret på at isolere antibiotika fra en ren og ensartet kultur af mikroorganismer. Denne kultur, også kaldet fermentatet, er forskellig for de forskellige antibiotika, der produceres. For at nævne nogle eksempler dyrkes i København bakterien Bacillus polymyxa til produktion af de to antibiotika polymyxin og colistin. Actinomyceten Amycolatopsis orientalis, en filamentøst (bakterierne vokser ikke som enkelte celler som Bacillus men derimod i kæder, der godt kan minde om svampevækst) voksende bakterie, der laver vancomycin, fermenteres i København og i Budapest. I Oslo fremstilles bacitracin af Bacillus licheniformis.
Alpharma har i tidens løb foretaget en række investeringer for at opretholde produktionsfaciliteterne på et højteknologisk stade, så de lever op til de krav, der er defineret i »cGMP-guidelines for Active Pharmaceutical Ingredients« (cGMP = current Good Manufacturing Practice). Samtidig leves der op til de krav, der stilles fra US Food and Drug Administration (FDA).
Et af de emner, der er kraftig fokus på, er færdigvarens forureningsprofil. Der er et stadigt stigende krav om kendskab til, hvad bulkprodukterne indeholder af stoffer, der er relateret til aktivstoffet. Det betyder, at der garanteres en høj renhed af antibiotikumet og samtidig et kendskab til, hvad indholdet af de sidste procent består af. Derfor stilles der store krav til oprensningsprocesserne

Forskning og udvikling
For at kunne følge med udviklingen, forny sig og forblive konkurrencedygtige er enhver virksomhed nødt til have en forsknings- og udviklingsafdeling (R&D). R&D i FCD er placeret i København og i Norge med et tæt samarbejde mellem de to enheder. R&D-gruppen i København er delt ind i fire afdelinger: Fermenterings Teknologi, Oprensnings Teknologi, Analyse Teknologi og Pilot.
I Fermenterings Teknologi arbejdes der med optimering af bakteriestammer og fermenteringsprocesser. Stammeudviklingen foretages på traditionel vis med mutagenisering med kemiske stoffer eller UV-lys og efterfølgende screening og selektion af interessante stammer.
Udviklingen af og ikke mindst optimeringen af fermenteringsprocesserne foregår ved afprøvning af forskellige røreværkstyper, forskellige beluftnings- og omrøringsparametre, afprøvning af pH-profiler og profiler for forbrug af opløst ilt i fermenteringsvæsken. Der ligger også en del arbejde i at optimere på de flydende substrater, som mikroorganismerne vokser i. Det gælder om hele tiden at have den bedste mikroorganisme, i det bedste substrat og den bedste fermenteringsproces.
Oprensnings Teknologi beskæftiger sig med optimering af de forskellige oprensningstrin eller afprøvning af nye tiltag inden for det område. Primært for at få et renere produkt og et bedre udbytte. Der arbejdes hovedsagelig med vandige processer, og kun hvor dette ikke kan lade sig gøre, arbejdes der med opløsningsmidler. Hvis der bruges opløsningsmidler i oprensningsprocesserne, bruges disse i mindst mulig mængde og genindvindes og genbruges i det omfang, det kan lade sig gøre.
Analyse Teknologi beskæftiger sig med optimering af analysemetoder (primært HPLC, GC og LC-MS) til brug i QC/QA-regi. En anden arbejdsopgave er karakterisering af eventuelle urenheder eller komponenter relateret til hovedkomponenten, som man ikke har kunnet fjerne helt i oprensningsprocessen. Hovedkomponenten karakteriseres med ovennævnte metoder suppleret med kemisk karakterisering (elementær analyse) og NMR til strukturforklaring.
Pilot Teknologi arbejder primært med oprensning af nye produkter, hvor markedet ønsker små mængder bulkvare til afprøvning og forskellige test i deres produkter.

Figur 1. Forskellige virkningsmekanismer for antibiotika. De vigtigste måder et antibiotikum kan dræbe en bakteriecelle på, er ved at ødelægge enzymer i bakteriecellen, binde sig til ribosomer i cellen og dermed hindre proteinsyntese eller ødelægge cellevæggen så indholdet ryger ud.

Fermentorerne i produktionshallen.

2 L. fermentorer der bruges til medie- og procesoptimering i R&D.

Faktaboks:
Funktion af de forskellige antibiotika
Polymyxin B:
Et polypeptid, der bruges som behandling mod infektioner, der er opstået som følge af sensitive Gram-positive bakterier.
Colistin (Polymyxin E):
Et polypeptid, der bruges som behandling mod overfladiske infektioner, der er opstået som følge Gram-positive mekanismer.
Vancomycin:
Et glykopeptid, der er aktivt imod Gram-positive bakterier. Det bruges især mod Staphylococcus-infektioner, hvor andre antibiotika ikke er tilstrækkelige (hospitalet).
Bacitracin:
Et polypeptid, der bruges som behandling mod lokale infektioner forårsaget af Gram-positive bakterier.

Litteratur
G. Evensen, B. Reitstøen. (2000), »Introduksjon til ANTIBIOTIKA«, Informal, Alpharma, 3; 12-18.

Skrevet i: Bioteknologi

Seneste nyt fra redaktionen

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

Artikler fra Dansk KemiBioteknologiTop02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft. Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

  • Medicin udviklet mod for højt blodtryk kan også anvendes mod – hjertesorg

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik