Om få år kan du sandsynligvis tage en jordbærpille for at forebygge Alzheimers eller en rødvinspille mod hjertesygdomme. Et hold forskere har undersøgt bærs gavnlige stoffer og fundet ud af, hvordan man kan producere dem i stor stil i bakterier. Det skriver The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability ved DTU i en pressemeddelelse.
Det er projektet BacHBerry, der har undersøgt de gavnlige stoffer i bær og deres indvirkning på sundhed og sygdomme. Desuden har de forsket i, hvordan molekylerne kan produceres af bakterier i stedet for af planter.
Selvom bær indeholder et væld af forskellige stoffer, har kun nogle få af dem særlig positiv effekt på vores helbred. Derfor har forskerne forsøgt at identificere nye gavnlige stoffer i mange forskellige bær samt at finde nye anvendelsesmuligheder for allerede kendte stoffer. De eftersøgte molekyler er polyfenoler, som i dag bruges i fødevarer som naturlige duft-, smags- eller farvestoffer, og som indgår i kosttilskud, medicin og kosmetik.
Forskerne fokuserede blandt andet på at producere polyfenolen fisetin fra jordbær i bakterier. Fisetin er kendt for at kunne reducere risikoen for at udvikle Alzheimers og kurere nogle af symptomerne på diabetes i mus.
En anden af de polyfenoler, projektet fokuserede på, er resveratrol: en kraftfuld antioxidant, der findes i blåbær, hindbær og røde vindruer.
113 forskellige bær blev undersøgt
For at finde de eftertragtede polyfenoler indsamlede forskerne 113 forskellige bær fra hele verden, blandt andet i Skotland, Portugal, Rusland, Kina og Chile.
I de indledende forsøg undersøgte forskerne diversiteten af polyfenoler i de udvalgte bær. Ud fra denne screening udvalgte forskerne 28 bær med et stort spektrum af forskellige fenoliske molekyler.
Udtræk fra bærrene blev testet i specielle gærceller, som var skræddersyet til at efterligne menneskelige sygdomme som Alzheimers, Huntingtons, sklerose, type 2 diabetes, inflammation og kræft. Mange af de testede bær-udtræk viste sig at have en forebyggende eller helbredende effekt på nogle af sygdommene.
Disse bær var blandt andet forskellige variationer af hindbær, loganbær, brombær, bukketornbær (bedre kendt som gojibær) og stikkelsbær. Den kemiske sammensætning af de mest lovende ekstrakter blev yderligere undersøgt, og flere bioaktive molekyler blev identificeret eller også bekræftede forsøgene deres kendte egenskaber.
Det næste skridt herfra var at identificere biosyntesevejene – altså hvilke gener, der styrer produktionen i cellen – og bruge den viden til at designe og konstruere bakterier, der kan producere store mængder af de gavnlige molekyler.
Ved afslutningen af BacHBerry-projektet var det lykkedes gruppen at identificere en række nye bioaktive forbindelser og de gener, der er ansvarlige for syntese. Desuden var gruppen i stand til at etablere den komplette vej fra opdagelse til produktion i mindre skala, hvilket kan udnyttes af industrien.
Du kan læse mere om resveratrol her
Du kan læse om diabetes og naturstoffer her