Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har udviklet en patenteret teknologi, der ved hjælp af mælkesyrebakterier effektivt omdanner mælkesukker (laktose) i ostevallen til ethanol.
Forskerne har stiftet virksomheden Alcowhey, der i samarbejde med mindre mejerier kan bruge den patenterede teknologi til at skabe mere værdi af den valle, de producerer. Mejerierne kan derefter sælge ethanolen til destillerier, som kan bruge den i produktionen af spiritus.
Investerings- og udviklingsselskabet Capnova har i første omgang givet Alcowhey start-up kapital i form af et lån på 0,5 mio. kr. med henblik på en senere investering på tre millioner kr.
Som DTU spin-out virksomhed vil Alcowhey de næste par år fortsat have til huse på DTU, hvor virksomheden kan benytte sig af laboratoriefaciliteterne og arbejde i synergi med Forskningsgruppen for Mikrobiel Bioteknologi og Bioraffinering.
Flere mejerier har allerede udvist interesse for teknologien, og Alcowhey undersøger også mulighederne for at etablere et samarbejde med destillerier.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet