
Vil din hjerne fungere bedre, hvis du regelmæssigt kommer af med din afføring?
Tjah, det er netop det, som forskningsprojektet YourGutBrain skal gøre os klogere på. Det er et samarbejde mellem mellem Københavns og Aarhus Universiteter og med Arla Food for Health som den finansielle bagmand, der støtte med godt 6 mio. kr.
Forskningssamarbejdet ledes af lektor Henrik Roager fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Selvom der gennem tiden er udført massevis af forskning i madens påvirkning af tarme og afføringsvaner, og ligeledes af madens påvirkning af hjernen, er der meget lidt viden om den indbyrdes sammenhæng mellem vores mad, afføringsmønstre og hjerne.
– De fleste mennesker har en intuitiv fornemmelse af, at maven og hjernen spiller sammen. Vi kender til at få sommerfugle i maven, hvis vi er spændte, eller til at få ondt i maven, hvis noget gør ondt i livet. Ligeledes er der en del, som tyder på, at hvis man bøvler med fordøjelsen, så kan det påvirke hjernen på den ene eller anden måde. Det er derfor, det her er så spændende. Det berører os alle sammen, siger lektor Henrik Roager.
Han håber, at forskningen kan komme op med nu den. En viden, der vil være relativ let at omsætte til gavnlige løsninger.
Lektor Anke Karabanov fra Institut for Idræt og Ernæring står for de kognitive studier i YourGutBrain og fortæller, at der gennem de seneste år har været en del forskning, der har peget på en sammenhæng mellem afføringsvaner og den mentale sundhed:
– Nyere forskning indikerer, at mikroorganismer i tarmen er relateret til vores mentale sundhed og hjernefunktion, og studier peger også på, at hyppigheden af afføring – eller mangel på samme – påvirker hjernen. Fx viser kronisk forstoppede patienter tegn på ændringer i hjernens aktivitetsmønstre – særligt i områder som er vigtigt for behandlingen af følelsesmæssig og sensorisk information. Men fermenterede mejeriprodukter som yoghurt kan så til gengæld ofte forbedre afføringsvanerne. Derfor vil vi nu dykke ned i, om et indtag af yoghurt også har en positiv effekt på kommunikationen mellem tarmen og hjernen og dermed på hjernens funktioner, siger lektor Anke Karabanov.
I YourGutBrain vil forskerne undersøge, om indtag af yoghurt – i sammenligning med mælk – øger antallet af daglige afføringer og samtidig forbedrer den kognitive præstation, samt undersøge potentielle underliggende mekanismer, der forbinder tarmen og hjernen. Studiet inkluderer 60 raske kvinder, i alderen 55 – 65 år og med højst tre afføringer om ugen.
YourGutBrain løber fra 2023 til 2026 og har totalt et budget på 8.036.000 kroner.
Kilde: Københavns Universitet