Metrohm på rumrejse

I anledning af den seneste opsendelse til den Internationale Rumstation ISS, bringer vi her et tilbageblik på Metrohms egen opsendelse i 2020.

Electrochemistry in orbit: Metrohm DropSens reaches the ISS

Metrohm DropSens på ISS

I 2020 opsendte NASA et fragtskib med et eksperimentelt system om bord, der skulle bruges til at studere oxidationen af ​​ammoniak under mikrogravitationsforhold for at omdanne urin til vand på ISS. Dette forskningsprojekt er et samarbejde mellem forskere ved University of Alicante i Spanien og University of Puerto Rico, med titlen Ammonia Electrooxidation Lab at the International Space Station (AELISS). Projektet undersøgte, hvordan effektiv genbrug af vand ombord på rumfartøjer kan lære os noget om, hvordan vi skal kunne klare os på længere rumrejser til fx Mars, og hvordan vi sparer på det dyrebare vand på Jorden. Tager vi en mindre mængde vand med, får vi en lettere payload eller mulighed for at transportere andre vigtige ting.

Urin til vand

Urinstof fra urin omdannes til ammoniak, som derefter går gennem den elektrokemiske oxidationsproces, hvilket resulterer i nitrogengas, vand og energi. Mens den elektrokemiske oxidation af ammoniak, ved hjælp af platin som katalysator, er en veletableret reaktion på Jorden, vides det ikke, hvor godt denne proces opfører sig i et vedvarende mikrogravitationsmiljø.

AELISS-forskningsgrupperne valgte Metrohm DropSens-produkter (Carbon-ScreenPrintede Elektroder og flow-celler) til deres undersøgelse af mange grunde. Produktmaterialerne var allerede godkendt af NASA, og ingen større ændringer af CSPE’erne eller flow-cellerne var nødvendige – stort set klar til brug lige ud af kassen. AELISS var i stand til at fuldføre de elektrokemiske eksperimenter med succes, der viste at et opskaleret autonomt system er muligt. Den autonome potentiostat, mikropumperne og lagerenheden var i stand til at udføre ammoniakoxidationsreaktionen i to-kanals flow-celle med otte screenprintede elektroder, inklusive en Ag-kvasi-reference (AgQRE) og carbon mod-elektroder.

Metrohm DropSens products on the ISS

 

Vil du dykke mere ned i detaljerne omkring eksperimentet, kan du læse forskningsartiklen Autonomous electrochemical system for ammonia oxidation reaction measurements at the International Space Station  (marts 2023) i Nature.

 

Vil du vide mere? Besøg metrohm.com