Vi skal have de rigtige folk i laboratoriet

Amplexa Genetics i Odense laver genetiske analyser til brug for f.eks. fertilitetsscreening, og til brug for en række neurologiske og kliniske sygdomme.

Tekst: Gunnar Lomborg

Det er typisk fagpersoner som læger, der er kunderne. Alle i virksomheden er ligeledes fagpersoner med specialiseret uddannelse, og derfor er det også vigtigt for Amplexa at have de rigtige folk i laboratoriet.

– Vi har alle laboratorieerfaring, men de kompetencer, som en laborant eller bioanalytiker besidder, er det svært at komme udenom. Vi har haft en laborant, som desværre valgte at flytte, og i dag har vi en bioanalytiker, som også har de kompetencer, vi skal bruge i laboratoriet, siger Sabrina Brøner Frederiksen, laboratoriechef.

Skolet i systematik og sikkerhed

Hun peger på at laboranterne er skolet i systematik og sikkerhed i laboratoriet, og da Amplexa er akkrediteret, er det vigtigt med dokumentation og stabilitet i analyserne. Laboranter og bioanalytikere er gode til at planlægge tiden i laboratoriet og har i det hele taget en anden tilgang til laboratoriehåndværket end de øvrige medarbejdere, som kommer fra universitetsverdenen.

– Her handler det jo også om patientsikkerhed, og derfor spiller stabile analyser en stor rolle. Laboranterne er også dygtige til at tage hånd om arbejdsmiljøet i laboratoriet, ligesom de har en stor faglighed omkring udstyr og produkter, og derfor ved, hvad der skal købes ind af udstyr. Også med hensyn til miljø, genbrug og grøn omstilling er laboranterne nøglepersoner, og har været til introduktion af Green Lab på Syddansk Universitet sammen med flere andre medarbejdere, understreger Sabrina Brøner Frederiksen.

Om artiklen

På Dansk Laborant-Forenings Delegeretmøde i 2021 blev forslaget ”DL-F skal arbejde på at synliggøre og præcisere laboranters kompetencer” besluttet. Vi har derfor spurgt en række arbejdsgivere, hvad bruger de laboranter til på deres virksomhed og hvorfor faggruppen er vigtig for dem.

Laboranter cand.alt.

Dansk Laborant-Forening/HK har udgivet en pjece, der beskriver ni profiler som en synliggørelse af nogle af de jobmuligheder, vi mener, vores medlemmer vil være de bedste til at betræde. Du finder pjecen her: Mød 9 specialister – der skaber fremtiden og som engelsk version: Meet 9 specialists – who are creating the future.