• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiBranchenyt01. 12. 2007 | Katrine Meyn

Blomster og blodtryk

BioteknologiBranchenyt01. 12. 2007 By Katrine Meyn

Naturlige indholdsstoffer i en smuk hibiscusblomst virker ved at sænke blodtrykket, og samtidig nedsættes kolesterol i blodet. Måske er det netop, hvad en stor del af danskerne mangler her op til Jul, hvor julemaden får kolesterolniveauet til at eksplodere og, hvor højtidens stres får blodtrykket til at følge med.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2007 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Carsten Christophersen, 

Hvis du har forhøjet blodtryk, er du ikke alene. Omkring 900 millioner mennesker har samme problem. Du kan få ordineret medicin, men det er sværere for de omkring 420 millioner, der lever i udviklingslande. Men fælles for jer alle er, at i måske lige så godt kan drikke en kop te af blomster fra en plante – flor de jamaica med det latinske navn Hibiscus sabdariffa. Den sænker et moderat forhøjet blodtryk. Sammenhængen mellem død ved blodprop og blodtrykkets størrelse demonstreres ved et forsøg med medicinering af personer på over 80 år. Effekten var så overbevisende, at det blev anset for uetisk at fortsætte med snydemedicin til kontrolgruppen.

Blodtrykket skal ned
Antallet af danskere i behandling med blodtrykssænkende medicin er steget fra omkring 510.000 i 2001 til over 716.000 i 2006. Problemets omfang kan illustreres ved, at danskere angiveligt kan spare 210 millioner kroner årligt ved at vælge en billig medicin frem for en dyr. Når personer med forhøjet blodtryk i en måned får daglige doser af 250 mg anthocyaniner fra flor de jamaica, falder blodtrykket i gennemsnit 12% ift. den oprindelige værdi. Der findes ikke ændringer i lever og nyrefunktion og ingen tegn på bivirkninger.
Behandling med 10 mg lisinopril dagligt giver et lidt større fald i blodtryk og virker på lidt flere personer end blomsterudtrækket. Men selvom lisinopril generelt tåles godt, så giver det en række bivirkninger hos 1-10% af brugerne. Det er opkast, diarré, hoste, hovedpine, svimmelhed og nyreskade samt en lang række sjældnere bivirkninger. Det gives ikke til gravide eller ammende.

Men hvordan?
Det angiotensin konverterende enzym (ACE) danner hormonet angiotensin II, der forårsager en stigning i blodtryk. Hæmning af enzymet giver derfor et fald i blodtryk. Alternativt kan receptoren for angiotensin blokeres medicinsk – det giver samme effekt. En anden metode går ud på at behandle med vanddrivende midler, hvilket mindsker kroppens vandmængde og resulterer i en blodtrykssænkning.
Blomsterudtrækket har begge virkninger, det hæmmer ACE, og det virker diuretisk. Udtrækket påvirker ikke kaliummængden i serum, hvilket er en farlig bivirkning ved visse medicinske behandlinger.

Sænk kolesterol
Nedsættelse af både blodtryk og kolesterol er en god strategi, fordi kredsløbslidelser har begge størrelser som risikofaktorer.
Kolesterolniveau under 5,0 mmol/l regnes for ideelt, mens stigende niveauer inddeles i kategorier hvor 7,9 mmol/l betegnes som udtalt forhøjet. Forsøgspersoner, med kolesterolniveau på mellem 4,5 og 8,5 mmol/l, blev i en måned behandlet med et ekstrakt af flor de jamaica. Det resulterede i en sænkning på i gennemsnit 12%. Undersøgelsen har metodiske mangler. Men den er spændende nok som udgangspunkt for en metodisk korrekt undersøgelse.

GOD JUL!

Hibiscus sabdariffa
Hedder på dansk Rosella. Blomsterne er røde og sælges tørrede. Størstedelen dyrkes i Kina og Indien. De kliniske afprøvninger stammer fra Mexico, der er den 7. største producent. Planten har utallige anvendelser. Blomsterne bruges til te, men også til limonade, marmelade og i madlavning. Der er beskrevet en lang række stoffer fra planten. Det er stadigvæk ikke endeligt bevist, hvilke der er ansvarlig for de biologiske virkninger. Blomsten indeholder blodtrykssænkende anthocyaniner, men der er også biologisk virksomme flavonoider.

Klinisk kontrol
Udtræk fra blomsterne er undersøgt ved en randomiseret dobbeltblind lisinopril-kontrolleret klinisk afprøvning. Det er en afprøvning, hvor forsøgspersonerne er delt i to grupper. Den ene gruppe får lisinopril og den anden ekstrakt. Ved dobbeltblindmetoden ved hverken patienterne eller forsøgslederne, hvem der får hvad. Randomiseret betyder, at fordelingen af patienter i de to grupper sker ved lodtrækning. Lisinopril-kontrolleret betyder, at den ene gruppe får lisinopril.

Normalt og forhøjet blodtryk
Normalt blodtryk defineres ifølge Dansk Cardiologisk Selskab som £140 mmHg systolisk, altså når hjertet trækker sig sammen. Et mildt forhøjet blodtryk ligger mellem 140 og 159 og et moderat forhøjet mellem 160-179 mmHg. Behandling er vigtig, fordi 17 millioner årligt dør af sygdomme direkte relateret til for højt blodtryk. Hvert 4. sekund dør en person af et hjertetilfælde og hvert 5. sekund dør én af blodprop i hjernen.

Kilder
Phytochemical, Pharmacological and Toxicological Aspects of Hibiscus sabdariffa L.: A Review. Badreldin H. Ali, Naser Al Wabel og Gerald Blunden Phytotherapy Research 2005, Bind 19, side 369-375.
Antihypertensive effect of an aqueous extract of the calyx of Hibiscus sabdariffa. F. B. O. Mojiminiyi, M. Dikko, B. Y. Muhammad, P. D. Ojobor, O. P. Ajagbonna, R. U. Okolo, U. V. Igbokwe, U. E. Mojiminiyi, M. A. Fagbemi, S. O. Bello og T. J. Anga Fitoterapia 2007, Bind 78, side 292-297.
Clinical effects produced by a standardized medicinal product of Hibiscus sabdariffa on patients with hypertension. A randomized, double-blind, lisinopril-controlled clinical trial. A. Herrera-Arellano, J. Miranda-Sanchez, P. Avila-Castro, S. Herrera-Avarez, J. E. Jimenez-Ferrer, A. Roman-Ramos, H. Ponce-Monter og J. Tortoriello Planta Medica 2007, Bind 73, side 6-12.
Hibiscus sabdariffa extract reduces serum cholesterol in men and women. T.-L. Lin, H.-H. Lin, C.-C. Chen, M.-C. Lin, M.-C. Chou og C.-J. Wang Nutrition Research (New York, NY, United States) 2007, Bind 27, side 140-145.
Patienter kan spare millioner på blodtryksmedicin. Katrine Lester Merkonomforeningen 12/06-2007.

Lisinopril er et blodtrykssænkende middel, der generelt tåles godt, men dog kan fremvise en lang række bivirkninger.

En af komponenterne i blomsterne er delphinidin 3-O-(2-O-b-D-xylopyranosyl)-b-D-glucopyranosid. Stamkernen kaldes delphinidin og hibiscin kan derfor også kaldes delphinidin-3-glucoxylosid. Den rene forbindelse har ikke været afprøvet klinisk, men anthocyaninerne, som hibiscin tilhører er kendt for kraftige biologiske virkninger.

Udtræk af 60 g tørrede blomster med én L kogende vand giver en stærk opløsning, der kan fortyndes efter behag. Foto: Carsten Christophersen, 2007.

De tørrede blomster vaskes grundigt i koldt vand. Så hældes de i kogende vand og koger fem min. Blandingen hældes gennem en si eller filtreres. Det syrlige udtræk kan sødes en smule, og er drikkeklart efter afkøling og eventuel fortynding.

Skrevet i: Bioteknologi, Branchenyt

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik