• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Energi01. 12. 2010 | Katrine Meyn

Brint og brændselsceller til mikrokraftvarme

Energi01. 12. 2010 By Katrine Meyn

Kun en lille del af verdens brintforbrug går til direkte energianvendelse. Øget brug af brint er tæt koblet til udvikling af brændselscelleteknik. Brintdrevne brændselsceller kan eksempelvis anvendes både i transportsektoren, i vore huse og til en række andre formål.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2010 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Jan de Wit, Mikael Näslund, Bjarne Spiegelhauer, Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC), Laila Grahl Madsen, IRD Fuel Cells, Jens Jakobsen, SEAS-NVE

Energistyrelsen publicerede i 2005 en ”BrintStrategi”, og ud fra denne blev ”Partnerskab for brint og brændselsceller” dannet. Offentlig støttet forskning inden for brint og brændselsceller tegner sig for over 100 mio. kr. årligt.
Danske firmaer og forskningsinstitutioner er langt fremme i et internationalt perspektiv med eksempelvis udrustning til demobiler på brint samt brændselscellebaserede power-backup-enheder til mobiltelefoni sendestationer/master. Endelig er danske firmaer og forskningsinstitutioner engageret i udvikling/demonstration af flere forskellige brændselscelletyper.
Her beskrives aktiviteter omkring det brintnet og de brintfyrede kraftvarmeenheder til enfamiliehuse (”mikrokraftvarme”), der testes i byen Vestenskov på Lolland. Projektet er en del af et større nationalt projekt, hvor flere brændselscellebaserede anlægstyper og flere brændsler testes, certificeres og demonstreres på forskellige lokaliteter og med forskellige brændsler.

Brintnettet i Vestenskov
Brintnettet i Vestenskov (nær Nakskov) består af elektrolysør til produktion af brint, kapacitet 10 Nm3 brint i timen. Der forefindes et mindre brintlager (4-6 bar, lagerkapacitet 150 Nm3 brint) ved elektrolyseanlægget (figur 1). Det er tanken, at brinten produceres, når der er overskud af vindmøllestrøm. Hermed kommer brinten til at udgøre en slags lager for strømmen, idet den ved slutanvendelse i brændselscellerne fører til el- og varmeproduktion.
Gasnettet til brint i Vestenskov er i øjeblikket ca. 500 meter (figur 2). Det er udført i coated rustfrit stål, og driftstrykket er ca. 4 bar. Brintnettet står foran udvidelse. Det overvejes p.t. om man, baseret på erfaringer med drift af brintnet hos DGC samt i Herning skal udføre det i plast (PE), der ved test har vist sig ganske anvendeligt og billigere.
Etablering af brintnettet i Vestenskov har givet værdifuld erfaring mht. udførelse, godkendelse, drift og tilsyn. Herunder også diskussion med relevante myndigheder om hvilke krav og forskrifter, der er gældende for sådanne anlæg.

Brændselsceller, egenskaber
Der benyttes lavtemperatur PEM-brændselsceller i mikrokraftvarmeenhederne i Vestenskov. Brændslet er brint. En principskitse, der viser en celles forskellige lag, ses i figur 3.
Brændselsceller udmærker sig ift. anden kraftproduktion ved ikke at have bevægelige dele og er derfor støjsvage. Med brint som brændsel kan de startes hurtigt og lave meget hurtig lastregulering. Der er et nøje forhold mellem strømaftag og den leverede spænding (figur 4). Dette forhold påvirkes af driftstimetallet for enheden og den leverede effekt.
Cellerne leverer jævnspænding og sættes oftest sammen i stakke til den ønskede spænding opnås (figur 5). Skal enheden på elnettet, må der ske omformning til 230 Volt og AC-spænding via en inverter, på samme vis som strøm fra solceller.

Brændselsceller til kraftvarme
Bag udviklingen af mikrokraftvarmeanlæggene i det nationale projekt står et stærkt nationalt konsortium af danske energivirksomheder: Topsoe Fuel Cell, IRD Fuel Cells, Dantherm Power, DONG Energy, SEAS-NVE, Syd Energi, COWI samt Dansk Gasteknisk Center. Disse firmaer repræsenterer hele ”kæden” fra forskning/udvikling, systemintegration og godkendelse til energiselskaber med kundekontakt. Der udvikles og testes nationalt flere typer af brændselsceller, f.eks. lav- og højtemperatur PEM-celler og SOFC-celler til brint og naturgas. Det sidste med anvendelse og test af flere brændsels-reformertyper og fabrikater.
Brændselscellerne i anlæggene i Vestenskov er produceret af IRD Fuel Cell. Samme firma har stået for systemintegrationen af de øvrige komponenter, der skal til for at gøre anlægget til et kraftvarmeanlæg (varmevekslere, styring, brændselsbefugtning, DC-> AC strøm omformning).
Første generation af anlæggene var alene beregnet til testformål i laboratorie og blev testet hos DGC i 2006. Næste generation af anlæggene blev også indledningsvis ydelsestestet hos DGC. Siden fulgte CE-certificering hos DGC-Notified Body, og fem anlæg blev opstillet til test i Vestenskov. Tredjegeneration (Gamma-versionen) er nu klar, og der er opnået betragtelig volumenreduktion/enkel betjening og drift. Et større antal af disse er nu under opstilling på Lolland efter CE-certificering hos DGC-Notified Body samt acceptance test hos det firma, der skal stå for service og vedligehold på samme. På figur 6 kan 1., 2. og 3. generation af IRD-mikrokraftvarmeanlæggene ses.
Øgede krav til bygningsopvarmning gør, at selv højeffektive kedler (inkl. kedler, der udnytter kondensvarmen i røgens vanddampindhold) ikke nødvendigvis i fremtiden anses for tilstrækkeligt effektive. Det har fået kedelfabrikanter (og andre) til bl.a. at udvikle mikrokraftvarmeprodukter, hvor der ud over varme også produceres el. Brændselscellebaserede enheder udmærker sig ved støjsvaghed og høje elproduktionsvirkningsgrader sammenlignet med Stirling-motorer eller mere traditionelle motorer. De brændselscellebaserede anlæg som p.t. er testet, har en elvirkningsgrad omkring 45%.
Brændselsceller udmærker sig ved at kunne starte meget hurtigt, når brændslet er brint. Netop derfor sælges og anvendes disse i enheder til strøm-backup. Der er ikke nødvendigvis en fast kobling mellem el- og varmeproduktion, som der er ved en række øvrige teknologialternativer.
Den tekniske udfordring ved anvendelse i mikrokraftvarmeenheder er at vælge og fastholde en strømproduktion pr. cm2, der både giver en høj virkningsgrad, men også en acceptabel degradering af cellen over den planlagte driftstid/levetid. Udsætter man cellerne for en for høj strømstyrke eller har enheden eksempelvis mange start/stop, vil der ske en hurtigere degradering. Enheden vil kræve service/celleudskiftning uacceptabelt hyppigt ift., hvad kunderne er vant til mht. service på et kedelanlæg. Til kraftvarmeanlæg og dermed som opvarmningsbasis i huse, får enhederne et markant højere driftstimetal end eksempelvis som Power Back-up.

Installation
Når anlæggene installeres i husene, installeres der også et varmelager. Varmelageret sikrer optimale driftsbetingelser for mikrokraftvarmeanlægget ved mulighed for forskydning af el- og varmeproduktion ift. forbrug. Et varmelager giver også mulighed for eksempelvis (tidsbegrænset) tapning af en varmeeffekt, der er væsentligt højere end, hvad mikrokraftvarmeenheden aktuelt leverer, f.eks. til varmtvandsproduktion.
I fremtiden kan det meget vel tænkes, at elpriser også for mindre forbrugere afregnes til forskellig pris over døgnet. Her vil et varmelager også udgøre en stor fordel for optimal driftsplanlægning. Anlæggene kan, med intelligent styring også deltage i balancering af national elproduktion ift. forbrug; en service som systemoperatørerne allerede i dag betaler større anlæg for at levere.

Udfordringerne
Der er følgende tekniske udfordringer ved at bruge brændselscelleanlæg til mikrokraftvarme :
· Omkostningsniveau (effektiv serieproduktion) skal bringes ned til konkurrencemæssigt niveau. Omkostningerne er bragt flerfold ned men skal fortsat reduceres mere end en faktor 2-4.
· Levetid skal forøges, gerne til over 40.000 timer.
Disse mål søges generelt opnået gennem
· Komponentforbedring, forenkling og billiggørelse af de mange øvrige komponenter, der indgår i et kraftvarmeanlæg (såkaldt Balance of Plant komponenter)
· Forenklet proces-/systemintegration
· Overvågningssystem der sikrer, at fejl på øvrige komponenter ikke fører til beskadigelse af cellestak
· Pålidelige, mere effektive og mere prisbillige elektrolysører
· Et stort hollandsk ledet EU-projekt med 8 forskellige deltagere der har som mål at øge levetid på PEM-brændselsceller.
Ovenstående erkendelser er delvis et resultat af afprøvningerne på brintnettet i Vestenskov. Teknologien viser grundlæggende sin duelighed i demonstrationsprojektet. Dette projekt slutter 2012. Den følgende markedsmodning kræver en mere storstilet demonstration (flere enheder) efterfulgt af en opbygning af en egentlig serieproduktionsfacilitet.
Disse forhold arbejdes der intensivt med i projektet ”Demonstration af mikrokraftvarme baseret på danske brændselsceller”.

Kilder :
Demonstration of Micro CHP Based on Danish Fuel Cells (Dansk mikrokraftvarme), http://www.dmkv.dk
Partnerskabet for brint og brændselsceller, http://www.hydrogennet.dk
Brintteknologier – strategi for forskning, udvikling og demonstration, Energistyrelsen 2005
L. Grahl-Madsen, M. Odgaard. M. Näslund, PEM Fuel Cell Power for Stationary Applications, Hydrogen & Fuell Cells 2007 – Conference and Trade Show, Vancouver 2007
H2 College, brintforsynede ungdomsboliger i Herning, se mere på http://www.h2college.dk
EU projekt: “Knowledge to Enhance the Endurance of PEM fuel cells by Accelerated LIfetime Verification Experiments” (www.keepemalive.eu)

Figur 1. Elektrolysør og lagertank.
Figur 2. Brintnet.
Figur 3.Principskitse celle .
Brændselsceller omsætter kemisk energi til jævnstrøm og varme.
Figur 4. PA-diagram.
Figur 5. Stak (IRD).
Figur 6. Tre generationer af IRD-enheden.

Skrevet i: Energi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik