• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Fødevarekemi01. 12. 2005 | Katrine Meyn

Den specielle souffléteori

Fødevarekemi01. 12. 2005 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2005 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Thorvald Pedersen

I KIK9, 2005 udskrev jeg en konkurrence om den bedste besvarelse af spørgsmålet om, hvad det er der får en soufflé til at hæve ud over udvidelsen af den indesluttede luft. Der er fremkommet 4 besvarelser, hvoraf den ene ikke rigtig kommer ind på emnet, den bringes derfor ikke her. De øvrige er enige om, at det er vandfordampning, der giver anledning til ekspansionen. Uden dikkedarer som det vil fremgå. De er alle fornøjelige at læse, så de kommer her.

1. besvarelse
I Dansk Kemi nr. 9 efterlyser du en forklaring på, hvorfor souffléen hæver. Du er selv nær ved den rigtige forklaring: når skummet opvarmes til f.eks. 85oC, bliver luftboblerne iblandet en del vanddamp; bobleluften bliver med andre ord fortyndet til 42,1% luft og 57,9% vanddamp, som nu fylder i alt (50+12,6)/0,421 = 148 ml (vi forudsætter her, at du piskede 50 ml ren luft i massen, og at atmosfæretrykket er 100 kPa). De 100 ml kammuslingerogn bliver altså til 247 ml soufflé.
Her ligger også noget af forklaringen på, at souffléer kan falde sammen: processen sker i omvendt rækkefølge, når systemet afkøles og vanddampen kondenserer, så komprimeres boblerne – hvis ikke der samtidig siver lidt af den omgivende luft ind i de nu stivnede bobler. For at dette kan lade sig gøre, bør afkølingen ske langsomt, så dampkondensation og luftdiffusion følges ad.
I øvrigt lyder det, som om luften har lettere ved at komme ind i kammuslingebobler end i æggeditto.
Venlig hilsen
Peder Fangel, Nakskov

2. besvarelse
I første øjeblik, da jeg læste din opgave, forekom det mig ligetil. Naturligvis hvis det antages, at luften opfører sig som en ideal gas, som du i øvrigt også antog i din beregning. Det er nemlig sådan, at damptrykket af vand vil angive vandets partialtryk (pv) ud af systemets totaltryk (p), som med rimelighed kan sættes til 1 bar. Luftens partialtryk (pl) vil således være forskellen:
pl = p – pv (1)
Der skal derfor kun beregnes volumen Vl af luften ved pågældende temperatur (T2) og partialtryk. Til det bruges tilstandsligningen for en ideal gas:
pl×Vl =n×R×T2 (2)
Men først må vi beregne antal mol (n) af luft i boblen ved temperaturen i køleskabet (T1):
pl1×Vl1 =n×R×T1 (3)
Ved at dividere ligning 2 med ligning 3 forsvinder både n og den universale gaskonstant:
Forholdet Vl/Vl1 angiver, hvor mange gange luftens volumen forøges ved opvarmningen. Værdien kan beregnes vha. følgende ligning:
Det betyder, at luften vil optage 2 gange det oprindelige volumen. Ved opvarmning til 80°C giver en tilsvarende beregning næsten 3 (2,9763).
Men så kom jeg i tvivl, da jeg ikke kender mængden af vandet, der fordampes. Så gik jeg igennem en meget mere omstændelig udledning, hvor jeg vha. samme ligninger og psychrometriske tabeller også kunne beregne mængden af vanddamp.
Men det var helt unødvendigt, for uanset hvor meget vanddamp, der kommer, vil det optage præcis det samme volumen som det beregnede luftvolumen for at holde det rigtige partialtryk.
Svaret er derfor, at dine 50 mL indpisket luft vil blive til 100 ml bobler ved 75°C og 150 mL ved 85°C.
Med venlig hilsen
Karol Daucik
Formand for DIAPWS
(Den Danske Komité for International Association for Properties of Water and Steam)

3. besvarelse
Som indledning til den opgave, der stilles i ThP’s artikel, prøvede jeg at piske en soufflé af æggehvide og betragte en klat af det hvide skum under en frimærkelup. Man ser en masse af små bobler med diametre fra omkring 0.5 mm og nedad. Lad os som model for en af disse betragte en sæbeboble i luft, der ved trykket p0=1 bar og temperaturen TA=(273+5)K=278K har et vist volumen V=VA. Spørgsmålet er så: Hvor mange gange øges dette volumen, når temperaturen T øges til omkring TB=(273+75)K=348K?
Trykket inde i boblen er altid summen:
p=pl+pmd (1)
af partialtrykkene pl og pmd fra luft og fra mættet damp. Ved 5°C, 75°C, og 85°C – dvs. ved TA=278K, TB=348K og TC=358K – har pmd-værdierne:
pmdA=0,009p0, pmdB=0,38p0 og pmdC=0,58p0 (2)
Vi regner med, at den indespærrede luftmængde nl bevarer værdien fra situation A,
(3)
når boblen vokser med temperaturen for at give plads til den indtrængende vanddamp. Ignoreres overfladespændingen, skal trykket i sæbeboblen stedse være lig trykket p0 uden for. I situationerne A, B og C fra (2) må pl derfor have værdierne:
plA=0,991p0, plB=0,62p0 og plC=0,42p0 (4)
For at yde trykket plB ved TB skal den indespærrede luftmængde nlA ved 75°C udfylde volumenet
her indsættes den nye formel (5)
Ved 85°C stiger dette volumen betragteligt grundet det hurtigt voksende damptryk:
(85°C) (6)
Disse resultater ligger betydeligt over de værdier
og (7)
der findes, når man som i artiklen helt ignorerer damptrykket. Alligevel er de vist ikke høje nok til at forklare oppustningen i en soufflé. If. [1 s. 205] skulle en 8-dobling være mulig1. Modellen kan let forklare dette med højere temperatur. Med pmd-værdier fra [2, s. 151] ændres beregningerne i (4) og (5) således uden videre til
ved 94°C (8)
ved 96°C (9)
Det antydes imidlertid i ThP’s artikel, at æggehviden nok koagulerer inden disse temperaturer nås. Kunne man tænke sig, at dette tager så lang tid, at det ikke når at bremse oppustningen? Da souffléklatten fra det indledende forsøg kom i mikrobølgeovnen, pustede den sig vældigt op, for straks derefter at falde sammen og blive hård.
Kan vi få større forøgelser i (4) og (5) ved at medregne, at der i boblen skal være et overtryk
(10)
hvor g betegner overfladespændingen? Det forventer vi ikke: Når overfladespændingen øger trykket p=pl+pmd, sker det fordi pl øges – pmd afhænger jo alene af temperaturen. Overfladespændingen giver altså mindre damp i forhold til luft, og vi får dermed en situation, der minder mere om den helt uden damp, der er vurderet i ThP’s artikel. Lad os alligevel prøve at sætte tal på fænomenet.
Ud fra en vurdering i [1, s. 205] er æggehvides overfladespænding ca. det halve af vands (der if. [2, s. 151] falder fra 0,076 til 0,059 N/m, når temperaturen stiger fra nul til 100°C). Lad os her regne med den konstante værdi g = 0,035 N/m. I en lille boble, der i situation A har rA = 0,1 mm haves så:(11)
Dette lille overtryk kan ikke påvirke ovenstående vurderinger af betydning. For at få en effekt frem kan vi prøve med rA=0,0014 mm = 1,4m, valgt så vi får DpA =105Ra = 1,00p0. Selvom så små bobler næppe udgør en betydelig del af souffléen, kan vi godt prøve en vurdering.
Opvarmes en boble med radius rA fra TA til T vil radius stige til en vis værdi r, rumfanget til V=4pr3/3 og partialtrykket fra den indesluttede luft vil dale fra plA til pl=nlART/V. Ved at sætte det samlede tryk pl+pmd lig p0 plus overtrykket fra (10) fås (12)
Heraf kan r bestemmes, når T og pmd kendes. Det er bekvemt først at omskrive til: hvor (13)
For den meget lille boble med rA =0,0014 mm finder vi så ved 85°C (hvor pmd =0,58p0)(14)
der giver x=0,774. Rumfanget øges altså med en faktor x-3=2,12. Dette er en del mindre end den faktor 3,07, vi fandt ved at negligere overfladespændingen. Konklusionen er, at overfladespændingen kun har betydning ved meget små bobler – og for disse modvirker den volumenforøgelsen.
Referencer:
1. Thorvald Pedersen, Kemien bag gastronomien (Nyt nordisk forlag Arnold Busck, 2005)
2. Databogen ( F&K-forlaget 1994)
Flemming Jørgensen, Mogenstrup

Mens 2. og 3. besvarelse når frem til samme svar, så afviger 1. fra disse. 3. besvarelse er særligt gennemsigtig i argumentationen, og vi får fat i den centrale tankegang: at luftens partialtryk indretter sig efter vanddampens på den ene side og det ydre tryk på den anden. Når først det er på plads, så går det bare derudad med gasloven. Op til dette punkt kalder jeg souffléteorien for speciel (her i 100 året for den specielle relativitetsteori – undskyld Einstein). Flemming Jørgensen går et skridt videre og nærmer sig en generel teori, idet han tager overfladespændingen i betragtning sidst i sin udredning. Når dette interesserer mig særligt, er det fordi, jeg fejlagtigt troede, at trykket stiger inde i boblerne, indtil boblens indre tryk er lig det ydre tryk plus overfladespændingen.
1. præmien går til Flemming Jørgensen, hvad jeg håber de to første indsendere kan leve med. Evt. klager kan indsendes til Menneskerettighedskommissionen.
Nu hvor det er ved at være jul, fik jeg den tanke at bringe en opskrift på en dessertsoufflé, men da er det, jeg opdager, at der findes en rigtig god opskrift på chokoladesoufflé i Flemming Jørgensens ref. 1.
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul!

1) Dette er en misforståelse fra F.J.’s side. I referencen fortælles det blot, at man kan piske æggehvider op til det 8-dobbelte volumen

Figur 1. En ostesoufflé fra »Gastronomisk grundbog« af James Peterson, Könemann 2000.
Figur 2. En særlig flot soufflé med lime fra Larousse Gastronomique.

Skrevet i: Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

Artikler fra Dansk KemiBioteknologiTop02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

AktueltFødevarekemiKlima og miljø24. 03. 2025

Svampeangreb er en af de slemme skader, som kan ramme kartoffelproduktionen. Nu har den danske biotechvirksomhed Healthycrop lykkedes med at finde et gen, som kan styrke kartoflens naturlige modstandskræft. Og det i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

  • Medicin udviklet mod for højt blodtryk kan også anvendes mod – hjertesorg

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik