• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Bioteknologi01. 05. 2001 | Katrine Meyn

Det humane genom og ny teknologi fører til paradigmeskifte i biologien

Bioteknologi01. 05. 2001 By Katrine Meyn

Offentliggørelsen af sekvensen af det humane genom i Nature (15. februar 2001, 860-921) og Science (16. februar 2001, 1304-1351) var kulminationen på en udvikling, der har taget fart i de sidste fem år: overgangen fra et reduktionistisk til et holistisk syn på levende cellers molekylære biologi. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2001 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af lektor Steen Knudsen, BioCentrum, DTU,

Udviklingen begyndte omkring 1995 med offentliggørelsen af det komplette genom af den simple archaeon Mycoplasma genitalium (Science, 20. oktober 1995, 397-403). Den ledsagende Perspectives artikel i Science hed »Life with 482 genes«. Det var første gang, man havde et komplet overblik over alle de gener, der var nødvendige for livet i en primitiv parasit. Efter i fire årtier at have studeret enkelte gener isoleret – deres sekvens, regulering og produkt – begyndte man nu at fokusere på, hvordan et samspil af gener kunne gå op i den højere enhed, vi kalder liv.
Omtrent samtidig med offentliggørelsen af M. genitalium genomet begyndte det amerikanske firma Affymetrix at tilbyde DNA-chips (figur 1) til samtidig måling af mRNA produceret af ca. 6000 humane gener (se boks). Før havde man fokuseret på målinger af mRNA fra enkelte gener.
I dag sælger firmaet chips, der samtidig kan undersøge mRNA fra de omtrent 30.000 gener, der blev fundet, da det humane genom blev sekventeret.
Det er især disse udviklinger, der har ført til, hvad jeg vil kalde et paradigmeskifte i den molekylære biologi. I dag overvejer flertallet af molekylærbiologier, hvordan de nye helcelle-væktøjer i form af DNA-chips og kendskabet til den komplette genomsekvens (som vi nu har for mere end 100 forskellige organismer) kan bruges til at se deres eget forskningsområde fra en ny synsvinkel.

Til brug i dansk kræftforskning
De humane DNA-chips blev hurtigt taget i brug til studiet af de store menneskelige sygdomme som cancer og AIDS. Herhjemme var overlæge Torben Ørntoft på Skejby Sygehus den første til at se potentialet i den ny teknologi. Han indkøbte Affymetrix-udstyret og anvendte det til at studere blærekræft og tyktarmskræft. Resultatet af undersøgelsen af blærekræft blev i marts i år offentliggjort i det ansete tidsskrift Cancer Research. Konklusionen var, at man med DNA-chips kunne se forskelle på biopsier taget fra patienter med forskellige varianter af blærekræft – en godartet, overfladisk type, og en ondartet invasiv type. Forskellen var udmøntet i enkelte gener, hvis udtryk var ændret i de forskellige kræftformer. Studiet havde altså bragt vores viden om kræftudvikling på molekylært plan et stykke videre.

Et væld af data
Den bioinformatiske analyse af den store mængde data genereret af Ørntofts team blev foretaget på Center for Biologisk Sekvensanalyse (CBS) på BioCentrum, DTU. For hver patient havde Ørntofts team ca. 6000 målinger af mRNA, inklusive forskellige kontroller. For at få overblik over hvordan disse data så ud i 9 patienter, beregnedes den euklidiske afstand mellem patienterne, hver repræsenteret ved et punkt med 6000 koordinater. I figur 2 illustreres de indbyrdes afstandsforhold mellem patienterne i et såkaldt dendrogram. Med farvekode er det vist, hvilken type blærekræft patienten lider af. Det viser sig, at de patienter, der ligger nærmest hinanden – på basis af målingerne af de 6000 geners udtryk – også ligner hinanden mest i kræftform.
Der ligger altså information på molekylært niveau om sygdommen, men i hvilke gener ligger den information? Der er brugt forskellige bioinformatiske metoder til at udvælge de 200 gener, der har størst betydning for sygdommen, og i figur 3 er de vist sammen med deres aktiviteter i de enkelte patienter. Ved at anvende en metode der kaldes clustering, kan vi gruppere generne efter, hvordan de opfører sig i sygdommen. Det viser sig, at der ved denne gruppering dukker grupper af gener frem, der spiller roller for forskellige processer i cellen – processer der alle er kendt for at være involveret i kræft: vækstkontrol, cellecyklus, immunrespons.
Dvs. at chip-forsøgene, ud over at have bekræftet hvad vi allerede ved om sygdommen, også har kategoriseret kendte og ukendte gener i processer, vi kan forholde os til.
Det næste skridt er at udvikle diagnostik og prognose af kræft på basis af DNA-chips. Dette projekt arbejdes der på i øjeblikket.
I dag findes der også Affymetrix-udstyr på Rigshospitalet og på DTU. Desuden er udstyr til hjemmefabrikation af såkaldte cDNA-arrays, der kan konkurrere med Affymetrix’ DNA-chips, ved at være udbredt i Danmark.

Integrering af data
Når først man begynder at samkøre data fra DNA-chips-eksperimenter med den information, der ligger i det humane genom, er der næsten ingen grænser for, hvad man kan opdage. Det gen-udtryk man observerer på chippen må være styret af signaler, der er kodet i DNA-sekvensen, og ved snedige korrelationsanalyser mellem chip-data og sekvens kan man finde de signaler. Derved kan man opbygge modeller, der på helcelle-niveau søger at forklare de data, man observerer i DNA-chips–eksperimenterne.
Når man derudover sammenholder disse modeller med kendskab til funktionen af de proteiner, der syntetiseres fra mRNA, og kendskab til de biologiske processer proteinerne deltager i, begynder vi at nærme os en cellemodel, der retfærdiggør brugen af ordet holistisk i sin indgangsvinkel til molekylærbiologien.
Der forskes i øjeblikket intenst i en sådan integrering af data. Et vigtigt arbejde, der forestår, er at klarlægge funktionen af de ca. 30.000 gener, der blev fundet i det humane genom. Vi kender funktionen af mindre end halvdelen. Bioinformatik kan hjælpe os et godt stykke på vej ved at forudsige en funktion, der dog skal eftervises i laboratoriet.

Fremtiden
Vi har kun haft kendskab til hele sekvensen af det humane genom i få måneder og er kun lige begyndt at udforske de muligheder, der ligger i at sammenholde sekvensinformation med eksperimentelle data, både når det gælder om at forstå menneskelige sygdomme, grundvidenskabelige problemer, og hvordan mikroorganismer fungerer. De avancerede analysemetoder, der vil være i brug om fem år, er sikkert ikke engang udviklet endnu. En ting er dog sikker. Computeren er blevet et af de vigtigste værktøjer for molekylærbiologen. Mængden af data kan ikke længere overskues og fortolkes uden.

Figur 1. Affymetrix-udstyr består af fluidics-station, scanner og computer. På billedet ses Chris Workman, en ph.d.-studerende fra CBS, der har stået for analysen af blærekræftdata, i færd med at sætte en DNA-chip i fluidics-stationen.
Figur 2. Cluster af blærekræftpatienter. Hver patient er vist med en oval og et nummer. Deres indbyrdes afstand er målt med chip og er indikeret med streger. Det kliniske billede af sygdommen er indikeret med farvekode.
Figur 3. Cluster af gener involveret i blærekræft. Hver række i farvediagrammet svarer til et gen. Farvekoden viser udtrykket af genet i de enkelte patienter (kolonner). Venstre side af figuren viser relative udtryk i forhold til normalt væv. Højre side viser absolutte forskelle i genudtryk. Baseret på målingerne på chippen indikerer et dendrogram med streger de indbyrdes forhold mellem generne. Gener med lignende målinger er grupperet sammen, og teksten indikerer funktionskategorier for kendte gener.

Sådan virker Affymetrix DNA-chips.

Skrevet i: Bioteknologi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik