
Ny kvanteteknologi gør det muligt at måle meget finere og mindre magnetiske signaler i det menneskelige væv, end man tidligere har kunnet. Forklaringen ligger i en lille diamant-sensor – en kunstigt fremstillet diamant med en indbygget defekt, som gør det muligt at udnytte et af grundelementerne i kvantefysikken: superpositioner. Superposition betyder, at en partikel kan være i to forskellige tilstande samtidig, f.eks. at en elektrons spin kan vende både op og ned på én gang. Dermed kan opnås målinger på atomart niveau i menneskeligt væv med en hidtil uset præcision.
I samarbejde med Hvidovre Hospital og KU er Alexander Huck, DTU Fysik og hans forskerhold i øjeblikket ved at foretage de første forsøg på at måle hjerneaktivitet med diamantsensorer. Det sker ved målinger i nervebanerne på en hjerneskive fra en rotte.
– Der et stykke vej endnu, før vi kan offentliggøre de første resultater af målinger i hjernen. Men allerede i løbet af de næste par år vil vi være i stand til at bruge teknikken i kræftbehandlingen. Diamantsensorer er i stand til at skelne de enkelte celler og dermed konstatere, om alle kræftceller i et behandlet område er slået ihjel, eller om der fortsat er levende kræftceller tilbage, der kan sprede sig til resten af kroppen. Det bliver det første kæmpe skridt med den nye diamantsensor-teknik, og når vi kommer lidt længere, vil den også få en afgørende betydning for indsatsen mod sygdomme i hjernen som eksempelvis Alzheimer, siger Alexander Huck, det skriver DTU i en pressemeddelelse.
Forskningsprogrammet er finansieret af Innovationsfonden og bliver koordineret af professor Ulrik Lund Andersen, DTU Fysik.