• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

EnergiKemiteknikKlima og miljø01. 01. 2006 | Katrine Meyn

Fældning af vanadiumsalte

EnergiKemiteknikKlima og miljø01. 01. 2006 By Katrine Meyn

Med udgangspunkt i et problem med overskridelsen af grænseværdien for vanadium i gips fra afsvovlingsanlæg er det undersøgt, hvordan man kan reducere vanadiumindholdet i vand. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 1, 2006. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Martin Feldskov og Kaj Thomsen, Institut for Kemiteknik, DTU

På et dansk kraftvarmeværk er der problemer med tungmetallet vanadium i forbindelse med vedligeholdelsesstop. Det skyldes, at der foretages skylning af luftforvarmeren. Rensevæsken ledes til et sedimentationsbassin, hvor forskellige tungmetaller herunder vanadium fældes.
I øjeblikket er der en kortfattet vejledning til fældning af vanadium ved tilførsel af jern. Problemet er, at der mangler klarhed over fældningsprocessens kemiske baggrund. Den rensede væske indføres i afsvovlingsanlægget, hvor der produceres industrielt gips. Såfremt vanadium ikke er fældet i tilstrækkelig høj grad, ender tungmetallet i gipsen.
Aftageren af gips har fastsat et kontraktmæssigt krav om at indholdet af vanadium maksimalt må være 35 ppm V. Nedenfor præsenteres en undersøgelse af, hvordan fældning af vanadium med jern finder sted.

Modelopstilling
I tabel 1 ses en oversigt over tre af de mindst opløselige vanadiumforbindelser. Heraf fremgår det, at jernmetavanadat har en lavere opløselighed end begge calciumvanadater, og det bør være muligt at fjerne vanadium ved fældning som jernmetavanadat. Dette fældningsprincip er skitseret i figur 1. Af figuren fremgår det, at det ønskes at opnå en sådan udfældning af Fe(VO3)2 efter tilførsel af Fe2+, og at den tilbageværende mængde af vanadium ikke er i stand til at udfælde som calciumvanadat i afsvovlingsanlægget.
Skitsen på figur 1 er anvendt til at opstille en model til bestemmelse af mætningsindeks af de to calciumvanadater som følge af en tilført mængde jern. Der vælges et pH samt en totalkoncentration af vanadium. Vha. modellen bestemmes koncentrationerne af 16 kendte vanadiumioner/-komponenter, herunder metavanadationen VO3-, ud fra i alt 16 tilhørende reaktionsligninger. Den valgte jernmængde korrigeres for udfældning af Fe(OH)2. Herefter kan den udfældede mængde af Fe(VO3)2 bestemmes og således også den reducerede koncentration af VO3-.
Mætningsindeks er defineret som titalslogaritmen til forholdet mellem et salts ionaktivitetsprodukt og dets opløselighedsprodukt. Ved mætningsindeks mindre end nul har man en umættet opløsning. For mætningsindeks lig nul og større end nul er der hhv. ligevægt (mættet opløsning) og udfældning (overmættet opløsning). Opløselighedsprodukterne er Ksp(Ca(VO3)2·4H2O) = 2,88×10-8 [2] og Ksp(Ca3V10O28·17H2O) = 1,37×10-6 [4].
I figur 2 vises resultatet af en beregning ved 25°C for en opløsning med en koncentration af vanadium på 0,001 mol/L og calcium 2 mol/L, når der tilsættes fire forskellige mængder jern. Heraf fremgår det, at tilføres der ikke jern, bliver mætningsindekset af calciummetavanadat større end nul og calciummetavanadat udfældes i gipsen. Ved at tilføre en jernkoncentration på 0,001 mol/L, bliver mætningsindekset mindre end nul, og udfældningen kan afværges. I takt med at jernkoncentrationen øges, formindskes mætningsindekset for calciummetavanadat, fordi der udfældes mere jernmetavanadat, og koncentrationen af metavanadationen dermed falder.

Figur 3 viser en tilsvarende figur, hvor calciumkoncentrationen er sænket til 0,015 mol/L, og der fås en graf, der har samme form, blot er mætningsindekset lavere pga. det mindskede ionaktivitetsprodukt for calciummetavanadat.

Mætningsindekset for calciumdecavanadat Ca3V10O28·17H2O beregnes til mindre end -30 uanset pH-værdi og tilført mængde af jern. Det skyldes, at koncentrationen af decavanadationen V10O286- er uhyre lille. Desuden blev vandaktiviteten i disse meget fortyndede opløsninger antaget at være 1. Samlet viser resultaterne, at calciumdecavanadat ikke har tendens til at udfælde ved 25°C.
Mht. calciummetavanadat hjælper det ikke at tilføre jern ved vanadiumkoncentrationer mindre end 10-4 mol/L, hvor hverken jernmetavanadat eller calciummetavanadat udfælder. Ved vanadiumkoncentrationer større end 10-4 mol/L mindsker jerntilførsel udfældningen af calciummetavanadat. Med den rette mængde af jern kan udfældning af calciummetavanadat helt undgås.

Sammenligning af resultater
Den udviklede model blev sammenlignet med resultater opnået med programmet PHREEQC [6], der er udviklet af USGS (United States Geological Survey). Programmet giver mulighed for anvendelse af fire forskellige databaser med varierende indhold af faser og ioner.
Ved simulering af udfældning af calciumvanadater vha. PHREEQC, er det muligt at anvende de tre stoffer: Ca(VO3)2×4H2O, Ca3(VO4)2 og Ca2V2O7, hvor førstnævnte er calciummetavanadat, derimod er calciumdecavanadat ikke til rådighed i databasen. Figur 4 viser en afbildning af en beregning foretaget i PHREEQC. Det ses, at mætningsindekset for jernmetavanadat er større end nul i hele pH-intervallet. Kurven for calciummetavanadat Ca(VO3)2×4H2O viser samme tendens som jernmetavanadat, blot er mætningsindekset mindre end nul i hele pH-intervallet. De to øvrige calciumvanadater, Ca3(VO4)2 og Ca2V2O7, har begge stigende mætningsindeks i hele pH-intervallet, og værdierne for sidstnævntes mætningsindeks er større end nul for pH = 11.
Ved at sammenligne figur 3 og figur 4 ses det, at kurven for calciummetavanadats mætningsindeks på figur 3 er konstant omkring -9,5, mens der på figur 4 er et mætningsindeks mellem -1 og -4. Der er hermed ikke kvantitativ overensstemmelse mellem de to modeller. Det skyldes formodentlig forskelle i dataværdier for vanadiumligevægte. Ifølge PHREEQC har Ca3(VO4)2 og Ca2V2O7 desuden højere mætningsindeks end calciummetavanadat. Disse forskelle gælder også for beregninger foretaget med PHREEQC for opløsninger med andre koncentrationer. Det er ikke muligt entydigt at fastslå vha. PHREEQC, at tilførsel af jern reducerer udfældningen af calciumvanadat.

Alternative rensningsmetoder
Frem for at udfælde vanadat som jernmetavanadat kan man alternativt anvende ionbytning. Vha. ionbytning er det ifølge producenten af ionbytter muligt at oprense til en slutkoncentration på 10 ppm vanadium [6]. Denne koncentration svarer til opløseligheden af jernmetavanadat (tabel 1).
Martin Feldskov udførte projektet som eksamensprojekt på Institut for Kemiteknik, DTU med lektor Kaj Thomsen som vejleder.

Referencer
1. R.G. Kunz, J.F. Giannelli, H.D. Stensel; Vanadium removal from industrial wastewaters, Journal of Water Pollution Control Federation, 48 (4), 762-770 (1976).
2. V.A. Leitsin, T.P. Sirina, R.F. Pershina, Russian Journal of Inorganic Chemistry, 18 (9), 1360-1361 (1973).
3. I.G. Chufarova, A.A. Ivakin, N.I. Petunina, M.P. Glazyrin, Russian Journal of Inorganic Chemistry, 23 (5), 747-750 (1978).
4. P.I. Fedorov, V.K. Andreev, N.P. Slotvinskii-Sidak, Russian Journal of Inorganic Chemistry, 23 (6), 914-915 (1978).
5. http://www.geo.vu.nl/users/posv/phreeqc/download.html .
6. http://www.solmetex.com/pdfs/SOLiexposterFNLsmall.pdf

Tabel 1. Opløselighed af vanadiumforbindelser.
Figur 1. Skitse for udfældningsprincip.
Figur 2. Mætningsindeks for calciummetavanadat Ca(VO3)2·4H2O som funktion af pH for en opløsning med en total koncentration af vanadium på 0,001 mol/L og calcium 2 mol/L ved fire koncentrationer af jern (25°C).
Figur 3. Mætningsindeks for calciummetavanadat Ca(VO3)2·4H2O som funktion af pH for en opløsning med en total koncentration af vanadium på 0,001 mol/L og calcium 0,015 mol/L ved fire koncentrationer af jern (25°C).
Figur 4. Afbildning af mætningsindeks for tre calciumvanadater samt jernmetavanadat som funktion af pH for en opløsning med koncentrationer af vanadium 0,001, calcium 0,015 og jern 0,1 mol/L – simulering i PHREEQC ved 25°C.

Skrevet i: Energi, Kemiteknik, Klima og miljø

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik