• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Bioteknologi01. 09. 2016 | Katrine Meyn

Fiskegiftige algetoksiner

Bioteknologi01. 09. 2016 By Katrine Meyn

Kendskabet til de fiskegiftige stoffer, der af og til forårsager massedød blandt fisk, er stadig begrænset, hvorfor det er svært at monitorere disse stoffer i havbrug og dambrug. Det strategiske projekt Harmful Algae Blooms and FISHkills (HABFISH) studerer denne gruppe af toksiner i et tæt samarbejde imellem forskere fra KU og DTU og projektets nyeste resultater ser lovende ud.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2016 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Af Silas Anselm Rasmussen1, Kristian Fog Nielsen1, Per Juel Hansen2, Thomas Ostenfeld Larsen1
1DTU,  Bioengineering, 2KU, Marin Biologisk Sektion .

Marine mikroalger er encellede organismer, der udgør fundamentet for den marine fødekæde. Mikroalger udnytter fotosyntesen og får derfor deres energi fra solen og kuldioxid. En del alger er dog mixotrofe og kan supplere fotosyntesen ved at optage bytte og samtidig få de nødvendige næringssalte.
Ligesom andre mikroorganismer, fx bakterier og svampe, producerer mikroalger sekundære metabolitter, såsom signalstoffer og giftstoffer. Den eksakte biologiske rolle, som disse sekundære metabolitter spiller, kendes meget sjældent, men ud fra et økologisk perspektiv fungerer de ofte som et forsvar mod andre mikroorganismer i kompetitive marine miljøer. Nogle stoffer ender via fødekæden i større organismer, som får deres næring ved at indtage mikroalger.
De mest kendte humane algegiftstoffer er paralytisk skaldyrstoksiner (PST), diarrétisk skaldyrstoksiner (DST) samt de neurotoksiske skaldyrstoksiner (NST). Disse giftstoffer ophobes typisk i muslinger og transporteres videre i fødekæden til højere dyr (se faktaboks). Fra et naturstofkemisk perspektiv har marine alger været en kilde til nogle af de mest komplekse og største (non-peptid) kemiske strukturer, man kender.

Fiskegiftige alger og havbrug/akvakultur
Gennem det sidste årti har der været en støt stigning i bidraget fra fiskeopdræt i dam- og havbrug til den globale fiskeproduktion, se figur 2. En af udfordringerne ved fiske-opdræt er, at visse typer af alger kan producere fiskegiftige stoffer (ichthyotoksiner), der ved en algeopblomstring kan dræbe en hel fiskebestand. Dette fænomen forekommer også i naturlige fiskebestande og er altså ikke nødvendigvis en sekundær effekt af en øget havbrugsproduktion. Senest har en giftig algeopblomstring været skyld i, at fiskefarmere i Chile har mistet over 24.000 tons laks, hvilket er svarende til godt 2 % af hele Chiles årlige akvakulturproduktion. Lakseproduktionen i Norge har også været ramt i starten af 90’erne, hvor 750 tons opdrættet laks og ørred gik tabt.
Selvom vi ved, at en del marine mikroalger kan slå fisk ihjel, så kendes de ansvarlige stoffer desværre ikke for hovedparten af disse alger. Dette gør det selvsagt svært at monitorere, fjerne og rådgive om disse stoffer i havbrug og dambrug. Netop denne gruppe af toksiner har vi studeret i projektet Harmful Algae Blooms and FISHkills – HA-BFISH.

Ekstraktion af algekulturer – en udfordring
En af de store udfordringer ved at arbejde med marine mikroalger er det store volumen af algekultur, der er nødvendigt for at kunne isolere nye aktive metabolitter. Oftest skal der dyrkes >100 L, hvor både biomassen og supernatanten skal ekstraheres. Til dette formål sættes algekulturen på en kontinuert centrifuge, hvorpå biomassen og supernatanten kan opsamles separat. Vi har desuden observeret at nogle af disse toksiner nedbrydes hurtigt, og dette stiller især krav til, hvor hurtigt det store volumen af supernatanten kan ekstraheres. Vi har derfor med fordel benyttet os af Solid-Phase Extraction (SPE)-kolonner, der loades online med centrifugatet.

Bio-assay
Til identifikationen af fiskegiftige stoffer havde vi brug for et hurtigt og simpelt bio-assay. Men hvordan tester man lige for fiskegiftighed i et in-vitro-assay?
Fra forsøg med fisk havde vi observeret, at det typisk var fiskens gæller, der blev påvirket. Det var derfor nærliggende at benytte et regnbueørrred fiskegællecelle-assay. På grund af dyrefor-søgslovgivningen er det ganske omstændeligt at udføre forsøg på levende fisk. Dog har vi undervejs i projektet haft tilladelse til at udsætte fisk for giftige alger, således at vi har kunnet undersøge, hvorvidt vores in-vitro-fiskegælle assay nu også korrelerede med den observerede giftighed på fisk, når de udsættes for den samme mængde algegift.

Isolering af et 1815 Da stort fisketoksin
Vi har i dette projekt bl.a. arbejdet med den fiskegiftige alge Prymnesium parvum, en art der i disse år er skyld i udbredt fiskedød i især det sydlige USA.
I vores jagt på at finde de fiskegiftige stoffer fra en dansk P. parvum-stamme isolerede vi et meget in-vitro aktivt stof. Ved hjælp af højopløst massespektrometri (HRMS) kunne vi detektere en ion på hele 1815 Da, hvilket kunne omsættes til en molekyleformel på C91H132ClNO34.
For at kunne bestemme den kemiske struktur blev dette stof isoleret med henblik på analyse med NMR-spektroskopi. En af udfordringerne var at få nok stof fra algerne, da udbyttet var meget lille. Derfor blev der dyrket >100 L algekultur samt >40 L algekultur, som var beriget med 13C-mærket natriumhydrogenkarbonat. Det sidste var nødvendigt for at kunne få signal på de mindre NMR-følsomme 13C-isotoper. Det næsten fuldt 13C-mærkede stof resulterede også i, at det blev muligt, at foretage mere avancerede 3D NMR-eksperimenter, som normalt kun benyttes indenfor proteinstrukturkemien.
Det stod hurtigt klart, at stoffet var en polyether, hvilket rent NMR analytisk betød, at det ville være svært at se forskel på henholdsvis ether- eller alkohol-bundne atomer. Dette løste vi ved at udnytte isotop-udskiftnings-effekten, hvor en lille ændring i det kemiske skift kunne måles på alkoholbundne karbonatomer ved optagelse af NMR-data i henholdsvis CD3OD og CD3OH.
Den endelige struktur af vores nye stof viste sig at være analog til et andet kendt fiskegiftigt stof kaldet prymnesin-1, isoleret for 20 år siden. En mindre, men væsentlig strukturel forskel ligger i den centrale del af polyether-grundskelettet. På baggrund af dette definerer vores arbejde en ny B-type af prymnesiner. Test af prymnesin-B1 på regnbueørred viste at stoffet, tilsvarende til de oprindelige prymnesiner, er giftigt nede i de lave nM-koncentrationer.

Kemodiversitet af prymnesin-toksinerne

Med strukturopklaringen af en ny B-type prymnesin var det nærliggende at se på udbredelsen af stoffer med dette nye grundskelet i mange stammer. Vi havde observeret, at når prymnesiner fragmenteres (MS/MS) i massespektrometret, så vi kun grundskelettet uden sukker på (algyconen). Når vi derefter testede 10 stammer, som var indsamlet fra hele verden, kunne vi se, at det nye B-type grundskelet var udbredt i 4 stammer fra Skandinavien samt Australien. Til vores forbløffelse fandt vi, at kun én stamme, ud af de undersøgte 10 stammer, producerede prymnesiner med det originale grundskelet. Screeningen viste ligeledes, at de sidste 5 stammer hverken producerede originale eller nye B-typer af prymnesiner.

Vi gik derfor i gang med at lede efter flere lignende stoffer i vores prøver. Med hjælp fra HRMS- og MS/MS-eksperimenter lykkedes det at identificere, hvad der ligner en yderligere C-type, der især produceres af stammer fra Den engelske Kanal. I alt har vi detekteret 16 forskellige analoger indenfor de tre typer prymnesiner, der varierer i deres indhold af klorinering- samt glycocyleringsgrad, og vi forudser, at antallet af prymnesiner sandsynligvis er langt større i naturen.

Samlet set har vores resultater dokumenteret en meget større kemisk diversitet af disse typer af prymnesiner, end man hidtil har kendt til og forklarer derfor, hvorfor ingen har været i stand til at detektere prymnesiner i forbindelse med algeopblomstringer igennem de sidste 20 år. Vores arbejde baner derfor vejen for, at det fremover vil blive nemmere for analysekemikere at hjælpe fiskefarmere med at monitorere denne komplekse gruppe af toksiner.

 

Litteratur

Blossom, H.E., Rasmussen, S.A., Andersen, N.G., Larsen, T.O., Nielsen, K.F. & Hansen, P.J. (2014). Prymnesium parvum revisited: Relationship between allelopathy, ichtyotoxicity, and chemical profiles in 5 strains. Aquatic Toxicology, 157, 159-166.

Rasmussen, S.A., Andersen, A., Andersen, N.G., Nielsen, K.F., Hansen, P.J. & Larsen, T.O. (2016). Chemical diversity, origin and analysis of phycotoxins. Journal of Natural Products, 79, 662-673.

Rasmussen, S.A, Meier, S., Andersen, N.G., Blossom, H.E., Duus, J.Ø., Nielsen, K.F., Hansen, P.J. & Larsen, T.O. (2016). Chemodiversity of ladder-frame prymnesin poly-ethers in Prymnesium parvum. Journal of Natural Products (doi.org/10.1021/acs.jnatprod.6b00345).

 

 

E-mail:

Silas Anselm Rasmussen: silan@bio.dtu.dk

 

Illustrationer

 

Figur 1.  Opdræt af regnbue ørred, Hjarnø fiskefarm. På grund af den lange kystline og mange fjorde har Danmark en god geografri til et øget havfiskebrug.

 

Faktaboks begynd

Struktur af giftstoffer

Strukturerne af PST, DST og NST. Disse giftstoffer ophobes for eksempel i muslinger og østers, og kan medføre forgiftning hos mennesker, hvis kontamineret skaldyr indtages.

Indsæt illu 1

Faktaboks slut

 

Figur 2. Den globale fiskeriproduktion har været stigende det sidste årti pga. af en øget dam- og havbrugsproduktion. Figuren er hentet fra FN’s fødevare- og landbrugsorganisati-on, FAO.org.

 

Figur 3. Her ses strukturen af prymnesin-B1, som er oprenset fra en dansk stamme af P. parvum, sammen med strukturen af det originale prymnesin-2.

 

Figur 4. Stammer af P. parvum og deres oprindelse, der er blevet brugt i vores studie.

 

Illu 2

Ved hjælp af højopløst massespektrometri (HRMS) blev der detekteret en ion med molekyleformlen C91H132ClNO34. MS/MS-eksperimenter hjalp os med at detektere en yderligere C-type, med et kortere grundskelet.

 

Skrevet i: Bioteknologi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik