• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BiokemiFødevarekemi04. 08. 2023 | Allan Malmberg

Forskere ude med advarsel – et højt forbrug af sojaolie kan påvirke tarmfloraen negativt

BiokemiFødevarekemi04. 08. 2023 By Allan Malmberg

Et højt forbrug af sojaolie er måske slet ikke sundt, mener en række amerikanske forskere. Et højt forbrug bliver bl.a. forbundet med sygdomme som Crohns sygdom og colitis ulcerosa.

En ny undersøgelse fra University of California, Riverside, kortlægger, at sojaolie kan påvirke tarmen og føre til inflammatorisk tarmsygdom (IBD). Man skelner mellem to sygdomme: Crohns sygdom og colitis ulcerosa.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i tidsskriftet Gut Microbes, viste, at mus, der blev fodret med en diæt med højt sojaolieindhold, oplevede en stigning i skadelige bakterier, en reduktion i gavnlige bakterier og en forringelse af tarmepitelbarrieren. Disse ændringer gjorde musene mere modtagelige for inflammation og IBD.

– Vores arbejde udfordrer den årtier gamle tankegang om, at mange kroniske sygdomme stammer fra forbruget af overskydende mættet fedt fra animalske produkter, og at umættet fedt fra planter omvendt nødvendigvis er mere sundt, siger Poonamjot Deol, en forsker på Institut for Mikrobiologi og Plantepatologi og med-forfatter på studiet.

Deol forklarer til scitechdaily, at det er linolsyre i sojaolie, der er den største bekymring.

Deol og hendes medforfattere fandt ud af, at en diæt med et højt indhold af sojaolie fremmer væksten af E. coli i tarmen. Denne bakterie bruger linolsyre som kulstofkilde, mens flere gavnlige bakterier i tarmen ikke er i stand til at modstå linolsyre og dør, hvilket resulterer i, at skadelige bakterier vokser.

– Det er kombinationen af ​​gode bakterier, der dør og skadelige bakterier, der vokser, som gør tarmen mere modtagelig for inflammation. Yderligere forårsager linolsyre, at tarmepitelbarrieren bliver porøs.

Tarmepitelets barrierefunktion er afgørende for at opretholde en sund tarm. I modsat fald kan toksiner lække ud af tarmen og komme ind i blodbanen, hvilket i høj grad øger risikoen for infektioner og kroniske betændelsestilstande, såsom colitis. Forskerne bemærker, at stigningen i IBD er parallel med stigningen i forbruget af sojaolie i USA og antager, at de to kan være forbundet.

Forskerholdet var også overrasket over at finde ud af, at musene, der blev fodret med en kost med højt sojaolieindhold, viste en reduktion af ​​endocannabinoider, cannabislignende molekyler fremstillet naturligt af kroppen for at regulere en lang række fysiologiske processer. Samtidig viste tarmen en stigning i oxylipiner, som er iltede flerumættede fedtsyrer, der regulerer inflammation.

– Vi har tidligere fundet, at oxylipiner i leveren har forbindelse med fedme. Nogle oxylipiner har også vist sig at være bioaktive i colitis-undersøgelser. Bundlinjen i vores nuværende undersøgelse er, at en sojaolieberiget diæt svarende til den nuværende amerikanske diæt får oxylipinniveauer til at stige i tarmen og endocannabinoidniveauer til at falde, hvilket er i overensstemmelse med IBD hos mennesker, påpeger Deol.

Mens vores kroppe har brug for 1-2 % linolsyre dagligt, men i dag får amerikanere 8-10 % af deres energi fra linolsyre dagligt, det meste fra sojaolie.

Det er ikke sojaolien på salaten, der udgør det største problem, men derimod den sojaolie, der er i forarbejdede fødevarer.

Sojaolie er ikke ene om at have et højt indhold (over 50 procent) af linolsyre. Det gælder fx også vindruekerneolie, der er helt oppe over 70 procent. Langt bedre ser det ud for olivenolie, der ligger meget lavt, mens rapsolie med sine cirka 20 procent er sådan lidt i midten.

Læs hele studiet her

Kilde: Scitechdaily

Skrevet i: Biokemi, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Vil du stå i spidsen for et af Danmarks ældste fagblade – Dansk Kemi søger ny redaktør

Organisk kemi21. 10. 2025

Da vores redaktør, Hanne Christine Bertram, stopper, søger vi en redaktør til et af Danmarks ældste fagtidsskrifter, Dansk Kemi. Dansk Kemi bringer aktuel og dybdegående information om kemien og dens udvikling inden for industri, forskning og uddannelse. Bladet er desuden medlemsblad for Kemisk

Hvad laver lermineralet vermiculiti laboratoriet?

Artikler fra Dansk KemiTop21. 10. 2025

I 2023 kom ler for alvor i medierne, da der skete et voldsomt jordskred i Ølst Bakker ved Randers. Siden 1950'erne er der i området gravet ler til Leca-kugler, som blandt andet bruges til dræn og (sammen med beton) til isolering. Faktisk bliver mange lermineraler brugt til forskellige kommercielle

Er kokain protoneret, når det binder til dopamintransporteren?

AktueltArtikler fra Dansk KemiMedicinalkemi17. 10. 2025

Vi har undersøgt, hvordan pH-forholdene er, når lægemidlet binder til dets vigtigste target. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Marie Louise Gram og Mikael Bols, Kemisk Institut,

Både Techmedia og mange fagfolk vil savne Marianne Dieckmann

Branchenyt15. 10. 2025

Det er med stor sorg, at vi må fortælle, at vores hjertevarme og altid positive kollega – og ven – Marianne Dieckmann (61) ikke er hos os i denne verden længere. Marianne gik for nyligt bort efter i flere år at have kæmpet mod en kræftsygdom, som hun dog hverken lod forlag eller vores mange kunder

Chr. Hansen A/S, osteløbe og teknologispring

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi06. 10. 2025

– en virksomhed, der har en historie med mange facetter. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Kurt Jacobsen, dr.phil. Den 29. januar 2004 fusionerede de to danske virksomheder,

Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i arbejdsmiljøet

AktueltArbejdsmiljø/IndeklimaArtikler fra Dansk Kemi29. 09. 2025

NFA har udgivet en videnskabelig artikel om NFA's samfundsmæssige aftryk på kemiområdet. Den beskriver, hvordan forskning i nanosikkerhed er omsat til mere sikker håndtering af nanomaterialer på arbejdspladser i Danmark. Det skete i tæt dialog mellem forskere, Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets

Sulfitter. Sulfo. Sulfonater og sulfater. Sulfa. Sulfy. Sulfider. Sulfan

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi22. 09. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Hvad er fælles for indholdet af de to flasker på billedet? Der er svovlforbindelser i begge, og i begge giver de pågældende forbindelser lidt

Jubilæumsudgaven af Labdays i Aarhus er kommet godt fra start

BranchenytTop10. 09. 2025

Lige fra morgenstunden stod de første besøgende klar til at komme ind på LabDays messen, der i år afholdes i smilets by, Aarhus. Her kunne de finde oplagte udstillere, der gennem messens to dage står klar til at præsentere deres produkter, der inkluderer alt indenfor laboratorieverdenen. Der ud

Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

AktueltArtikler fra Dansk Kemi03. 09. 2025

Fra myten om den heroiske beregning til realistiske simuleringer af elektronoverførsel i åbne systemer med hukommelse. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Lea K. Northcote1,2 og

Grøn kemi, affald og plast

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling26. 08. 2025

Grøn kemi – læren om hvordan kemi udføres bæredygtigt og sikkert – bliver kun vigtigere. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Christine Brænder Almstrup og Mikael Bols, Kemisk

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Holm & Halby

    Bestil vores gratis 2026 kalendere 

  • Holm & Halby

    Vi afholder Fermenteringsseminar på BII

  • DENIOS ApS

    Alt hvad du skal vide, før du håndterer farlige stoffer

  • Holm & Halby

    Servicetekniker til LAF, sikkerhedskabinetter og renrum

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Øget produktivitet på mejeriet takket være vakuum fra Busch

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    Du inviteres til den årlige Opentrons Super-bruger dag

  • Kem-En-Tec Nordic

    O2 and PAR loggers til miljøundersøgelser

  • DENIOS ApS

    Spar 432 kr* hver gang, du tømmer din IBC

  • MD Scientific

    Avanceret Dissolution Tester til pålidelig og effektiv analyse

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    Efterårets IKA Specials – Rabatter til den kemiske industri

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vil du stå i spidsen for et af Danmarks ældste fagblade – Dansk Kemi søger ny redaktør

    21.10.2025

  • Hvad laver lermineralet vermiculiti laboratoriet?

    21.10.2025

  • Er kokain protoneret, når det binder til dopamintransporteren?

    17.10.2025

  • Både Techmedia og mange fagfolk vil savne Marianne Dieckmann

    15.10.2025

  • Chr. Hansen A/S, osteløbe og teknologispring

    06.10.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i arbejdsmiljøet

    29.09.2025

  • Sulfitter. Sulfo. Sulfonater og sulfater. Sulfa. Sulfy. Sulfider. Sulfan

    22.09.2025

  • Jubilæumsudgaven af Labdays i Aarhus er kommet godt fra start

    10.09.2025

  • Kvantealgoritmer og kemisk forståelse i åbne systemer

    03.09.2025

  • Grøn kemi, affald og plast

    26.08.2025

  • Det gyldne mikrobiom: Tarmbakterier som kilde til det essentielle B-vitamin riboflavin

    20.08.2025

  • Antibiotikaresistens i vores naturlige miljøer

    12.08.2025

  • Nye metoder giver indsigt i plantebaseret strukturdannelse

    04.08.2025

  • Hofmeister – nem at anvende, svær at forstå

    23.06.2025

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik