• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Historisk kemi01. 12. 2002 | Katrine Meyn

Gassers volumen

Historisk kemi01. 12. 2002 By Katrine Meyn

Hvem var det egentlig, der fandt ud af, at gasser udvider sig, når de opvarmes under konstant tryk, og at de trækker sig sammen ved efterfølgende afkøling? 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2002 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Ole Bostrup

I det følgende beskrives et småforsøg, som viser, at gasser udvider sig, når de opvarmes under konstant tryk, og at de trækker sig sammen, når de efterfølgende afkøles [1].
Forsøget kan give anledning til at studere, hvem det egentlig var, som fandt ud af det. Man kan starte med fremstillingerne og fra dem gå til kilderne [2]. I nogle tidligere afhandlinger har nærværende forfatter skrevet om udenlandske og danske bestræbelser [3,4,5].

Et demonstrationsforsøg
Til alles forundring starter vi med at koge et æg i 12 min, afkøle det og pille det.
Vi får brug for en konisk 1-L kolbe. Diameter af halsen skal være således, at ægget kan ligge på kolben med den spidse ende nedad. Halsen smøres indvendigt med vaseline.
Kolben spændes op i et stativ ved hjælp af kloen. Kolbens bund opvarmes forsigtigt med en bunsenbrænders lysende flamme, se figur.
Mens kolben endnu er varm, anbringes ægget på kolben, Kolben anbringes ved hjælp af klemmen om halsen i et isvandbad. Ægget hopper ind i kolben!
Nu vender man kolben med halsen nedad og opvarmer kolbens bund med den lysende flamme. Ægget glider ud af kolben!
Forsøget er en demonstration af, at volumen af en gasmængde vokser med temperaturen.

Boyles lov
Luft var noget uhåndgribeligt. Fra 1600-tallet kender vi Evangelista Torricelli (1608-1647), der opfandt kviksølvbarometeret og opdagede, at atmosfærisk luft har et tryk. Otto von Guericke (1602-1686), der opfandt en luftpumpe og frembragte et vakuum i sine berømte halvkugler. Robert Boyle (1627-1691) som i 1662 opdagede relationen pV = konstant for en afspærret luftmængdes tryk p og dens volumen V ved konstant temperatur. Boyles lov blev genopdaget af abbed Edmé Mariotte (1620-1684) i 1676 og kaldes ofte for Boyle & Mariottes lov.

Amontons’ lov
Guillaume Amontons (1663-1705) var instrumentmager, og han fremstillede forbedrede hygrometre, barometre og lufttermometre. Han opdagede i 1699, at lige store tilvækster af temperatur i et lufttermometer medførte lige store tilvækster i gassens tryk, når volumen holdes konstant.
Amontons blev ignoreret af sin samtid og eftertid.

Charles’ lov
Brødrene Joseph-Michel Montgolfier (1740-1810) og Jacques Étienne Montgolfier udførte forsøg med aerostatiske maskiner (varmluftballoner). Den 5. juni 1783 kunne de opsende en ubemandet ballon, som under stor opmærksomhed fløj henover Paris.
Samtidigt udførte brødrene Jacques Alexandre César Charles (1746-1823) og Robert Charles forsøg med balloner, hvor bæregassen var brændbar luft (dihydrogen), og i august 1783 foretog brødrene den første bemandede ballonfærd. Få måneder efter gennemførte de en flyvning, hvor de kom op til højden 3 km.
Såvel brødrene Charles som brødrene Montgolfier var klar over risikoen ved de store mængder brændbar gas og en pludselig gnist f.eks. fra et lyn. De skrev i 1784 en advarsel og en opfordring til, at man søgte en mindre farlig gas. – Katastrofen med luftskibet Hindenburg i 1937 skyldtes en gnist og dihydrogen som bæregas.
Jacques Charles kastede sig over studiet af ændringerne ved gassers opvarmning og opdagede, at volumen af en gas ved konstant tryk øges med konstant væksthastighed med temperaturen. Han blev berømmet af datidens forskere, han blev professor i fysik i Paris, men han publicerede ikke resultatet.

Daltons lov
John Dalton (1766-1844) studerede gassers egenskaber. I 1801 holdt han foredrag i Manchester Litterary and Philosophical Society om gassers udvidelse ved varmen; foredraget blev trykt året efter (1802). Dalton kunne berette, at hans forsøg viste, at alle gasser ved konstant tryk udvider sig lige meget ved samme temperaturtilvækst. Volumen ved en bestemt temperatur (32ºF) blev benyttet som enhed.

Gay-Lussacs lov
Joseph Louis Gay-Lussac (1778-1850) var ingeniør af uddannelse. Han blev berømt for sin varmluftballon. I 1804 foretog han en ballonfærd sammen med Jean Baptiste Biot (1774-1862). De viste, at luftens sammensætning ikke ændredes med højden. Gay-Lussac nåede ved en senere færd højden 7 km.
Gay-Lussac opdagede i 1801, at volumen af en gas har en konstant væksthastighed, når temperaturen ændres. Volumenudvidelseskoefficienten fandt han til 0,00375 K-1. Nu – tohundrede år efter – regnes med 0,00366 K-1 = 1/(273 K).

Konklusion
I moderne kemiundervisning springer man lige ud i det og fortæller, at der er noget, der hedder et lukket system. For et lukket system bestående af en ideal gas eller en blanding af ideale gasser er produktet af systemets tryk p og systemets volumen V lig med produktet af stofmængden n, gaskonstanten R og kelvintemperaturen T
p·V = n·R·T
Et småforsøg og en historisk fortælling omfattende Münchhausen kunne tænkes at skabe interesse. Man skal nu være ret velbefaren i fysik og kemi for, at udsagnet, R = 8,31 J/(mol·K) giver nogen mening.

Litteratur
SHAKHASHIRI, B.Z. 1985: Chemical Demonstrations 3 (Wisconsin): 24
MILLARD, D. mfl. 1989: Concise Dictionary of Scientists (Cambridge: Chambers)
BOSTRUP, O. 1994: De revolutionære og de konservative. Den kemiske revolution 1774-1808 (København: Dansk Selskab for Historisk Kemi)
BOSTRUP, O. 1996: Dansk kemi 1770-1807. Den kemiske revolution (København: Teknisk)
BOSTRUP, O. 1997: Münchhausens 4. sørejse. Dansk Kemi 9: 16

Skrevet i: Historisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik