
I Sverige har de et meget speciel produkt, surstrømming. Det er gæret sild, og den er legendarisk for at lugte ualmindelig fælt. Den kommer på konservesdåse og bør åbnes under vand for at lugten ikke spreder sig. Så har man ligesom sat en standard.
Men for nogle er den ellers så fæle lugt helt anderledes. En islandsk forskergruppe lod 11.000 islændere lugte seks forskellige duftkuglepenne med dufte af banan, citron, kanel, pebermynte, lakrids og en duft, der minder om gæret fisk, såsom sure sild. Derefter skulle forsøgspersonerne på en skala fra et til syv sige, hvor stærk duften var, om den var behagelig, og hvad den duftede af. Resultatet var noget af en overraskelse
Nogle af forsøgspersonerne syntes nemlig slet ikke, at de svenske svenske sild var så sure. I stedet syntes de, at duften mindede om karamel.
Det viste sig, at disse folk havde en genvariant af TAAR5, der betyder, at de ikke kan lugte den kloak-agtige “duft” af sildene
Da forskerne kiggede i gendatabaser, viste det sig, at 4,4 procent af den islandske befolkning bærer dette muterede gen, og at 3,4 procent af den svenske befolkning. I Sydeuropa var tallet meget lavere, 1,6 procent af befolkningen og 1,4 procent af Afrikas befolkning.
Forskerne fandt også en anden speciel genvariant, OR6C70, som får bæreren til at føle lugten af lakrids mere intenst end andre. Det er en genvariant, der er meget almindelig i Østasien.
Kilde: svt