
Forskere ved Heidelberg Universitets Center for Organismiske Studier har kastet lys over en biologisk proces, der øger planteproteinernes levetid. De har nu opdaget et afgørende protein, kaldet N-terminal acetylering, der styrer denne mekanisme. Undersøgelsens resultater blev offentliggjort i tidsskrifterne Molecular Plant og Science Advances.
N-terminal acetylering er en kemisk markør, der udvikles under produktionen af proteiner. Planter gør dette ved at fæstne en eddikesyrerest til begyndelsen af proteinet. Størstedelen af proteiner er beskyttet mod nedbrydning af det såkaldte proteasom, en form for molekylær shredder, af denne eddikesyrerest.
Det vigtige protein, der nu er fundet, er ifølge Heidelberg-forskerne ledet af professor Dr. Rüdiger Hell og Dr. Markus Wirtz kendt som Huntingtin Yeast Interactor Protein K (HYPK). Det fremmer N-terminal acetylering, hvilket forlænger levetiden for planteproteiner – vigtigt for blandt andet tilpasning til miljøforhold.
Heidelberg-holdet brugte karse (Arabidopsis thaliana) til at undersøge HYPK-proteinets reguleringsegenskaber. På grund af dets velundersøgte genom er planten fra familien Brassicaceae en populær modelorganisme.
Forskning på genetisk ændrede planter har vist, at proteiners levetid reduceres, når HYPK-proteinet er fraværende, og N-terminal acetylering ikke finder sted. Samtidig stiger plantens modstand mod igangværende tørke.
I samarbejde med forskere fra det kinesiske videnskabsakademi i Beijing (Kina) under ledelse af professor Dr. Yonghong Wang opdagede Heidelberg-forskerne også, at HYPK udfører sin regulerende funktion ikke kun i thalekarse, men også i ris, en af verdens ældste afgrøder. Proteinet findes også i mennesker og i mange svampe.
Kilde: Scitechdaily.com