• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Historisk kemi01. 12. 2002 | Katrine Meyn

Hans Egede – apostel og alkymist

Historisk kemi01. 12. 2002 By Katrine Meyn

Præsten og missionæren Hans Egede var på sin vis Norges første kemiker – eller rettere – alkymist. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2002 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Helge Kragh, Aarhus Universitet,

I beskrivelser af kemiens tidlige historie i Danmark-Norge [1] møder man normalt ikke navnet Hans Egede. Dette kan synes naturligt nok, for Hans Egede var jo ikke kemiker, men præst og missionær, en berømt skikkelse i Nordens historie pga. sin pionerindsats i Grønland i første halvdel af 1700-tallet. Alligevel er der god grund til at gøre opmærksom på ham i en kemisk eller rettere alkymistisk sammenhæng.
I en skitse af norsk kemis historie fra 1909 startede kemiprofessoren Thorstein Hiortdahl faktisk med Hans Egede, der i hans fremstilling optræder som Norges første kemiker [2].

Alkymi anno 1720
Omkring 1720 var dansk-norsk naturvidenskab nede i en bølgedal, og på universitetet i København var der næsten ingen interesse for de kemiske videnskaber. Alkymi, her forstået som guldmageri, havde spillet en vigtig rolle i 1600-tallet, og på trods af dens ringe status blandt videnskabelige kemikere fortsatte den sorte kunst med at fascinere et langt stykke ind i oplysningstidens århundrede. Netop på den tid, da Egede tog til Grønland, optrådte den kontroversielle tyske pietistiske teolog, læge og alkymist Johann Conrad Dippel i Danmark, hvor han imidlertid endte i fængslet i Hammershus, hvor han sad mellem 1719 og 1726 [3]. På samme tid kom en italiensk alkymist, Johan Jacob de Maldini, til København, hvor han opholdt sig 1723-25. Maldini, der især var kendt for sin metode til at fremstille guld ud fra bly, blev modtaget ved hoffet og fik bolig i Rosenborg Have [4]. Uanset hvad naturforskere måtte mene om guldmageri, så var alkymi anno 1720 en anerkendt kunst blandt rigets ledende mænd. På denne baggrund er der ingen grund til at undre sig over, at også Hans Egede tog kunsten alvorligt.

Hans Egede som alkymist
Den unge præsts interesse for alkymien var motiveret i kontante grunde – mangel på penge til at finansiere sit grønlandske projekt. Egede kom i 1718 fra Lofoten til Bergen, Norges merkantile hovedby, med det formål at rejse til det halvt glemte Grønland. Som andre troede han, at der stadig var efterkommere af middelalderens nordboere, og det var oprindeligt dem, hans oplysnings- og missionsvirksomhed var rettet imod. Da han i Bergen ikke kunne finde sponsorer til sit projekt, overvejede han en anden måde at skaffe sig guld på – »Mig faldt derfore ind, hvad der tales og skrives om den saa kaldede Philosophiske Steen«.
I sin beskrivelse af sit grønlandske ophold gav Hans Egede et udførligt og åbenhjertigt referat af sit mislykkede alkymistiske eventyr, der giver indsigt i datidens forsøg på guldmageri [5]. Da han ikke havde kendskab til laboratoriepraksis, lærte han sig først de nødvendige »Chymiske haandgreb« hos en apoteker og gik derefter i gang med at eksperimentere, vejledt af alkymistisk litteratur. Men »med alt det Sudlerie, som jeg næsten udi tvende Aar plagede mig med, profiterede jeg intet uden Møje og skidne Fingre, og dertil nogle Pengers Forliis.« Videre studier af de klassiske alkymisters værker gjorde blot Egede endnu mere forvirret over »deres Hieroglyphiske og forblummede Talemaader«, saa han »tænkte aldrig mere at bryde min Hierne med saa unyttig Studering«.
Ikke desto mindre genoptog Egede med energi sine filosofiske studier efter i 1721 at være kommet til Grønland sammen med sin hustru Gjertrud Rasch. Han samlede sig et anseeligt bibliotek med »mere end 60 Chymiske Authores«, som han flittigt studerede. Hvilke værker, han læste, vides ikke med sikkerhed, men han henviste bl.a. til Johann Joachim Bechers Oedipus chimicus fra 1664 og til de skrifter, Ole Borch anbefalede i sin Conspectus scriptorum chemicorum fra 1697. Også den berømte polske alkymist Michael Sendivogius nævnte Egede, der formentlig har læst hans Lumen chymicum fra 1624. Endelig henviser han til »Com. Bernhardi«, formentlig alkymisten Bernardus Trevirensis, der i 1583 udgav værket De chymico miraculo.

Den praktiske afprøvning
Da Egede endelig mente at have forstået litteraturen, ville han føre teorien ud i praksis:
»Men om nu enten min Materia eller Modus procedendi har været rigtig, vil jeg ikke sige for vist; men efter det Tegn, som Philosophi Adepti forsikrer in Regimine Saturni plejer at aabenbares, og lader sig see, skulde jeg næsten slutte det; Thi min Materie, efter 50 Dages Forløb, begyndte at blive gandske sort … Men videre var jeg ikke værdig at see; thi, som meldt er, ved Forseelse af en alt for stærk Varme, agtede jeg min Materie at være fordærved, hvorfore jeg tog den ud, og, til min Skade, for Tiden aabnede den, ej agtende Philosophorum Erindring og Advarsel. … Efter at jeg nu ved Uforsigtighed havde fordærved alt mit Arbeide, og taget det udaf Glasset, vilde jeg ved Smelten udaf den sorte Materie faae mit Guld igien, som jeg havde indsat, men imod all Tanke befandt jeg, at det var forandred til en blyagtig Materie, næsten ligesom Antimonium, og til sit forige Corpus ikke kunde reduceres. Her lader jeg en Forstandig dømme, om fiint og puurt Guld, som det i Begyndelsen var, uden en Philosophisk Operation og Process, til en blyagtig Materie kand forandres, saaledes, at det ikke til sit forige Corpus kand reduceres?«
Desværre oplyser Egede ikke arten af sin »materie«, så hvad der er foregået under den langvarige opvarmning kan ikke rekonstrueres. På trods af sin fiasko mente Egede at være på rette vej og fortsatte sine kemiske operationer, der til hans forundring stadig ikke gav resultat. På intet tidspunkt tvivlede han på, om guldmageri var muligt, blot måtte han erkende »at det ikke var GUds Villie, at jeg skulle komme til slig Videnskab«. I øvrigt understregede Hans Egede, at det på ingen måde var begær efter guld, der drev ham til arbejdet, men derimod ædle hensigter: »Mit Øjemærke, sandelig, var ikke andet, end at befordre GUds Ære, og arme vankundige Menniskers Oplysning.«

Referencer:
1. E. A. Scharling, Bidrag til at oplyse de Forhold, under hvilke Chemien har været dyrket i Danmark, Indbydelsesskrift, Københavns Universitets Årsfest 1857. S. Veibel, Kemien i Danmark (København, 1939).
2. T. Hiortdahl, »Abriss einer Geschichte der Chemie in Norwegen,« 413-419 i P. Diergart, red., Beiträge aus der Geschichte der Chemie (Leipzig, 1909).
3. Om Dippel som kemiker, se O. Bostrup, »Berlinerblåt, den første kompleksforbindelse«, 5-24 i H. Kragh, red., Den Komplekse Kemi: Bidrag til Complexkemiens Historie i Danmark (Dansk Selskab for Historisk Kemi, 1994). Se også J. Petersen, Den Danske Lægevidenskab 1700-1750 (København, 1893), 74-78.
4. A. Fjelstrup, Guldmagere i Danmark i det XVII. Aarhundrede (København, 1906), 141.
5. H. Egede, »Relationer fra Grønland 1721-36,« Meddelelser om Grønland 54 (1925), 1-304.

Skrevet i: Historisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik