
Kom hønen eller ægget først? Den har mange sådan i morskab grublet over, og nu kan forskere på et lidt andet plan gruble over noget, der ligner, men som involverer aminosyren, taurin, som vi danner i galden.
Nu viser det sig, at taurin har en mulig sammenhæng med alder – i hvert fald hos mus. Mus, der fik et tilskud af taurin levede længere og holdt sig ydermere friskere.
Et nyt studie viser, at vi mister mængden af taurin i blodet, når vi bliver ældre – men – og her kommer hønen og ægget i spil. Man ved ikke, om faldet i taurin-mængden skyldes alderen eller om det er lige omvendt. Det eneste man har konstateret er, at ældre mennesker har omkring 80 procent mindre taurin i blodet sammenholdt med yngre.
Ydermere er et lavt indhold af aminosyren er i øvrigt koblet til en øget risiko for fedme, type 2 diabetes og betændelsestilstande.
Man ved dog ikke, hvorfor mindskningen sker eller hvornår den begynder. Men at der en sammenhæng mellem taurin og alder skulle være uomtvistelig.
Taurin kan fremstilles kunstigt ved hjælp af methionin, cystein og vitamin E, ligesom det har været tilsat energidrikke i flere årtier.
Så om det er en god idé at tømme en helsebutik for taurin er nok tvivlsomt, for et overdrevet brug kan påvirke hjerterytmen.
kilde:svt