
Strudsen er ikke bare verdens største fugleart – den har heller ikke fjer på hals og hovedet til at beskytte mod temperaturændringer.
Klimaforandringer kommer til at påvirke de store fugle, men en manglende beskyttelse mod temperaturvariationer kunne påvirke forplantningsevnen hos dem, når temperaturen stiger.
Det kommer dog ikke umiddelbart til at ske, for hunstrudsen har et es i ærmet – eller rettere i hovedet. Og det handler ikke om at stikke det i sandet.
Derimod handler det om en evne til at temperaturregulere hovedet, og dermed formentligt også hjernen.
I et semi-ørkenområde i Western Cape-provinsen i Sydafrika studerede et internationalt forskerhold strudsens temperaturregulering, samt den genetiske og evolutionære baggrund for denne evne.
Man anvendte infrarødt termisk kamera i en semi-naturlig population af individuelt mærkede strudse. Mellem 2012 og 2017 blev der taget i alt 2744 infrarøde termiske billeder fra 423 forskellige hunstrudse.
Og her så man, at hovedet var mindre påvirket af den omgivende temperatur end halsen. Strudsen var altså i stand til at bluffe det vigtige organ ved at regulerer temperaturen under hedebølger. Temperaturreguleringen var ikke til stede under normale forhold, og ved at få hjernen til at tro, at den stadig befandt sig under normale temperaturomstændigheder, kunne de store fugle opretholde den normale æglægningshastigheden under hedebølger.
Kilde: lu.se