
Endnu er det kun de færreste ude på den del af arbejdsmarked, der ikke kommer i kontakt med svage borgere, som har fået tilbud om vaccine. Men den er på vej, og dermed også spørgsmålet om, hvorvidt man som ansat kan tvinges til at acceptere en vaccine.
Nej, er det korte svar.
Efter arbejdsmiljølovgivningen har arbejdsgiver pligt til at sikre et sikkert arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Samtidigt har arbejdsgiveren ledelsesretten, hvilket betyder, at arbejdsgiver bestemmer, hvordan arbejdet udføres på arbejdspladsen. Der er imidlertid ikke gennemført en lovgivning om arbejdsgivers ret til at pålægge medarbejdere en pligt til at blive vaccineret mod Covid-19.
Hverken arbejdsmiljølovgivningen eller ledelsesretten er tilstrækkelig til, at en arbejdsgiver kan pålægge sine medarbejdere at blive vaccineret. Efter grundlovens regler om den personlige frihed og om den frie og lige adgang til erhverv, samt reglerne om religionsfrihed i menneskerettighedskonventionen, kan det nemlig modsat udledes, at arbejdstagere ikke kan pålægges en medicinsk behandling mod deres ønske uden et udtrykkeligt retsgrundlag.
Arbejdsgiver må imidlertid gerne opfordre medarbejdere til at få vaccinen, ligesom arbejdsgiver gerne må give medarbejderne fri med løn til at komme til lægen og få vaccinen, siger advokat Martin Kjær fra Penta Advokater, der bl.a. er specialiserede i ansættelsesret.
Han understreger, at arbejdsgiver som udgangspunkt ikke kan kræve, at medarbejderne oplyser, hvorvidt de har fået vaccinen eller ej, eller for den sags skyld have en usagligt forskelsbehandling mellem vaccinerede og ikke-vaccinerede medarbejdere.
Kilde: Penta Advokater