
I dag er den fossile brændsel altoverskyggende indenfor energi. Selvom vi opsætter solceller og vindmøller i massevis, dækker olie, sammen med kul og gas, cirka 80 af verdens energiforbrug.
Fx anvender USA 20 mio. tønder olie om dagen, og det er der endnu intet råstof, der kan matche, hvis man kigger på den mængde kulstof, der er nødvendigt.
Og det er der så måske alligevel, siger to kandidatforskere fra University of Illinois, der peger på stoffet lignin som erstatning for olie. Om ikke alt, så i hvert fald en del af den.
For der er nok af lignin. Det er det mest almindelige stof på kloden næst efter cellulose, og stoffet, der er en organisk polymer opbygget af fenoliske ringe (hovedsageligt coniferylalkohol), bliver dannet i planter ud fra netop cellulose. Stoffet bliver ofte også kaldt betonen i en cellevæg. Og bliver man i “byggebranchen” svarer cellulosen til armeringsjernet.
De to forskere har opdaget en kemisk proces, hvorved man kan bryde de stærke bindinger i biomasse som fx lignin. Processen anvender vand og elektricitet. De kalder tilgangen elektrokatalytisk.
Ligning anses flere steder som et affaldsstof fra fx papirproduktion.
Idéen med den nye teknologi er at udvinde nyttige kulstofforbindelser for at fortrænge en del af den fossile olie, som man anvender i dag.
Kilde: scitechdaily