• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiFødevarekemi01. 09. 2004 | Katrine Meyn

Kan makromolekylers funktionalitet fastslås med NIR?

BioteknologiFødevarekemi01. 09. 2004 By Katrine Meyn

Ved at bruge glutennetværket som modelsystem er det undersøgt, om NIR kan bruges til at fastslå makromolekylers funktionalitet. Resultaterne er lovende. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2004 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Susanne W. Bruun, Ib Søndergaard, Susanne Jacobsen, Biochemistry and Nutrition Group, BioCentrum-DTU

Makromolekylers funktionalitet spiller en vigtig rolle for funktionen af levende celler og for fødevarers kvalitet. Derfor er en nem og hurtig metode til bestemmelse af makromolekylers funktionalitet ønskelig. Nærinfrarød-spektroskopi (NIR) er hurtig, foregår uden nedbrydning af prøven og er derfor potentielt anvendelig som online-metode [1].

Detektion af konformationer og interaktioner
Som en af få metoder er vibrationsspektroskopi følsom over for hydrogenbindinger. Metoden er i stand til at detektere ændringer i makromolekylers konformationer og interaktioner, der er essentielle faktorer for makromolekylernes funktionalitet. I modsætning til infrarød spektroskopi (IR), der benyttes rutinemæssigt til at bestemme proteiners sekundære struktur, er anvendeligheden af NIR til dette formål ikke blevet videre undersøgt. I IR-spektre ses de fundamentale absorptioner, mens det er de svagere overtoner og kombinationer af disse, der forekommer i NIR-spektrene.

Fugtning af hvedegluten og hvedestivelse
Hvedemel og destilleret vand blev rørt til en dej, og en glutenfraktion blev isoleret ved udvaskning i hånden. Ligeledes blev en stivelsesfraktion isoleret fra en dej. Fraktionerne blev dernæst frysetørret, malet i en laboratoriemølle og sigtet. Små prøver blev spredt på petriskåle, placeret i en lukket beholder med destilleret vand i bunden og derefter opbevaret ved enten stuetemperatur (25oC) eller ved 5oC. Efter forskellige perioder med absorption af vand fra luften (t=1, 2, 4, 23, 27, 45 og 53 timer) blev prøverne vejet og NIR-reflektans-spektrene optaget fra 790 nm til 2500 nm.
Spektrene blev korrigeret ved »multiplicativ scatter correction« (MSC), og anden afledte-spektre blev beregnet fra de MSC-korrigerede spektre ved brug af Savitzky-Golay-transformation. Glutenprøvernes vandindhold beregnet på våd basis ud fra prøvernes vægtforøgelse gik fra ca. 4 til 33%.

Effekten af vand på glutenets spektrum
I glutenspektrene (figur 1) afspejles det øgede vandindhold i intensiteten af to brede absorptionsbånd, som stammer fra OH-vibrationer.
Ved stigende vandindhold i gluten øges først gluten-vand-interaktionerne, og ved højere vandindhold ses også ændringer i glutenets sekundære struktur, hvilket bringer det til den funktionelle viskoelastiske tilstand. Det forventes, at denne udvikling vil ledsages af små ændringer i proteintoppenes form og placering, idet vibrationsfrekvenserne er følsomme over for den ændrede hydrogenbinding. Det undersøges ved brug af anden afledte-spektre, hvor overlappende toppe er bedre adskilte (figur 2). I anden afledte-spektrene ses de oprindelige toppe som nedadpegende toppe, og proportionaliteten mellem intensiteten og koncentrationen er bevaret.
Amid-kombinationsbåndene omkring 1975 nm, 2050 nm og 2180 nm skyldes protein backbone-vibrationer, som er følsomme over for proteinets konformation. Ved hydreringen ses dog kun små skift i disse absorptionsbånd. I stedet ses større spektrale ændringer i et område med CH-kombinationsbånd, som stammer fra aminosyresidekæde-vibrationer (figur 3).

Kvalitativ ændring i aminosyresidekæde-absorptioner
I området med CH-kombinationsbåndene ses ikke blot en kvantitativ ændring, idet det observeres, at en top ved 2265 nm gradvis skifter mod 2260 nm og bliver smallere ved øget fugtighed, mens en anden top ved 2283 nm skifter mod 2278 nm og bliver bredere (figur 3). Denne spektrale ændring finder sted for alle fugtede glutenprøver uafhængig af deres forskellige opbevaringstemperatur (5oC eller 25oC) og er observeret gentagne gange i lignende forsøg. Skiftene i disse bånd er ikke direkte forårsaget af en ændring i hydrogenbindingerne, men kan skyldes ændringer i glutenets struktur, som påvirker C-H-bindingslængden. At resterende stivelse i glutenet er årsag til de spektrale ændringer er blevet udelukket ved sammenligning med spektrene for stivelse ved forskellige vandindhold (figur 4).
Stivelse har ligesom gluten et CH-kombinationsbånd ved 2283 nm, men i modsætning til hvad der ses i glutenspektret, bliver dette bånd ikke bredere eller skifter placering ved hydreringen. På denne baggrund og ud fra den betragtning at stivelse, lipider og andre ikke-glutenproteiner kun udgør en meget lille del af glutenfraktionen, tilskrives de spektrale ændringer ved 2250–2290 nm ændringer i glutenproteinerne.

Specifik ændring i glutenproteinerne
I spektre for b-lactoglobulin ved forskellige fugtigheder ses små skift i proteintoppene ved hydreringen, men ingen ændringer i toppenes bredde. Fænomenet i glutenspektrene er altså ikke generelt for alle proteiner, og det kan i stedet afspejle specifikke ændringer, der finder sted under udvikling af glutennetværket. Dette er sandsynligvis ikke strukturelle ændringer, da det benyttede vandindhold formodentlig er for lavt til at medføre signifikante ændringer i den sekundære struktur. I en IR-analyse af hydrerede glutenproteiner er et skift i et af de fundamentale CH-bånd blevet tilskrevet aggregering af prolin helicer [2].

Perspektiver
Undersøgelsens resultater tyder på, at NIR kan detektere de ændringer, der finder sted i glutenproteiner ved øgning i vandindholdet. NIR kan derved blive et vigtigt redskab til at bestemme glutenets funktionalitet. De eksakte ændringer i glutenproteinerne, der er årsag til de observerede spektrale ændringer, kan i fremtidige eksperimenter fastslås ved brug af andre målemetoder såsom IR, der giver mere detaljeret information om strukturen.

Referencer
1. Blanco M., and Villarroya, I. 2002. TrAC-Trends. Anal. Chem. 21, 240-250.
2. Wellner, N., Belton, P.S., and Tatham, A.S. 1996. Biochem. J. 319, 741-747.

Figur 1. NIR-spektre af glutenprøver med forskellige fugtigheder. Pink: 4-5% vandindhold. Lyseblå: 7-14% vandindhold. Mørkeblå: 20-33% vandindhold.
Spektrene er korrigeret for lysspredningseffekter. De brede absorptionsbånd ved 1440 nm og 1940 nm øges med vandindholdet og stammer fra hhv. 1. overtone af OH-stræk og kombinationen af OH-stræk og HOH-bøjning.
Figur 2. Anden afledte-spektre af glutenprøver med forskellige fugtigheder. Pink: 4-5% vandindhold. Lyseblå: 7-14% vandindhold. Mørkeblå: 20-33% vandindhold. De originale absorptionsbånd ses som nedadpegende toppe, og de er skarpere og bedre adskilte end i råspektrene (figur 1). Et interessant område ses i CH-kombinationsbåndene.
Figur 3. Zoom-billede af CH-kombinationsbånd (udpeget i figur 2) fra anden afledte-spektre af gluten med forskellige fugtigheder. Pink: 4-5% vandindhold. Lyseblå: 7-14% vandindhold. Mørkeblå: 20-33% vandindhold.
Figur 4. Zoom-billede af CH-kombinationsbånd (udpeget i figur 2) fra anden afledte-spektre af gluten og stivelse ved høj og lav fugtighed.

Skrevet i: Bioteknologi, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

Artikler fra Dansk KemiHistorisk kemiTop09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

Artikler fra Dansk KemiGrøn omstillingTop02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

  • Holm & Halby

    Fremtidens sikkerhedskabinetter: Er du rustet til den nye EN12469 / Annex 1

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    En fundamental del af forskningen

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Styrk laboratoriets digitale kompetencer med Python

  • DENIOS ApS

    Sådan vælger du det rigtige opbevaringsskab til farlige stoffer

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik