• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiFødevarekemi01. 09. 2004 | Katrine Meyn

Kan makromolekylers funktionalitet fastslås med NIR?

BioteknologiFødevarekemi01. 09. 2004 By Katrine Meyn

Ved at bruge glutennetværket som modelsystem er det undersøgt, om NIR kan bruges til at fastslå makromolekylers funktionalitet. Resultaterne er lovende. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2004 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Susanne W. Bruun, Ib Søndergaard, Susanne Jacobsen, Biochemistry and Nutrition Group, BioCentrum-DTU

Makromolekylers funktionalitet spiller en vigtig rolle for funktionen af levende celler og for fødevarers kvalitet. Derfor er en nem og hurtig metode til bestemmelse af makromolekylers funktionalitet ønskelig. Nærinfrarød-spektroskopi (NIR) er hurtig, foregår uden nedbrydning af prøven og er derfor potentielt anvendelig som online-metode [1].

Detektion af konformationer og interaktioner
Som en af få metoder er vibrationsspektroskopi følsom over for hydrogenbindinger. Metoden er i stand til at detektere ændringer i makromolekylers konformationer og interaktioner, der er essentielle faktorer for makromolekylernes funktionalitet. I modsætning til infrarød spektroskopi (IR), der benyttes rutinemæssigt til at bestemme proteiners sekundære struktur, er anvendeligheden af NIR til dette formål ikke blevet videre undersøgt. I IR-spektre ses de fundamentale absorptioner, mens det er de svagere overtoner og kombinationer af disse, der forekommer i NIR-spektrene.

Fugtning af hvedegluten og hvedestivelse
Hvedemel og destilleret vand blev rørt til en dej, og en glutenfraktion blev isoleret ved udvaskning i hånden. Ligeledes blev en stivelsesfraktion isoleret fra en dej. Fraktionerne blev dernæst frysetørret, malet i en laboratoriemølle og sigtet. Små prøver blev spredt på petriskåle, placeret i en lukket beholder med destilleret vand i bunden og derefter opbevaret ved enten stuetemperatur (25oC) eller ved 5oC. Efter forskellige perioder med absorption af vand fra luften (t=1, 2, 4, 23, 27, 45 og 53 timer) blev prøverne vejet og NIR-reflektans-spektrene optaget fra 790 nm til 2500 nm.
Spektrene blev korrigeret ved »multiplicativ scatter correction« (MSC), og anden afledte-spektre blev beregnet fra de MSC-korrigerede spektre ved brug af Savitzky-Golay-transformation. Glutenprøvernes vandindhold beregnet på våd basis ud fra prøvernes vægtforøgelse gik fra ca. 4 til 33%.

Effekten af vand på glutenets spektrum
I glutenspektrene (figur 1) afspejles det øgede vandindhold i intensiteten af to brede absorptionsbånd, som stammer fra OH-vibrationer.
Ved stigende vandindhold i gluten øges først gluten-vand-interaktionerne, og ved højere vandindhold ses også ændringer i glutenets sekundære struktur, hvilket bringer det til den funktionelle viskoelastiske tilstand. Det forventes, at denne udvikling vil ledsages af små ændringer i proteintoppenes form og placering, idet vibrationsfrekvenserne er følsomme over for den ændrede hydrogenbinding. Det undersøges ved brug af anden afledte-spektre, hvor overlappende toppe er bedre adskilte (figur 2). I anden afledte-spektrene ses de oprindelige toppe som nedadpegende toppe, og proportionaliteten mellem intensiteten og koncentrationen er bevaret.
Amid-kombinationsbåndene omkring 1975 nm, 2050 nm og 2180 nm skyldes protein backbone-vibrationer, som er følsomme over for proteinets konformation. Ved hydreringen ses dog kun små skift i disse absorptionsbånd. I stedet ses større spektrale ændringer i et område med CH-kombinationsbånd, som stammer fra aminosyresidekæde-vibrationer (figur 3).

Kvalitativ ændring i aminosyresidekæde-absorptioner
I området med CH-kombinationsbåndene ses ikke blot en kvantitativ ændring, idet det observeres, at en top ved 2265 nm gradvis skifter mod 2260 nm og bliver smallere ved øget fugtighed, mens en anden top ved 2283 nm skifter mod 2278 nm og bliver bredere (figur 3). Denne spektrale ændring finder sted for alle fugtede glutenprøver uafhængig af deres forskellige opbevaringstemperatur (5oC eller 25oC) og er observeret gentagne gange i lignende forsøg. Skiftene i disse bånd er ikke direkte forårsaget af en ændring i hydrogenbindingerne, men kan skyldes ændringer i glutenets struktur, som påvirker C-H-bindingslængden. At resterende stivelse i glutenet er årsag til de spektrale ændringer er blevet udelukket ved sammenligning med spektrene for stivelse ved forskellige vandindhold (figur 4).
Stivelse har ligesom gluten et CH-kombinationsbånd ved 2283 nm, men i modsætning til hvad der ses i glutenspektret, bliver dette bånd ikke bredere eller skifter placering ved hydreringen. På denne baggrund og ud fra den betragtning at stivelse, lipider og andre ikke-glutenproteiner kun udgør en meget lille del af glutenfraktionen, tilskrives de spektrale ændringer ved 2250–2290 nm ændringer i glutenproteinerne.

Specifik ændring i glutenproteinerne
I spektre for b-lactoglobulin ved forskellige fugtigheder ses små skift i proteintoppene ved hydreringen, men ingen ændringer i toppenes bredde. Fænomenet i glutenspektrene er altså ikke generelt for alle proteiner, og det kan i stedet afspejle specifikke ændringer, der finder sted under udvikling af glutennetværket. Dette er sandsynligvis ikke strukturelle ændringer, da det benyttede vandindhold formodentlig er for lavt til at medføre signifikante ændringer i den sekundære struktur. I en IR-analyse af hydrerede glutenproteiner er et skift i et af de fundamentale CH-bånd blevet tilskrevet aggregering af prolin helicer [2].

Perspektiver
Undersøgelsens resultater tyder på, at NIR kan detektere de ændringer, der finder sted i glutenproteiner ved øgning i vandindholdet. NIR kan derved blive et vigtigt redskab til at bestemme glutenets funktionalitet. De eksakte ændringer i glutenproteinerne, der er årsag til de observerede spektrale ændringer, kan i fremtidige eksperimenter fastslås ved brug af andre målemetoder såsom IR, der giver mere detaljeret information om strukturen.

Referencer
1. Blanco M., and Villarroya, I. 2002. TrAC-Trends. Anal. Chem. 21, 240-250.
2. Wellner, N., Belton, P.S., and Tatham, A.S. 1996. Biochem. J. 319, 741-747.

Figur 1. NIR-spektre af glutenprøver med forskellige fugtigheder. Pink: 4-5% vandindhold. Lyseblå: 7-14% vandindhold. Mørkeblå: 20-33% vandindhold.
Spektrene er korrigeret for lysspredningseffekter. De brede absorptionsbånd ved 1440 nm og 1940 nm øges med vandindholdet og stammer fra hhv. 1. overtone af OH-stræk og kombinationen af OH-stræk og HOH-bøjning.
Figur 2. Anden afledte-spektre af glutenprøver med forskellige fugtigheder. Pink: 4-5% vandindhold. Lyseblå: 7-14% vandindhold. Mørkeblå: 20-33% vandindhold. De originale absorptionsbånd ses som nedadpegende toppe, og de er skarpere og bedre adskilte end i råspektrene (figur 1). Et interessant område ses i CH-kombinationsbåndene.
Figur 3. Zoom-billede af CH-kombinationsbånd (udpeget i figur 2) fra anden afledte-spektre af gluten med forskellige fugtigheder. Pink: 4-5% vandindhold. Lyseblå: 7-14% vandindhold. Mørkeblå: 20-33% vandindhold.
Figur 4. Zoom-billede af CH-kombinationsbånd (udpeget i figur 2) fra anden afledte-spektre af gluten og stivelse ved høj og lav fugtighed.

Skrevet i: Bioteknologi, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik