• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Historisk kemi01. 10. 2001 | Katrine Meyn

Kents Cavern

Historisk kemi01. 10. 2001 By Katrine Meyn

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 10, 2001 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Ole Bostrup

Kents Cavern nord for Torquay har haft besøg af mennesker og andre levende væsener i 350.000 år. Det var på tide, at hulen blev anmeldt i tidsskriftet Dansk Kemi.

Torquay
Ved Englands sydkyst ligger det ene badested efter det andet, og bevæger man sig fra Dover mod sydvest til forbjerget Lands End, bliver klimaet mildere og mildere for til sidst at blive subtropisk.
Ved bugten Torbay ligger byen Torquay beskyttet af lave bjerge. Byen har 65 000 fastboende indbyggere, men ved sommertid strømmer hundredetusinder af turister til for at opleve »Queen of the English Riviera«.
Vi besøgte Torquay en dag i juli. Det regnede, og mellem bygerne lå der en let tåge hen over bugten. – Men i går var der solskin, sagde de lokale, som vi talte med. Vi skulle ikke sige noget skidt om deres by.
Den rejsende kemiker tænkte nu sit: Det er kombinationen af høj temperatur, vindbeskyttelse og fugtighed, der gør området frugtbart; og palmer gror i haverne.

Bjergene
For nok hundrede millioner år siden levede der i et hav, der var betydeligt varmere end den nuværende Engelske Kanal, organismer (f.eks. østers), som kunne danne calciumcarbonat af havvandet. Når organismen døde, sank den til bunds. I løbet af millioner af år dannedes tykke kalkstenslag.
Kontinenternes vandring førte til, at kalkstenslagene blev skudt i vejret og således dannedes kalkstensbjergene ved Torquay.

Væde og huler
Når regnen siver ned gennem jordlagene, mættes den med carbondioxid
CO2(g) = CO2(aq)
og bliver til en ved partialtrykket 1 bar mættet vandig opløsning af carbonsyre
CO2(aq) + H2O(l) = H2CO3(aq)
Der er altid sprækker i bjergenes klipper, og gennem disse strømmer det carbonsure vand, som kan opløse calciumcarbonat under dannelse af calciumhydrogencarbonat
CaCO3(s) + H2CO3(s) = Ca(HCO3)2(aq)
Kalksten nedbrydes, sprækker bliver større, og der dannes hulrum. Kalkstensbjerget kan ikke være lige solidt overalt. Nedbrydningen af kalkstenen kan foregå på den måde, at større klippeblokke bliver revet ned fra hulens loft og havner på dens bund.
Man regner med, at denne dannelse af større huler og gange indledtes for omkring 2 millioner år siden.

Drypsten
Alle de anførte reaktioner er reversible. Når det calciumhydrogencarbonatholdige vand kommer frem til et hulrum, hvor partialtrykket for carbondioxid er lavere, vil vandet afgive carbondioxid til luften. Koncentrationen af carbonsyre vil falde. Calciumcarbonat vil blive udfældet.
Udfældningen kan føre til dannelse af et kalklag på hulrummets bund. Det kan også ske som stalakitter, der er drypsten, der starter på hulrummets loft og vokser nedad. Udfældningen kan også ske som stalagmitter, der er drypsten, der starter på hulrummets gulv og vokser opad.
Drypstenenes hovedbestanddel er calciumcarbonat (CaCO3), som mineraloger kalder calcit. En anden vigtig komponent er calciummagnesiumcarbonat (CaMg(CO3)2), som kaldes dolomit. Begge disse mineraler er hvide stoffer. Ved besøg i hulen ser man drypsten med flotte farver. De blå skyldes malachit, som er dikobber(II)carbonatdihydroxid (Cu2CO3(OH)2). De brune skyldes siderit, som er jern(II)carbonat (FeCO3), med et mindre indhold af det rustfarvede goethit, som er jern(III)hydroxidoxid (FeO(OH)).

Mudder
Regnvandet bragte også mudder med sig. Det samlede sig først i øverste hulrum. Mindst én gang er det sket, at loftet i et hulrum er brudt sammen, på grund af at tyngden af mudder i et højere rum er blevet for stor. Resultatet blev, at det lavere hulrums gulv er blevet dækket af et lag klippestykker og mudder.
Nye stalagmitter er blevet dannet på denne nye gulvbelægning.
Alle disse voldsomme begivenheder førte til, at der opstod en indgang til hulerne et stykke nede ad bjergsiden.

Livets indtog
Dyr begyndte at søge ind i hulesystemet. Der er fundet rester af skeletter af bjørne og hyæner mfl.
For ca. 350.000 år siden søgte de første mennesker tilflugt i hulesystemet. Der er fundet skeletdele. Der er fundet redskaber af flint.
Alt dette er fundet i gulvets tykke lag af indtørret mudder og klippestykker.

Forskernes indtog
I 1571 genopdagede William Petre hulesystemet. For at dokumentere, at han havde været der, indkradsede han sit navn og årstallet på en hulevæg.
Senere har der været mange. Den mest kendte er nok Charles Darwin, som var her, før han i 1859 skrev den berømte bog »The Origin of Species«. Blandt skeletdelene søgte han efter »The Missing Link« mellem dyr og menneske. Han fandt det ikke.

Hvem eller hvad var Kent?
Hulesystemet hedder Kents Cavern, men ingen på stedet kan forklare hvorfor. Det hedder det bare, sagde man og skrev det i den vejledning, der kunne købes på stedet.

Den rejsende kemiker
De første forskere drog ind i hulerne med fakler og med risiko for deres liv. Den rejsende kemiker oplevede en stor parkeringsplads, billetsalg, kunstig belysning og en kyndig geolog som guide.
>Læseren er vel blevet kemiker, fordi kemi er et spændende fag. Bringer kemikeren ikke blot sig selv men også ledsagere til Kents Cavern ved Torquay, vil der være endnu flere, der forstår, at kemi ikke blot er en nyttig videnskab – men også en spændende.

Litteratur
POWE, J. 2001: Kents Cavern. Celebrating over 350.000 years of History.

Tabel 1. Den rejsende kemikers rapporter fra England.

Figur 1. Stalakitter og stalagmitter i Kents Cavern. Man aner de blå og brune kobber- og jernforbindelser i den udfældede kalk.

Figur 2. »Kalkvandfald« i Kents Cavern.

Skrevet i: Historisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik