• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

BioteknologiFødevarekemi01. 05. 2004 | Katrine Meyn

Kontrolanalyse af glykolysen i mikrobielle systemer

BioteknologiFødevarekemi01. 05. 2004 By Katrine Meyn

Glykolysen spiller en central rolle for mange mikroorganismer i omdannelsen af sukker til organiske forbindelser i mikrobielle fermenteringsprocesser. Derfor er det vigtigt at kortlægge, hvad der kontrollerer flowet gennem denne procesvej. 

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2004 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Brian Koebmann, Christian Solem & Peter Ruhdal Jensen, Biocentrum-DTU, DTU

Glykolysen er den centrale metaboliske rute for produktion af fri energi i de fleste celler. Den har igennem årtusinder været benyttet i fermenteringer, hvor sukker omdannes til især ethanol og mælkesyre (figur 1). Der er derfor stor industriel og fundamental interesse i at undersøge glykolysen i detaljer og at forbedre egenskaber og performance af mikroorganismer, der benyttes i industrielle fermenteringer.
Men hvordan er glykolysen egentlig kontrolleret? Hvad bestemmer den flux, der går gennem glykolysen og koncentrationerne af de glykolytiske metabolitter i en mikroorgansime under et givet sæt betingelser? Er det et af enzymerne i selve glykolysen, der har kontrol eller måske nogle helt andre enzymer uden for glykolysen?
De senere årtier har kvantitative metoder som Metabolisk Kontrolanalyse (MCA) vundet stigende indpas i arbejdet med at besvare denne type kvantitative spørgsmål. Her illustreres det, hvordan MCA på glykolysen kan udføres eksperimentelt. Som eksempel præsenteres eksperimentelle data fra bakterierne Escherichia coli og Lactococcus lactis.

Metabolisk kontrolanalyse – kvantificering af kontrol
Den levende celle er et komplekst netværk af mange biokemiske processer, der sker samtidig for at opretholde en, fra cellens synspunkt, optimal steady state. Det er umiddelbart en meget uoverskuelig opgave at opnå en kvantitativ forståelse af, hvordan de enkelte processer i cellen er kontrolleret og afstemt ift. hinanden. Metabolisk kontrolanalyse (MCA) er et matematisk redskab, der relaterer kontrol af fluxe og metabolitkoncentrationer til de individuelle enzymkomponenters kinetiske egenskaber [1,2]. Kvantificeringen af enzymernes kontrol over metabolitkoncentrationer og fluxe angives i MCA ved kontrolkoefficienter. Kontrolkoefficienterne kan bestemmes direkte ved at ændre aktiviteten af et givet enzym og efterfølgende observere, hvordan fluxe og metabolitkoncentrationer påvirkes. En fluxkontrolkoefficient på f.eks. 0.6 betyder, at 10% højere enzymaktivitet giver 6% højere flux gennem den metaboliske rute. Da summen af kontrolkoefficienterne for alle enzymer i systemet på en given flux skal være 1, svarer en fluxkontrol på 0.6 til, at enzymet har 60% af den totale kontrol. Tilsvarende defineres elasticitetskoefficienter, der beskriver, hvor følsomme enzymatiske processer er over for ændringer i en metabolisk pool.
Vigtigheden af at benytte MCA til analyse af kontrol i biologiske systemer er understreget af, at »flaskehals«-enzymer sjældent er til stede i biokemiske veje. I stedet er kontrollen ofte distribueret over mange enzymer. Denne distribution af fluxkontrol tillader sandsynligvis cellen at reagere mere konstruktivt på udefrakommende signaler. Fra den metaboliske ingeniørs synspunkt giver denne distribution imidlertid ofte anledning til frustration, når forsøg på at fjerne »flaskehalse« i en biologisk proces slår fejl, og der ikke observeres nogen nævneværdig forøgelse af fluxen til et ønsket produkt.

Modulering af genekspression
En forudsætning for eksperimentel metabolisk kontrolanalyse er velegnede værktøjer til i små trin at modulere aktiviteterne af de forskellige enzymatiske reaktioner i cellen. Det kan i princippet gøres ved at indsætte forskellige promotorer med varierende styrker foran det respektive gen.
I 1998 blev der udviklet en metode til modulering af genekspression, som var baseret på konstruktion af biblioteker af randomiserede promotorer. Metodens princip er baseret på at bevare kendte promotorkonsensussekvenser (-10 og -35 regionen i prokaryoter), mens sekvenserne af de mindre konserverede regioner omkring konsensussekvenserne randomiseres [3]. De Syntetiske Promotor Biblioteker (SPL) dækker et bredt spekter af promotoraktiviteter med ændring af styrke i små trin (figur 2) [3]. Metoden er et vigtigt genetisk værktøj til at modulere enzymaktiviteter i næsten alle organismer, og den er velegnet til både metabolisk kontrolanalyse og optimering.
Metoden blev for nylig forbedret ved at kombinere den med en PCR-metode, hvor de randomiserede promotorer indkorporeres i opformeringen af genet. Det gøres ved at indbygge de randomiserede promotorsekvenser i det benyttede primersæt til PCR-amplifikationen [4]. Den oprindelige promotorsekvens på PCR-produkterne udskiftes således med randomiserede promotorer, hvorved det i princippet bliver muligt at generere millioner af forskellige DNA-fragmenter med varierende promotorstyrke foran genet. PCR-produktet kan efterfølgende klones i en passende plasmidvektor, så genets oprindelige promotor kan udskiftes, eller der kan introduceres en ekstra kopi af genet på kromosomet.

Eksperimentel metabolisk kontrolanalyse på glykolysen
De eksperimentelle studier af glykolysen begyndte for over hundrede år siden. Allerede i 1897 blev der foretaget studier af cellefri fermentering ved at ødelægge gærceller og efterfølgende observere den enzymatiske omdannelse af glucose til ethanol og kuldioxid [5]. Men mere end et århundrede efter er svaret på spørgsmålet, om hvordan glykolysen er kontrolleret, stadig mangelfuldt.
De glykolytiske enzymer har bl.a. været studeret i gæren Saccharomyces cerevisiae, men overraskende har ingen af enzymerne kontrol over glykolysen i denne organisme [6]. Ligeledes har transporten af glucose ind i cellerne i bakterien Escherichia coli kun lille kontrol [7]. En stor udfordring i studierne af metabolisk kontrol har oftest været manglen på ordentlige »værktøjer«. Det har resulteret i langsommelige studier med mere eller mindre usikre data. I det følgende gives et par eksempler på styrken ved at modulere genekspression i eksperimentel metabolisk kontrolanalyse.
Bestemmelse af fluxkontrol for glyceraldehyd-3-phosphat dehydrogenase i Lactococcus lactis
Glyceraldehyd-3-phosphat dehydrogenase (GAPDH) er et centralt enzym i glykolysen og blev i mange år anset for at være det »fluxbegrænsende« trin i glykolysen. I 1987 blev det publiceret, at GAPDH havde næsten total kontrol over den glykolytiske flux i L. lactis [8], hvilket betyder, at det skulle være muligt at øge den glykolytiske flux ved at øge GAPDH-aktiviteten. For at undersøge denne hypotese konstruerede vi et bibliotek af mutanter. Det resulterede i ændrede GAPDH-aktiviteter fra 14% til 210% af vildtypeniveau [9] (figur 3).
Udvalgte stammer blev herefter undersøgt for effekten af den modulerede GAPDH-aktivitet på glykolysen. Af figur 3 fremgår det tydeligt, at det ikke var muligt at øge den glykolytiske flux ved at øge GAPDH-aktiviteten. Ned til 25% af normalaktiviteten viste en sænkning af GAPDH-aktiviteten ikke nogen væsentlig effekt på væksthastighed og den glykolytiske flux. Under denne aktivitet faldt den glykolytiske flux dog drastisk, hvilket bekræfter, at GAPDH er et uundværligt enzym for cellerne. Fra et kvantitativt synspunkt viser resultaterne, at GAPDH ikke har nogen kontrol over den glykolytiske flux (FCC=0.0) ved vildtypeniveau, og at enzymet har et kapacitetsoverskud på 3-4 gange.
Bestemmelse af de ATP-forbrugende processers kontrol over den glykolytiske flux
Ifølge metabolisk kontrolteori kan fluxkontrol befinde sig overalt i det biologiske system, således også i processer uden for glykolysen, f.eks. i reaktioner, der forbruger den ATP, der dannes i glykolysen. Man kan studere i hvor høj grad, de ATP-forbrugende processer har kontrol over den glykolytiske flux. Det gøres ved at introducere en reaktion, der hydrolyserer ATP uden at være koblet til resten af cellens metabolisme (figur 1). Vi har udviklet en teknologi til introduktion af en ukoblet ATPase-aktivitet i bakterier: Ved at overudtrykke F1-delen af det universelle enzymkompleks F1F0-ATPase introduceredes en hydrolyse af cellens ATP. Ved dernæst at udtrykke F1-ATPasen fra en række syntetiske promotorer var det muligt at modulere graden af ATPase-aktivitet (figur 4). I Escherichia coli resulterede introduktionen af ATPase-aktivitet i en voldsom stimulering af den glykolytiske flux med op til 70% [10]. Biomasseudbyttet blev samtidig reduceret kraftigt, hvilket viste, at biomasseproduktionen var blevet afkoblet fra den glykolytiske flux (figur 5). Også en mindre nedgang i væksthastigheden blev observeret, hvilket blev tilskrevet en nedgang i cellens energiniveau ved tilstedeværelse af ATPase-aktivitet.
For at kvantificere andelen af kontrol, som de ATP-forbrugende processer har på den glykolytiske flux, blev energimetabolismen simplificeret ved at splitte den op i et modul af enzymatiske reaktioner, der syntetiser ATP (glykolysen), og et modul der forbruger ATP (anabolismen), med den fælles intermediære ATP (eller mere korrekt, cellens phosphoryleringspotentiale, DGp [11]. Ved at plotte de eksperimentelle data for den glykolytiske flux og cellernes væksthastighed mod energiniveauet ([ATP]/[ADP] ratio), var det muligt at kvantificere, hvor »elastiske« fluxene var ift. ændringer i energipotentialet (figur 5).
Ifølge metabolisk kontrolteori er sammenhængen mellem elasticiteter og fluxkontrol beskrevet i summations- og konnektivitets-teoremerne (Boks 1). Vha. disse teoremer var det muligt at opstille en formel til beregning af fluxkontrollen af de ATP-forbrugende processer på den glykolytiske flux (formel 3, Boks 2). Det overraskende resultat var, at den glykolytiske flux i E. coli primært kontrolleres af ATP-forbruget (figur 5) [10,12].
En introduktion af ATPase-aktivitet blev på samme måde foretaget i L. lactis og viste også en signifikant reduktion af biomasseudbyttet [13]. Men i modsætning til E. coli resulterede introduktionen af ATPase-aktivitet ikke i nogen stigning af den glykolytiske flux i hurtigt voksende celler, hvilket viste, at fluxkontrollen af de ATP-forbrugende processer var tæt på nul. Derimod var effekten af ukoblet ATPase-aktivitet stærkt afhængig af vækstbetingelserne. Således blev den glykolytiske flux stimuleret kraftigt i langsomt eller ikke-voksende celler. Disse resultater indikerer, at glykolysen i voksende L. lactis-celler er tæt på den maksimale kapacitet, og at kontrollen af glykolysen under disse betingelser måske befinder sig i de glykolytiske reaktioner eller i cellens transportsystemer.

Konklusion
Ved at benytte molekylærbiologiske værktøjer til modulering af enzymaktiviteter i små trin er det blevet muligt at lave gode kvantitative studier over metaboliske ruter i mikroorganismer. I kombination med metabolisk kontrolanalyse skaber det en stabil platform for en bedre kvantitativ forståelse af metabolismer i mikroorganismer. Det faktum, at glykolysen i E. coli er kontrolleret af ATP-forbrugende processer udenfor selve glykolysen, viser vigtigheden af, at betragte alle cellens biokemiske processer som et globalt netværk. Tidligere har forskere ofte været tilbøjelige til at betragte enzymatiske trin i en lokal sammenhæng. En anden vigtig observation er, at kontrollen af metaboliske fluxe også afhængiger af vækstbetingelserne. Det er specielt vigtigt, når eksperimentelle data skal overføres til industrielle fermenteringer.
Arbejdet beskrevet i denne artikel er blevet finansieret af Forskningsstyrelsen, Mejeribrugets Forskningsfond, ATV, Chr. Hansen A/S og Levnedsmiddelcentret.

Referencer:
1. Kacser, H. & J.Burns, J.A. 1973. Rate control of biological processes. Cambridge Symp. Soc. Exp. Biol. 27:65-104.
2. Heinrich, R. & Rapoport, T.A. 1974. A linear steady-state treatment of enzymatic chains. General properties, control and effector strength. Eur. J. Biochem. 42:89-95.
3. Jensen, P. R. & Hammer, K. 1998. The sequence between the consensus sequences modulates the strength of prokaryotic promoters. Appl. Environ. Microbiol. 64:82-87.
4. Solem, C. & Jensen, P.R. 2002. Modulation of gene expression made easy. Appl. Environ. Microbiol. 68:2397-2403.
5. Büchner, E. 1897. Alkoholische gahrung ohne hefezellen. Ber. Dt. Chem. Ges. 30:117-124.
6. Schaaff, I., Heinisch, J. & Zimmermann, F. K. 1989. Overproduction of glycolytic enzymes in yeast. Yeast 5:285-290.
7. Ruyter, G. J. G., Postma, P. W. & van Dam, K. 1991. Control of glucose metabolism by Enzyme IIGlc of the phosphoenolpyruvate-dependent phosphotransferase system in Escherichia coli. J. Bacteriol. 173:6184-6191.
8. Poolman, B., Bosman, B-, Kiers, J. & Konings, W.N. 1987. Control of glycolysis by glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase in Streptococcus cremoris and Streptococcus lactis. J. Bacteriol 169:5887-5890.
9. Solem, C., Koebmann, B.J. & Jensen, P.R. 2003. Glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase has no control over glycolytic flux in Lactococcus lactis MG1363. J. Bacteriol. 185:1564-1571.
10. Koebmann, B. J., Westerhoff, H.V. Snoep, J.L., Nilsson, D. & Jensen, P.R.. 2002a. The glycolytic flux in Escherichia coli is controlled by the demand for ATP. J. Bacteriol. 184:3909-3916.
11. Westerhoff, H.V. & van Dam, K. 1987. Thermodynamics and control of biological free energy transduction. Elsevier, Amsterdam, The Netherlands.
12. Oliver, S. 2002. Metabolism: demand management in cells. Nature July 4, 418:33-34.
13. Koebmann, B. J., Solem, C., Pedersen, M.B., Nilsson, D. & Jensen, P.R. 2002b. Expression of genes encoding F1-ATPase results in uncoupling of glycolysis from biomass production in Lactococcus lactis. Appl. Environ. Microbiol. 68:4274-4282.

Figur 1. Simplificeret skema af glykolysen og dens forbindelse til energimetabolismen i fermenterende organismer. Enzymatiske trin og grupperede reaktioner er indikeret med haner. Glykolysen genererer fri energi i form af ATP, der primært bruges til cellens anaboliske processer (vækst). I figuren er ligeledes illustreret en ekstra ATP-forbrugende proces (ATPase-aktivitet).
Figur 2. Et bibliotek af syntetiske promotorer til gradvis ændring af genekspression i L. lactis. Promotorernes styrker er angivet som aktiviteterne af b-galactosidase udtrykt fra rapportergenet lacLM, der sidder umiddelbart efter promotorerne [3]. Et hypotetisk eksempel illustrerer, hvordan en serie af disse promotorer (sorte pile) kan benyttes til modulering af genekspression. En relativ genekspression på 1 svarer til det »normale« niveau. Den grønne pil illustrerer det optimale niveau af genekspression.
Figur 3. Bestemmelse af glykolytisk fluxkontrol for GAPDH i L. lactis. Den venste figur viser et bibliotek af stammer med modulerede GAPDH-aktiviteter over og under det normale niveau. Figuren til højre viser, hvordan den glykolytiske flux afhænger af GAPDH-aktiviteten, og den indsatte figur viser de beregnede fluxkontrolkoefficienter for alle niveauerne af GAPDH-aktiviteter [9].
Figur 4. Komplekser af de tre F1-subunits a, b og g fra F1F0-ATPasen kan benyttes til at øge ATP-omsætningen i celler. I bakterier sidder de tre relevante gener sammen i en operon, der letter en koordineret ekspression fra syntetiske promotorer. ATP-generne er indsat foran rapportergenet lacLM, der koder for b-galactosidase.
Figur 5. Analyse af kontrol for ATP-forbruget på den glykolytiske flux i E. coli. Ekspressionen af ukoblet F1-ATPase øgede omsætningen af ATP i cellen og stimulerede den glykolytiske flux i E. coli (venstre figur). Ved at plotte væksthastighed og glykolytisk flux mod energipotentialet, var det muligt at fitte kurver til bestemmelse af elasticiteterne (midterste figur). Næsten al kontrol af glykolysen sidder i de ATP-forbrugende processer i voksende vildtype E. coli celler [10].

Summations- og konnektivitetsteoremet

Summationsteoremet
Ifølge metabolisk kontrolteori kan kontrollen over en givet flux være distribueret over samtlige enzymer (1,2,3 osv.) i det metaboliske netværk. Således giver summen af fluxkontrol for samtlige enzymer fuld fluxkontrol, dvs. 1. Det er beskrevet i summationsteoremet:
Konnektivitetsteoremet
I metabolisk kontrolanalyse angiver elasticitetskoefficenterne hvor »elastiske« et enzym er i forhold til ændringer i koncentratione af en given metabolit. Elasticitetskoefficienterne beskriver de lokale egenskaber for det enkelte enzym, og kontrolkoefficienterne angiver de globale egenskaber for enzymets kontrol på en flux eller koncentration. Sammenhængen mellem elasticiteter og kontrolkoefficienterne er beskrevet i konnektivitetsteoremet, her anført med metabolitten X og fluxkontrol som eksempel:

Kontrolanalyse på glykolysen
Beregning af fluxkontrol i de ATP-forbrugende processer. Energimetabolismen er opdelt i to moduler med energipotentialet som den fælles intermediære. Fluxkontrolkoefficienterne kan da beregnes ved kombination af summations- og konnektivitetsteoremerne. Bemærk hvordan ændringer i energipotentialet i dette tilfælde udgår af beregningerne af fluxkontrol, som herefter beregnes ud fra ændringer af fluxene. = fluxkontrolkoefficienter, = elasticitetskoefficient over for energipotentialet, J = flux, DGp = energipotentialet.

Skrevet i: Bioteknologi, Fødevarekemi

Seneste nyt fra redaktionen

Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

Artikler fra Dansk KemiFødevarekemiTop17. 06. 2025

Hvis kløvergræs skal kunne anvendes som ny ressource til udvinding af fødevareproteiner, kan membranteknologi være vejen frem. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mette Lübeck, Mads

Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi09. 06. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) I år fejrer man internt i IUPAC 20-året for offentliggørelsen af The Red Book (i det følgende blot "RB2005") med anbefalinger vedrørende

Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

AktueltArtikler fra Dansk KemiGrøn omstilling02. 06. 2025

Hvor rent er CO2 fra CO2-fangst? Og hvor dyrt er det at oprense CO2? Denne artikel giver indsigt i nogle af udfordringerne ved at implementere en global CO2 infrastruktur. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs

Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø26. 05. 2025

Kontinuerlige, kvalitetssikrede målinger af kemiske, fysiske og biologiske miljøparametre giver uundværlig information. Det gælder også for Grønland. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

AktueltAnalytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Så er det sidste chance

  • DENIOS ApS

    Sikker tøndehåndtering starter her

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays Aarhus 2025 – SOLD OUT

  • Holm & Halby

    VidensDage’25 hos Holm og Halby: Faglig fordybelse og teknologisk indsigt i højsædet

  • Holm & Halby

    Fremtidens sikkerhedskabinetter: Er du rustet til den nye EN12469 / Annex 1

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Høj præcision i CNC-fræsning takket være vakuum

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    En fundamental del af forskningen

  • DENIOS ApS

    Lær at håndtere lækager på 90 min.

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Mød Busch på Spildevand Teknisk Forenings Årsmøde 2025

  • Dansk Laborant-Forening/HK

    Styrk laboratoriets digitale kompetencer med Python

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Udvinding af fødevareproteiner fra kløvergræs ved membranteknologi

    17.06.2025

  • Trinatriumhexafluo… hvad for noget?

    09.06.2025

  • Prisen på grisen: Hvad koster oprensning af beskidt CO2?

    02.06.2025

  • Der er brug for lange måleserier af miljøparametre

    26.05.2025

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik