Vegetarisk kost er godt, mens en såkaldt LCHF-diæt, altså hvor man indtager meget små mængder kulhydrat, slet ikke har en effekt.
Det handler om covid-19. Og her er der, ifølge et studie offentliggjort i British Medical Journal, stor forskel på et sygdomsforløb alt efter ens kost.
En vegetarisk kost giver 73 procent chance for et mindre et alvorligt covid-19 forløb. Undersøgelsen er baseret på spørgeskema via Survey Healthcare Globus network, og næsten 3.000 ansatte i sundshedsvæsnet i Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien, UK og USA har svaret.
Udover at være sundhedspersonale, har de også arbejdet med covid-19 patienter.
Undersøgelsen viste, at en vegetar klarer sig bedst. Pescetarer, altså en vegetar, der også spiser fisk, ville have mindsket risikoen for et svært forløb med 59 procent.
Omvendt er det i denne sammenhæng ikke en god idé at kaste sig over en LCHF-diæt (Low Carb High Fat). Den ser nærmest ud til at have den modsatte effekt, om end den konklusion ikke står hel klar.
En af grundene til resultaterne, mener forskerne bag undersøgelsen, er, at en plantebaseret diæt indeholder mange næringsstoffer, vitaminer og mineraler, der styrker immunforsvaret. Fisk indeholder en masse D-vitamin og omega 3 fedtsyrer, som er gavnlige for kroppen.
I undersøgelsen er der taget højde for alder, kropsmasseindeks, livsstil og etnicitet. Til gengæld var der en skæv kønsfordeling, idet 70 procent var mænd, så konklusionerne for kvinderne er mere usikre.
Og så er det værd at påpege, at kosten ikke mindsker risikoen for at blive smittet, men udelukkende ser på sygdomsforløbet.