Dansk kyllingekød er årsag til knap halvdelen af alle campylobacterinfektioner i Danmark, men også hunde og forurenet havvand er mindre smittekilder. Det skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.
I alt er der registreret 4.677 campylobacterinfektioner i 2016, men de er kun toppen af isbjerget: for hvert registreret tilfælde af campylobacter vurderer DTU Fødevareinstituttet, at yderligere 12 tilfælde ikke bliver indberettet.
Indtag af dansk kyllingekød tegner sig for 46% af de campylobactertilfælde, folk erhverver sig i Danmark, efterfulgt af kvæg (indtag af oksekød og mælk eller direkte kontakt), som udgør 19% af tilfældene og indtag af importeret kyllingekød (9%).
Kontakt med hunde og eksponering for forurenet havvand tegner sig hver for ca. 4% af infektionerne. Tidligere beregninger har ikke vist, at hunde eller havvand er smittekilder.
Smittekilderegnskabet er baseret på et omfattende datasæt, som Fødevarestyrelsen har indsamlet i samarbejde med Statens Serum Institut og Københavns Universitet over mere end to år. Prøverne har DTU Fødevareinstituttet analyseret ved hjælp af DNA-sekventering for at kunne forbinde prøver med smittekilder. Der er analyseret for flere smittekilder end i tidligere danske smittekilderegnskaber.