
Det lyder næsten for enkelt, men måske kan luftbobler være vejen frem, når man skal rense PFAS-forurenet jord.
I dag findes der ingen veldokumenterede metoder til at fjerne PFAS fra jorden, men en metode til at fjerne de selvsamme stoffer fra vand kan måske anvendes til jord. Det skal fem aktører, Norrecco (DK), Rambøll Danmark, EnvyTech Solutions (S), Aksel Benzin (DK) og Eurofins Miljø (DK), nu forsøge at afdække i et projekt, der skal løber over 1½ år.
Metoden kaldes for ’overfladeaktiv skum fraktionering’
– Vores metode går ud på at lave en såkaldt slurry, som er en cocktail af vand og jord, hvortil der tilsættes luft. Herefter vaskes PFAS ud af jorden, så vi ender med at stå med et frasepareret og meget opkoncentreret PFAS skum. For at frigive PFAS i jorden skal vi formentlig bruge et tilsætningsstof, og undervejs i projektet afprøver vi også forskellige metoder til at recirkulere vand og evt. tilsætningsstoffer, forklarer Helena Hinrichsen, Head of R&D hos EnvyTech Solutions.
Virksomheden har med succes anvendt metoden til at rense PFAS-forurenet vand i bl.a. Sverige. Det er vand fra fx brandskoler og deponeringsanlæg, og bygger grundlæggende på PFAS-stoffernes kemiske opbygning, hvor en del er hydrofil og en anden del vil være i luft.
Skummet er restproduktet, som skal destrueres, og her gælder det om finde frem til den bedste løsning i forhold til miljø, bæredygtighed og økonomi.
Udfordringen med at konvertere metoden til jord, og ikke mindst dansk jord, er, at jorden i Danmark består af moræne-ler. Derfor vil det kræve en særlig metode at få kontakt med alle ler-partikler og dermed også alle PFAS-stoffer. Og det er kernen i projektet.
– Lige nu eksisterer der kun analysemetoder til at spotte under 100 af de mere end 12.000 PFAS stoffer. Vi vil gerne sikre os, at jorden også bliver renset for den bagvedliggende pulje af stoffer. Derfor har vi også den danske virksomhed Eurofins Miljø med i projektet, da de har analyseredskaber og metoder til at sikre, at vi ved om der er PFAS i jorden efter behandling, understreger Norreccos udviklingschef, Jette Bjerre Hansen.
Det er Norrecco, som er initiativtager til projektet, der bliver støttet af MUDP – Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram under Miljøministeriet.
Kilde: Norrecco