• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Analytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi20. 08. 2024 | Heidi Thode

Måling af lipoproteiner i blod

Analytisk kemiArtikler fra Dansk Kemi20. 08. 2024 By Heidi Thode

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 4, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder.

Læs originalartiklen her

NMR-spektroskopiske målinger kan hurtigt kvantificere lipoprotein-profiler og giver dermed nye muligheder for ernærings- og sundhedsforskningen.

Af Violetta Aru, Bekzod Khakimov og Søren B. Engelsen, Foodomics, Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet

Det er velkendt for de fleste, at HDL-kolesterol er godt og at LDL-kolesterol er skidt, men hvad står egentligt LDL og HDL for, og findes der andre typer af lipoproteiner, og hvordan måles de egentlig? Vi vil her demonstrere, hvordan man hurtigt kan måle lipoprotein-profiler ved hjælp af 1H NMR-spektroskopi.

Det fede blod
Personer, som lider af type 2-diabetes og fedme har en forøget risiko for alvorlige sygdomme. Risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdomme har vist sig at være relateret til fordelingen af kolesterol og triglycerider i forskellige typer af lipoprotein-partikler i blodet. Det er derfor vigtigt at være i stand til at måle og overvåge lipoprotein-profiler, både med hensyn til at diagnosticere individuel risiko samt for ernæringsstudier og ved afprøvninger af ny medicin.
Blod består hovedsageligt af plasma (55 procent) og røde og hvide blodlegemer (45 procent). Plasma er den flydende bestanddel af blod og består foruden vand (90 procent) af sukker, proteiner, lipider og salte (10 procent) [1]. Da hydrofobe ikke-polære lipider ikke er opløselige i vand, transporteres de gennem det vandige miljø i plasma indlejret i supramolekylære aggregater kaldet lipoproteiner (LP’er). Man kan betragte lipoproteinerne som små lipidpakker med en polær overflade bestående af proteiner kaldet apolipoproteiner, phospholipider og cholesterylestere. Inde i pakkerne indeholder lipoproteinerne lipider (mono-, di- og triglycerider) og kolesterol, som transporteres med blodet rundt i kroppen [2]. Lipoproteiner er micellulære triglycerid- og kolesterol-transportpartikler, der kan inddeles i fem grupper baseret på deres densitet (se figur 1).

Lipoproteiner som biomarkør
Kvantificering af kolesterol i blodet har stor interesse i diagnostisk medicin og ernæring, da forhøjede koncentrationer af kolesterol og triglycerider i specifikke LP’er kan relateres til en signifikant forøget forekomst af hjerte-kar-sygdomme (CVD’er) [4]. Undersøgelser af LP-partikelfordelinger i blodet har blandt andet vist en konsistent og direkte sammenhæng mellem plasma LDL og udviklingen af åreforkalkning [4]. Imidlertid kan det totale LDL-kolesteroltal ikke forudsige risikoen for koronar hjertesygdom (tilstoppede arterier) [4].
LDL/HDL-kolesterolforholdet anses i dag for at have en større forudsigelsesværdi end de enkelte LP’er [5]. På grund af den såkaldte ”omvendte kolesteroltransport” kan HDL forhindre dannelsen af tilstoppede arterier, der skyldes LDL-metabolisme og dermed repræsenterer en ikke-kausal markør for CVD’er [6]. Det er desuden bevist, at personer med overvejende små LDL-partikler har større CVD-risiko end dem med større LDL-partikler [7]. Derfor er en nøjagtig kvantificering af LP-subfraktionerne et vigtigt screeningsværktøj til forebyggelse og diagnose af CVD. LP-distributionen kan også være en vigtig biomarkør for eksempel for overvægt og fejlernæring.

Måling af lipoproteiner
Ultracentrifugering (UC) er den etablerede referencemetode til separation og dermed kvantificering af lipoproteiner [8]. Separering af CM, VLDL, IDL, LDL og HDL opnås ved at justere densiteten af mediet i et antal centrifugeringstrin for at facilitere en sekventiel ”flydning” af de individuelle lipoprotein-fraktioner [8]. Den fuldstændige adskillelse af alle lipoprotein-fraktioner kan kræve fra to til fem analysedage [9] (figur 3), hvilket begrænser anvendeligheden af metoden som et screeningsværktøj i epidemiologiske undersøgelser.
Andre metoder til adskillelse og kvantificering af LP inkluderer gelpermeation væskekromatografi (GP-HPLC) og gelelektroforese. GP-HPLC adskiller lipoproteiner på basis af partikeldiameteren, hvor små partikler har en længere elueringstid end store partikler [10], mens gelelektroforese er baseret på adskillelse og analyse af makromolekyler baseret både på deres størrelse og ladning [11]. Begge metoder er temmelig omstændige og derfor heller ikke egnede som screeningsværktøjer. En alternativ og hurtig metode til måling af lipoprotein-fraktioner er kernemagnetisk resonans (NMR) spektroskopi.

Bestemmelse af lipoprotein-fordeling fra 1H NMR-spektre
NMR-spektroskopi er fundamentalt set kvantitativ for det målte prøvevolumen, og man kan derfor kvantificere baselineopløste signaler ved simpel integration. Selv i komplekse kemiske blandinger som blod fungerer dette princip ofte. I lipoprotein-tilfældet (se figur 2) er dette imidlertid ikke muligt, da man i så fald vil kvantificere den totale mængde methylen og/eller methyl i blodet og altså ikke molekylære species. Imidlertid er de to indhyldningskurver for methyl og methylen mere end almindeligt komplekse og indeholder mange underliggende fænomener (kemisk information), der kan relateres til forskellige typer af lipoproteiner.
Da det ikke er muligt at opløse disse komplekse indhyldningskurver i bidrag fra enkelte lipoprotein species, kræves der en kalibrering til en referencemetode (UC). Til forudsigelse af disse lipoprotein-koncentrationer ud fra 1H NMR-spektre er der grundlæggende blevet anvendt to metoder til kalibrering til referencemetoden, nemlig kurvetilpasning og PLS-regression (Partial Least Squares) [3,14]. Kvantificering af lipoprotein-fordeling med NMR er derfor vidt forskellig fra andre kvantitative og kvalitative NMR-applikationer, da den bygger på at analysere formen på signalerne fra metyl- og metylen-grupperne. Derfor skal kravene til NMR-reproducerbarhed strækkes til dets yderste grænse. Standard Operating Procedures (SOP), der minutiøst beskriver prøveindsamling, forberedelse, måling og forbehandling, er derfor udviklet for at øge reproducerbarheden på blodanalyser på tværs af forskellige laboratorier [15]. Når disse SOP’er er udviklet, skal der etableres en multivariat kalibrering af hundredvis af prøver med tilhørende referencemålinger (UC). Først når dette kalibreringsarbejde er udført og grundigt valideret, kan man benytte den udviklede kalibreringsmodel til at bestemme lipoprotein-fordelingen i plasma ud fra et simpelt 1H NMR-spektrum (figur 3).

Udvikling af en prædiktionsmetode
Vi har i samarbejde med Bispebjerg Hospital og Institut for Idræt og Ernæring afsluttet et større studium af ældre, der var fokuseret på, om sarkopeni (aldersrelateret muskeltab) kan reduceres ved at lave fysisk træning og/eller indtage proteinsupplement (CALM-kohorte) [16]. I den forbindelse har vi foretaget en større kalibrering af 1H NMR-spektre og lipoprotein-profiler (UC). Dette arbejde er unikt på verdensplan, da det kræver et omfattende analytisk arbejde med referencemetoden UC. Vi har målt både 1H NMR og UC på blodprøver af 316 sunde, primært ældre, danskere (196 kvinder og 120 mænd) med en alder på 64,5 ± 15 år.
Ved at sammenholde disse målinger med Partial Least Squares (PLS) regression har det vist sig, at vi kunne udvikle prædiktionsmodeller for 65 ud af 101 mulige lipoproteiner (hovedfraktioner, subfraktioner og lipoprotein-molekyler) med en prædiktionsnøjagtighed Q2 større end 0,6 på testsæt-prøver, heraf kunne 41 prædikteres med en Q2 større end 0,8 [17]. Dette arbejde betyder, at vi nu og fremover kan prædiktere 65 lipoprotein-parametre ud fra et enkelt 1H NMR-spektrum. Foreløbig har vi testet vores modeller på et uafhængigt prøvesæt fra en svensk kohorte med 85-95 procent match.

Implementering af prædiktionsmetode i software og analytiske perspektiver
For at lette fremtidigt analytisk arbejde med LPD-prædiktioner har vi implementeret LPD prædiktionsmodellerne i vores open access software SigMa [18], som vi bruger til processering af metabolomics prøvesæt. SigMa er skrevet i Matlab og kan downloades på https://food.ku.dk/ foodomics. SigMa står for Signature Mapping og er en ny metode, vi har udviklet for at konvertere komplekse NMR-spektre til en kvantitativ metabolit-tabel. På denne måde kan vi både opnå en plasma metabolitprofil og en plasma lipoprotein-profil fra samme NMR-spektrum af plasma. Lipoprotein-profilering giver dermed en ekstra dimension til fremtidige metabolomics-studier såsom kostinterventionsstudier og andre typer af kliniske screeninger uden ekstraomkostninger. Den eneste betingelse for at opnå den ekstra lipoprotein bonusinformation er at benytte en detaljeret SOP for 1H NMR prøveforberedelse og måling.

Tak til Innovationsfonden for økonomisk støtte til denne forskning.

E-mail:
Søren B. Engelsen: se@food.ku.dk

Referencer
1. H.A. Krebs, Annual Review of Biochemistry 1950, 19, 409-430.
2. L.C. Smith, H.J. Pownall and A.M. Gotto, Annual Review of Biochemistry 1978, 47, 751-777.
3. V. Aru, C. Lam, B. Khakimov, H.C.J. Hoefsloot, G. Zwanenburg, M.V. Lind, H. Schafer, J. van Duynhoven, D.M. Jacobs, A.K. Smilde and S.B. Engelsen, Trac-Trends in Analytical Chemistry 2017, 94, 210-219.
4. R. Carmena, P. Duriez and J.C. Fruchart, Circulation 2004, 109, 2-7.
5. J. Millán, X. Pintó, A. Muñoz, M. Zúñiga, J. Rubiés-Prat, L.F. Pallardo, L. Masana, A. Mangas, A. Hernández-Mijares, P. González-Santos, J.F. Ascaso and J. Pedro-Botet, Vasc Health Risk Manag 2009, 5, 757-765.
6. G.F. Lewis and D.J. Rader, Circulation Research 2005, 96, 1221-1232.
7. W.C. Cromwell and J.D. Otvos, Curr Atheroscler Rep 2004, 6, 381-387.
8. T.G. Redgrave, D.C.K. Roberts and C.E. West, Analytical Biochemistry 1975, 65, 42-49.
9. S. Monsonis-Centelles, H.C.J. Hoefsloot, S.B. Engelsen, A.K. Smilde and M.V. Lind, Clinical Chemistry and Laboratory Medicine 2020, 58, 103-115.
10. G. Toshima, Y. Iwama and F. Kimura, 2013.
11. D.L. Sparks and M.C. Phillips, Journal of Lipid Research 1992, 33, 123-130.
12. P.A. Kroon, Journal of Biological Chemistry 1981, 256, 5332-5339.
13. J.D. Otvos, E.J. Jeyarajah, D.W. Bennett and R.M. Krauss, Clinical Chemistry 1992, 38, 1632-1638.
14. M. Petersen, M. Dyrby, S. Toubro, S.B. Engelsen, L. Nørgaard, H.T. Pedersen and J. Dyerberg, Clinical Chemistry 2005, 51, 1457-1461.
15. a) A.C. Dona, B. Jimenez, H. Schafer, E. Humpfer, M. Spraul, M.R. Lewis, J.T.M. Pearce, E. Holmes, J.C. Lindon and J.K. Nicholson, Analytical Chemistry 2014, 86, 9887-9894; b) S.M. Centelles, H.C.J. Hoefsloot, B. Khakimov, P. Ebrahimi, M.V. Lind, M. Kristensen, N. de Roo, D.M. Jacobs, J. van Duynhoven, C. Gannet, F. Fang, E. Humpfer, H. Schafer, M. Spraul, S.B. Engelsen and A.K. Smilde, Analytical Chemistry 2017, 89, 8004-8012.
16. R.L. Bechshoft, S. Reitelseder, G. Hojfeldt, J.L. Castro-Mejia, B. Khakimov, H.F. Bin Ahmad, M. Kjaer, S.B. Engelsen, S.M.B. Johansen, M.A. Rasmussen, A.J. Lassen, T. Jensen, N. Beyer, A. Serena, F.J.A. Perez-Cueto, D.S. Nielsen, A.P. Jespersen and L. Holm, Trials 2016, 17, 17.
17. B. Khakimov, H.C.J. Hoefsloot, N. Mobaraki, V. Aru, M.V. Lind, L. Holm, J. L. Castro-Mejia, D.S. Nielsen, A.K. Smilde and S.B. Engelsen, Analytical Chemistry 2022, 94, 628-636.
18. B. Khakimov, N. Mobaraki, A. Trimigno, V. Aru and S.B. Engelsen, Analytica Chimica Acta 2020, 1108, 142-151.

BOKS
Måling af lipoproteiner med kernemagnetisk resonans (NMR) spektroskopi. NMR er baseret på, at nogle atomkerner (for eksempel 1H, 13C, 31P m.fl.) absorberer energi i form af elektromagnetisk stråling som en funktion af frekvensen. Frekvensen for absorption afhænger hovedsageligt af kernetypen (for eksempel 1H eller 13C) og dets kemiske miljø (for eksempel methyl- eller methylen-protoner).
Mange kemikere kender NMR-spektroskopi i forbindelse med molekylær strukturopklaring og måske endda kvantificering af kemiske blandinger, hvor spektrene består af et stort antal smalle og baseline-separerede signaler for eksempel i proton (1H) NMR metabolomics af blodprøver. Der er imidlertid visse fysiske effekter, som kan brede signalerne ud og ændre deres position (kemisk skift), herunder blandt andet translationel og rotationel diffusion, som igen er afhængig af størrelsen af makromolekyler og supramolekylære aggregater [12].
Nøjagtig denne egenskab gør 1H NMR til en unik analytisk platform til måling af lipoprotein partikelfordelinger (LPD), da forskellige LP-fraktioner har forskellige størrelser og sammensætning og dermed forskellige magnetiske følsomheder [13]. Dette giver igen anledning til karakteristiske 1H NMR-signaler, hvis kemiske skift hovedsageligt bestemmes af den lokale elektrontæthed og rotationsdiffusion af lipoproteinerne.
Det er netop derfor, at et 1H NMR-spektrum af blod/plasma viser en stor mængde velseparerede signaler og to ”fede” signaler (se figur 2A). De to fede signaler kan tilskrives protoner i methylen (-CH2-) og methyl (-CH3) grupper, der stammer fra fedtsyrerne i lipoproteinerne. De store og mindre tætte LP-partikler (for eksempel VLDL og LDL) resonerer ved lavere feltstyrke (højere frekvens) end lipidsignalerne fra de mindre LP (dvs. HDL). Figur 2B illustrerer, hvordan kompleksiteten af lipid-signalerne (-CH3) øges, når kompleksiteten af prøvematrixen øges fra teoretiske linjer i en model fedtstof/alkan (sort), via et rent lipidsystem (triglycerid) (blå) til lipider inde i lipoproteiner (rød). Området mellem 0,60 og 1,40 ppm er det spektrale område, der anvendes til bestemmelse af lipoproteinprofiler.

Skrevet i: Analytisk kemi, Artikler fra Dansk Kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik