
Stoffet psilocybin, der findes i de såkaldte magiske svampe, har vist sig at hjælpe mod depression. Hidtil har man ikke nøjagtigt kendt baggrunden, men nu er man blevet klogere, viser et nyt studie offentliggjort i Nature Medicine, hvor forskerne kommer med en forklaring på, hvad der sker og hvorfor stoffet hjælper.
Det handler, lidt populært sagt, om at befri hjernen. Det lyder måske lidt 60´er-agtigt, men baggrunden er at løse hjernen for de bindinger, den har lavet siden barndommen, og bringe den tilbage til en mere fri tilstand.
Vores hjerne bliver under opvæksten trænet i en række færdigheder, lige fra sprog, motorik til alle de andre færdigheder, der gør det muligt at begå sig i et samfund. Disse forbindelser bliver stærkere, mens andre, som vi ikke mener at have brug for, lukker gradvist ned.
Hjernen bliver meget pålidelig, men nogle gange kan den vende, og vi ender i en depressiv tænkning, som man ikke kan slippe for – undtagen under en psykedelisk rus, siger David Nutt, professor i neuropsykofarmakologi ved Imperial College London, og en af forskerne bag undersøgelsen.
Ved hjælp af magnetiske kamerabilleder undersøgte forskerne næsten 60 mennesker. Her viste det sig, at stoffet lukkede for en række af hjernens forskellige kontrolcentre. Centre, som er kendetegnet ved at blive stærkere jo ældre vi bliver.
Man befrier hjernen til en tilstand, man ikke har været i, siden man var en lille baby. Når man er et lille barn, kommunikerer alle dele af hjernen med hinanden, siger David Nutt.
I undersøgelsen, som er ganske lille, sammenlignede med psilocybin med traditionelle antidepressive lægemidler SSRI’erne (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor).
Her viste det sig, at psilocybin ikke bare kunne påvirke symptomerne lige så godt eller bedre end SSRI´erne, men at patienterne også oplevede en højere grad af velbefindende.
Grunden til dette, mener forskerne, er, at psilocybin virker på en anden måde i hjernen end antidepressiv medicin. David Nutt sammenligner effekten af antidepressiv medicin med et gips på en brækket knogle. Den antidepressive medicin beskytter stresscentret i hjernen, og hjernen heler.
Men helingen kommer med en pris, fordi medicinen også dæmper andre dele af følelsescentret i hjernen. Folk kan føle, at de ikke er deprimerede, men nyder heller ikke livet. Psilocybin, på den anden side, virker i cortex, den tænkende del af hjernen. Det betyder, at fornøjelsen ikke dæmpes, siger David Nutt.
Herhjemme findes kun en art psilocybinsvamp naturligt, nemlig spids nøgenhat. Det har i øvrigt været forbudt at besidde denne svamp eller andre psilocybinsvampe siden 2001
Kilde: svt.se