
Efter en tur i vaskemaskinen ser tøjet umiddelbart rent ud, men der kan sidde rester af bl.a. sæbe og de såkaldte anioniske tensider.
De anioniske tensider kan give hudirritation, og for i fremtiden at minimere, at huden kommer i kontakt med dem via vores tøj, er det afgørende at kunne måle den præcise mængde, som sidder tilbage efter en vask.
Netop dét har kandidatstuderende i Anvendt Kemi Simone Anika Skou Olsen undersøgt. Hun er ved at afslutte sit speciale, hvor hun har haft sin daglige gang hos biotech-virksomheden Novozymes.
Jeg har i løbet af mit kemistudie været motiveret af at bruge min viden til at forbedre hverdagsprodukter – både i forhold til forbrugernes side, men også på det miljømæssige aspekt. Kemi spiller en vigtig rolle i de produkter, vi bruger hver dag, også i fx vaskemiddel. Hos Novozymes har jeg kunnet gå i detaljen med restprodukter fra vaskemidler, fordi jeg har haft adgang til en masse apparaturer, og jeg har samtidig kunnet sparre med eksperter fra mange af virksomhedens højtspecialiserede afdelinger, fortæller Simone Anika Skou Olsen
Science Manager og Simones vejleder hos Novozymes, Lilian Tang Baltsen, fortæller, at virksomheden har fået ny viden ud af at have Simone tilknyttet.
Det er svært at måle restprodukter i vasketøjet, men Simone har formået at udrette et stykke grundforskning og samtidig skabt forbindelse mellem forskelligt apparatur og afdelingers kompetencer. Hun har udviklet nye procedurer og mere finmaskede analysemetoder, som er vigtige for Novozymes’ fortsatte arbejde med at udvikle mere miljø- og hudvenlige vaskemidler, siger Lilian Tang Baltsen.
Simone Anika Skou Olsen har brugt et ekstraktionsapparat på Novozymes til at udtrække specifikke stoffer fra tekstilprøver. Stoffet, der skal bestemmes, opløses ud af tekstilprøven med et opløsningsmiddel, hvorefter stoffet adskilles fra opløsningsmidlet, som dampes bort.
Foruden at kunne måle sæberesterne i tøjet, giver metoderne fra Simones speciale også et bedre datasæt i forhold til at måle mængden og typen af rester, som tøjet afgiver til vaskevandet under forskellige forhold. En masse anioniske tensider bliver skyllet ud i vaskevandet efter vask, hvor mange af dem ikke kan blive nedbrudt – til skade for miljøet.
Kilde: DTU