
PFAS har vist sig at være udbredt mange steder. Hos Region Hovedstaden er man netop nu i gang med et projekt, hvor man tester, hvorvidt man kan fjerne stoffet fra grundvandet via kulfiltre.
Rensemetoden testes på flere af regionens vandrensningsanlæg, og allerede nu ser resultaterne lovende ud i forhold til at fjerne PFAS fra vandet.
Vi står overfor en enorm opgave med at rense op efter PFAS-forureninger i regionerne. Flere steder i landet har PFAS vist sig at være problematisk for grundvandet. Derfor er vi meget fokuserede på at finde metoder, der kan bruges til at rense vandet for PFAS, udtaler Line Ervolder (C), formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden.
Region Hovedstaden driver 50 vandrensningsanlæg, der tilsammen oppumper 2,5 mio. kubikmeter forurenet grundvand om året. Vandet er primært forurenet med klorerede opløsningsmidler. Og oppumpning og rens af vandet skal sikre, at det forurenede vand ikke strømmer hen til de vandboringer, hvor vandværkerne henter deres drikkevand.
Regionen har foreløbigt undersøgt vandet på 32 anlæg. Her blev det oppumpede vand målt for PFAS-indhold – både før og efter rensning. På 21 af anlæggene var indholdet af PFAS under de tilladte grænseværdier allerede før rensning, mens niveauet var overskredet på 11 anlæg.
Efter rensning med kulfilteret lykkedes det også at komme under grænseværdierne på 10 ud af de 11 anlæg med for meget PFAS i vandet. På et enkelt anlæg har det været nødvendigt at iværksætte ekstra rensning for PFAS.
Først og fremmeste er det glædeligt, at vores undersøgelser viser, at der ikke var for meget PFAS i vandet på 21 af vores anlæg. Derudover er det positivt, at vi nu ved, at vi har en kendt rensemetode, der tegner til også at kunne bruges til at fjerne PFAS-stofferne. Vi fortsætter med at teste, samtidig med, at vi også undersøger andre metoder, siger Line Ervolder (C), formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden.
På de sidste 18 af regionens 50 anlæg undersøges vandet for PFAS netop nu. Her forventes resultaterne at være klar inden året er omme.
Kilde: Region Hovedstad