• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Nanoteknologi01. 09. 2013 | Katrine Meyn

Mikrosensorer skal hjælpe skadestuer med prioritering af patienter

Nanoteknologi01. 09. 2013 By Katrine Meyn

Hurtige, billige og pålidelige sensorsystemer, der kan detektere meget lave koncentrationer af biomolekyler, er en udfordring for samfundet. Sådanne sensorer vil have en kæmpe påvirkning af bl.a. diagnosticering, miljømonitorering og sikkerhed i f.eks. lufthavne.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 9, 2013. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på denne side.

Af Anna Line Brøgger og Kasper Bayer Frøhling, DTU, Micro- and Nanotechnology

Det seneste par år har de danske hospitaler været centrum for en ophedet diskussion omkring effektivisering og optimal patientpleje. Specielt på skadestuerne er der travlt, og lægerne må triagere (prioritere) patienterne således, at de patienter der er mest akutte, kommer til først. Problemerne opstår, hvis triageringen er forkert, så akutte patienter kommer bagerst i køen.
Et nyt mikrosystem, der detekterer små koncentrationer af biomarkøren suPAR (se faktaboks), kan assistere hospitalspersonalet med korrekt triagering af patienterne og dermed hjælpe med hurtigere behandlingstid for de akutte patienter.

Mikrovipper som sensorer
De såkaldte cantilevere er mikrovipper, der bøjer ved fiksering af biomolekyler på overfladen [1]. I tilfældet med skadestuen er mikrovipperne belagt med antistoffer, der er specifikke for suPAR, og bøjer derfor kun, hvis der er suPAR i væskeprøven. Mikrovipper er utroligt sensitive, hvilket er et strengt krav, da koncentrationerne af suPAR i blodet ligger omkring 100-1000 picomolær. En af de største udfordringer er at have et antistof, der er specifikt nok til kun at detektere suPAR og ikke andre lignende biomolekyler samtidig.

Genopstandelse af 90’ernes Discman
For at aflæse bøjningen af mikrovipperne på en billig men stabil måde, er komponenter fra 90’ernes Discman brugt. Den indeholder nemlig både en laser, som kan fokuseres på mikrovipperne, og en detektor til at opfange signalet fra laseren. De fleste har haft en Discman, og ved hvor irriterende det var, at musikken stoppede, fordi der opstod fejl i læsningen af disc’en, når man bevægede sig rundt. Derfor udviklede man flere forskellige anti-shock-mekanismer. En af disse er ”focus error”- signalet, der registrerer, om laseren er i fokus. Hvis ikke, flyttes positionen af laseren, således at den kommer i fokus igen vha. et feedback loop. Det er dette signal, som bruges til at registrere bøjningen af mikrovipperne, dog foruden feedback loopet [2,3]. Dvs. at når mikrovipperne bøjer, kommer laseren en lille smule ud af fokus, hvilket bliver registreret af detektoren (uden at flytte på laseren). Måling af en mikrovippe, der bøjer ved kontakt med suPAR, er vist i figur 1 [4]. Det ses, at mikrovipperne ikke bøjer, når et andet protein (her Platelet-Derived Growth Factor (PDGF)) kommer i kontakt med antistofferne, da disse kun binder til suPAR. Denne måde at aflæse bøjningen af mikrovipperne er både billig og præcis, og systemet er allerede udviklet til meget små (nanometer) fokusfejl. Derudover er den statistiske usikkerhed reduceret væsentligt ved at integrere mange (op imod hundredevis) mikrocantilevere på samme platform – en såkaldt lab-on-a-chip (LOC)-platform (se faktaboks).

Væskehåndtering på CD’er
En cirkulær LOC-platform, en lab-on-a-CD, bruges til at håndtere væsken – i dette tilfælde patienternes blod. En af fordelene ved at bruge en cirkulær platform er, at man kan rotere den og på den måde skanne alle de integrerede mikrovipper hurtigt efter hinanden. Dermed kan man få resultater med lille statistisk usikkerhed, hvilket selvfølgelig er meget vigtigt på en skadestue. På CD’en integrerer man mikrokanaler til at flytte væsken rundt, og vha. smarte geometriske design af kanalerne kombineret med forskellige rotationshastigheder er det muligt at åbne ventiler [5], sedimentere blodet eller f.eks. mikse det med andre væsker.

Integrering af andre sensorer
Det er ikke kun mikrovipper, der er egnede til denne LOC-platform. En af de sensorer, der er velegnet, er 4D optisk mikroskopi. Denne teknologi bygger på at tage mange mikroskopbilleder ved forskellige fokuslængder over tid, for på den måde at danne sig et ”3D-billede” af væskeprøven og hvordan den bevæger sig. Fra disse billeder kan man så bestemme, hvilke typer af celler der er til stede, bl.a. ud fra deres morfologi samt mængden af cellerne. Ved at integrere og fusionere flere sensorer på samme platform åbner det op for nye muligheder. F.eks. vil man blive i stand til at teste for flere forskellige biomarkører på samme tid i den samme prøve, hvilket er mere belejligt for patienterne, der derved skal have tappet mindre blod og får hurtigere svar med større statistisk sikkerhed.

Andre anvendelsesmuligheder
Sensorsystemet kan ikke kun bruges i hospitalsbranchen. Det er tidligere blevet brugt til at detektere små koncentrationer af sprængstof [6], hvilket er relevant i bl.a. lufthavne, togstationer og andre høj-risiko lokaliteter eller ved f.eks. minerydning. I MUSE-projektet vil systemet også blive brugt til miljømonitorering af spildevand, hvor det bl.a. er hormonlignende stoffer, der giver problemer for miljøet. Denne anvendelse er, om muligt, en endnu større udfordring, da disse hormoner er meget mindre i størrelsen end proteiner og optræder i lavere koncentrationer.

Faktaboks 1: suPAR-proteinet
Soluble urokinase Plasminogen Activator Receptor (suPAR) er et protein, som findes i blodet i meget små koncentrationer (100-1000 picomolær). Når immunsystemet reagerer på inflammation i kroppen, øges koncentrationen af suPAR betragteligt, idet uPAR bliver kløvet af cellemembranen. Mængden af suPAR til stede i blodet har en direkte korrelation til alvoren af den pågældende sygdom. suPAR er derfor ikke en biomarkør for en specifik sygdom, men viser den generelle tilstand af patienten – og endda meget præcist. Derfor er dette protein særlig interessant at udvikle kvantitative detekteringsmetoder til, da hospitaler og sygehuse kan bruge resultatet til triagering af patienter [7].

Faktaboks 2: Lab-on-a-chip-systemer
Lab-on-a-chip (LOC)-systemer er stærkt miniaturiserede laboratorier, som er i stand til at foretage komplekse kemiske processor i mikrokanaler og -reaktorer. Disse systemer er typisk lavet i plast og er på størrelse med et kreditkort. En stor fordel ved LOC-systemer er den meget lille væskemængde, der skal til for at udføre reaktionerne, hvilket også typisk resulterer i hurtigere reaktionstider. LOC-systemer bliver udviklet specifikt til bestemte opgaver og er ofte beregnet til engangsbrug. Endnu findes der kun enkelte kommercielle produkter på markedet, men af disse kan nævnes graviditetstesten og blodsukkermåleren. Begge er produkter, der har haft stor indflydelse på store grupper af vores samfund.
Boks slut

Faktaboks 3: MUSE-projektet
Projektet er ledet af professor Anja Boisen fra DTU Nanotech og er støttet med 17,4 mio. kr. fra Det Strategiske Forskningsråd. MUSE-projektet involverer forskellige industrielle partnere (bl.a. Grundfos Holding A/S og ViroGates A/S), hvilket sikrer at teknologien, der udvikles i projektet, rent faktisk også kan bruges i industrien. Projektet har en unik kombination af viden om DVD-optik for detektering af mikrovipper (Academia Sinica, Taiwan), om data-fusion (DTU Compute), om udvikling af platforme til biodetektering og 4D optisk mikroskopi (Unisensor A/S) og om mekanisk detektering (DTU Nanotech), hvilket giver mulighed for et stort udbytte og videnskabelig effekt.
Mere info kan findes på http://www.dsf-muse.org.

Referencer:
1. Boisen, A., Dohn, S., Keller, S. S., Schmid, S., & Tenje, M. (2011). Cantilever-like micromechanical sensors. Reports on Progress in Physics, 74(3), 036101. doi:10.1088/0034-4885/74/3/036101
2. Hwu, E.-T., Huang, K.-Y., Hung, S.-K., & Hwang, I.-S. (2006). Measurement of Cantilever Displacement Using a Compact Disk/Digital Versatile Disk Pickup Head. Japanese Journal of Applied Physics, 45(3B), 2368–2371. doi:10.1143/JJAP.45.2368
3. Bosco, F. G., Hwu, E.-T., Chen, C.-H., Keller, S., Bache, M., Jakobsen, M. H., Hwang, I.-S., Boisen, A. (2011). High throughput label-free platform for statistical bio-molecular sensing. Lab on a chip, 11(14), 2411–6. doi:10.1039/c1lc20116f
4. Bache, M., Bosco, F. G., Brøgger, A. L., Frøhling, K. B., Alstrøm, T. S., Hwu, E.-T., Chen, C.-H., Eugen-Olsen, J., Hwang, I.-S., Boisen, A. (2013 ) Nanomechanical recognition of prognostic biomarker suPAR with DVD-ROM optical technology. Accepted in Nanotechnology.
5. Brøgger, A. L., Kwasny, D., Bosco, F. G., Silahtaroglu, A., Tümer, Z., Boisen, A., & Svendsen, W. E. (2012). Centrifugally driven microfluidic disc for detection of chromosomal translocations. Lab on a chip, 12(22), 4628–34. doi:10.1039/c2lc40554g
6. Bosco, F. G., Bache, M., Hwu, E.-T., Chen, C. H., Andersen, S. S., Nielsen, K. A., Keller, S.S., Jeppesen, J.O., Hwang, I.-S., Boisen, A. (2012). Statistical analysis of DNT detection using chemically functionalized microcantilever arrays. Sensors and Actuators B: Chemical, 171-172, 1054–1059. doi:10.1016/j.snb.2012.06.033
7. Thunø, M., Macho, B., & Eugen-Olsen, J. (2009). suPAR: the molecular crystal ball. Disease markers, 27(3), 157–72. doi: 10.3233/DMA-2009-0657

Figur 1. a) Konceptet bag detektering med mikrovipper. Mikrovipperne er belagt med antistoffer specifikke til suPAR, og når suPAR kommer i kontakt med anti-suPAR, begynder mikrovipperne at bøje. b) Mikrovipperne kalibreres i 5 minutter inden de bliver udsat for suPAR. suPAR reagerer med anti-suPAR og reaktionen er mættet efter ca. 12 minutter. Herefter aflæses udbøjningen ift. en kontrol med et uspecifikt protein [2].

Her ses en skematisering af en lab-on-a-CD med adskillige kamre i serie, der hver kan indeholde en sensor.

Topview: En lab-on-a-CD monteret på den roterende motor med mikrofluidkanaler og mikrovipper inkluderet.

Sideview: En lab-on-a-CD monteret på den roterende motor med mikrofluidkanaler og mikrovipper inkluderet.

Hele sensorsystemet (ca. 15 cm x 30 cm x 20 cm). Bæltet fra motoren til den store roterende skive sikrer, at rystelserne bliver så små som muligt.

Nærbillede af mikrofluidkanalerne hvor mikrovipperne er fastspændt i det store kammer.

Skrevet i: Nanoteknologi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik