Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2007. Teksten kan desuden læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.
Af sektionsleder Birte Børglum, Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion
I sidste nummer er Dansk Kemi, i artiklen »Uholdbart emballagevalg« af Jørgen Stage Johansen, rigtig ude med riven efter Miljøstyrelsen, der både beskyldes for at se stort på sikkerheden mht. emballage til koncentreret saltpetersyre og at være langsom i sin sagsbehandling. De alvorlige beskyldninger skal ikke stå alene, og jeg vil derfor gerne rede trådene lidt ud.
Miljøstyrelsen er enig i, at plastemballagen er uegnet til den farlige saltpetersyre.
For at nå til denne konklusion undersøgte Miljøstyrelsen sagen grundigt og var i den forbindelse i kontakt med leverandøren og med Dansk Teknologisk Instituts afdeling for Transport og Emballage. Det resulterede i, at Miljøstyrelsen i december 2006 skrev til den omtalte leverandør af koncentreret salpetersyre og udstedte et salgsforbud af det konkrete produkt. Leverandøren blev varslet i november om, at vi påtænkte at udstede et salgsforbud mod salpetersyre i den pågældende plastemballage. Vi har derfor arbejdet med sagen et stykke tid, inden afgørelsen blev truffet.
Der er forskel på reglerne, når vi taler om emballager til kemiske stoffer og emballager til transport af farligt gods, som artiklen også sætter spot på. Ifølge bekendtgørelse nr. 329 af 16. maj 2002 om klassificering, emballering, mærkning, salg og opbevaring af kemiske stoffer og produkter må det materiale, som emballagen til farlige kemiske stoffer eller produkter er fremstillet af, ikke kunne angribes af indholdet eller kunne indgå i farlige forbindelser med dette. Dette krav er ifølge bekendtgørelsen opfyldt, hvis emballagen opfylder kravene til transport af farligt gods. Der er her tale om EU-regler, som er implementeret i den danske bekendtgørelse.
I den konkrete sag har Miljøstyrelsen modtaget dokumentation for, at emballagen – bestående af kombinationen ydre papkasse og indre plastflaske – er godkendt til transport fra leverandøren, men Miljøstyrelsen har ikke fået dokumentation for, at plastemballagen ikke angribes af indholdet. Miljøstyrelsen har vurderet, at en emballage, der er godkendt til transport af farligt gods, kun kan anses for at opfylde kravene til emballager i klassificeringsbekendtgørelsen, hvis der (som led i transportgodkendelsen) er udført test, der viser, at de nævnte egenskaber er opfyldt.
Det er vigtigt at forstå, at en emballage således godt kan blive godkendt til transport af farligt gods, selvom kravene i klassificeringsbekendtgørelsen til emballage til farlige kemiske stoffer eller produkter ikke er opfyldt. Jeg håber, at forskellen på reglerne dermed er mere klar.
Når det er sagt, kan jeg endelig oplyse, at Miljøstyrelsen på baggrund af denne sag bl.a. overvejer at præcisere kravene til emballage i den næste revision af bekendtgørelsen, og hvorledes transportreglerne kan benyttes i denne sammenhæng.
Indtil det er sket, er det – som altid – producenten/leverandørens ansvar, at emballagen rent faktisk ikke kan angribes af indholdet. Vi går derfor ikke på kompromis med sikkerheden i Miljøstyrelsen, men vurderer og analyserer grundigt den dokumentation vi får ind og tilstræber at lave ordentlige regler.