• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Analytisk kemiHistorisk kemi01. 05. 2008 | Katrine Meyn

Naturen prøver at fortælle dig noget

Analytisk kemiHistorisk kemi01. 05. 2008 By Katrine Meyn

Analysér altid dine fejlslagne eksperimenter! Nogle af de største opdagelser i naturvidenskab var tilfældige opdagelser gjort af den opmærksomme forsker. Stop, træk vejret og tænk næste gang dit kontroleksperiment ikke arter sig.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 5, 2008 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Daniel Sejer Pedersen, Senior Post Doc ved University of Adelaide, Department of Chemistry

Danmark har gennem årene markeret sig stærkt internationalt indenfor for nukleinsyre-kemi, i særdeleshed indenfor oligonukleotider til brug som antisense-lægemidler.1 Tankerne falder umiddelbart på Otto Dahl’s2 forskning med phosphormono- og dithioater, Ole Buchardt3 og Peter Nielsen4 for opdagelsen af Peptide Nucleic Acid (PNA)5 og ikke mindst Jesper Wengel6 for Locked Nucleic Acid (LNA).7(Figur 1)
PNA og LNA har i særdeleshed profileret Danmark stærkt, da disse to nukleotidanaloger har enestående kemiske og biologiske egenskaber. Både PNA og LNA har ledt til dannelsen af biotek-virksomheder,8 der forsøger at kommercialisere teknologien. Personligt startede jeg min karriere som nukleotidkemiker ved Københavns Universitet og arbejdede i en periode i biotekselskabet Cureon A/S9 med LNA oligonukleotider. Det forskningsområde ligger stadig mit hjerte nær, og derfor har jeg gennem årene prøvet at følge med i udviklingen indenfor nukleotid-analoger og antisense-lægemidler. Det fangede derfor min interesse da Kleinman et al.10 for nylig publicerede en artikel omhandlende siRNA og gene silencing, som er et nært beslægtet forskningsområde. Men først lidt bagrundsinformation.

Antisense anstrengelser
Antisense-teknologien adskiller sig fra traditionel lægemiddelforskning, der fokuserer på interaktion med proteiner, ved at man i stedet designer lægemidler til at inhibere translationen af eller nedbryde messenger RNA (mRNA). Grundlæggende forsøger man at stoppe syntesen af uønskede proteiner ved at forhindre translation af mRNA (Figur 1). Umiddelbart er dette en rigtig god og elegant ide, men der er en række problemer med denne teknologi in vivo.
To af de største problemer er stabilitet af oligonukletotiderne in vivo og transport af oligonukleotiderne gennem cellemembranen. Arbejdet med kommercielt at udvikle antisense-lægemidler har stået på siden 80erne, men efter min bedste viden er det til dato kun lykkedes Isis Pharmaceuticals11 at udvikle og markedsføre et antisense lægemiddel, som hedder Vitravene™ . Vitravene™ 12 benyttes til behandling af Cytomegalovirus retinitis13 infektioner, som er en DNA virus der beskadiger øjets nethinde og i værste fald fører til blindhed. Vitravene™ er dog ikke en særlig overbevisende demonstration af antisenseteknologi som behandlingsform, eftersom lægemidlet skal injiceres direkte i øjet. Dermed undgås det meste af kroppens stofskifte, såsom fordøjelsessystemet, leveren, blodet osv. Ydermere, repræsenterer øjne relativt set et fredeligt enzymatisk miljø sammenlignet med resten af kroppen.

Sluk for generne
Mens forskere og virksomheder forsøger at realisere antisense-drømmen har et nyt koncept, kendt som gene silencing,14 baseret på siRNA (small interfering RNA), trådt ind i rampelyset. Gene silencing blev i sin tid opdaget ved et tilfælde. Et forsøg på at lave en mere violet petunie ved at indsætte et ekstra gen, der koder for petuniens naturlige farve, resulterede overraskende i at nogle af petunierne blev hvide!
Meget simplificeret fungerer gene silencing ved at små dobbeltstrengede RNA molekyler (20-30 nukleobaser i længde) forhindrer matchende mRNA sekvenser i at blive translateret, hvilket i sidste ende resulterer i at det kodende gen »slukkes«. En række selskaber verden over forsøger at udvikle lægemidler baseret på dette princip, og ligesom der var stor begejstring omkring antisense i 80erne og 90erne, er der nu stor begejstring omkring siRNA og gene silencing. Faktum er dog, at præcis de samme problemstillinger er gældende for gene silencing som for antisense, nemlig stabilitet in vivo og transport over cellemembranen.

Kontroleksperimenter
Artiklen som Kleinman et al.10 publicerede for nylig antyder dog, at gene silencing har større og mere fundamentale problemer som behandlingsform. Artiklen illustrerer hvor kompliceret det er at udvikle lægemidler, og hvor vigtigt det er at udføre gode kontroleksperimenter og så vidt muligt afklare lægemidlets biologiske mekanisme. I dette studie forsøgte forskerne at behandle sygdommen macular degenaration15 ved brug af siRNA. Macular degeneration medfører ukontrolleret dannelse af blodkar i øjet og kan resulterer i blindhed. Udover at forhindre blindhed hos især ældre mennesker er macular degeneration et interessant mål for siRNA af to grunde.
For det første minder macular degeneration i høj grad om angiogenese (dannelse af blodkar i kræftsvulster).16 Med andre ord hvis det er muligt at forhindre macular degeneration, kan teknologien muligvis også anvendes til at forhindre angiogenese hos kræftpatienter.
For det andet er øjnene et fremragende mål for RNA og DNA baserede lægemidler, da man forbipasserer det meste af kroppens stofskifte. I den aktuelle artikel benyttede Kleinman et al. siRNA til gene silencing af vascular endothelial growth factor (VEGF)17 som er direkte involveret i angiogenese, og til deres store glæde virkede strategien over al forventning.
Det eneste der manglede for at runde historien af var et par kontroleksperimenter, og det er her korthuset ramler sammen. Det viste sig nemlig, at det var fuldstændig underordnet hvilken RNA-sekvens de brugte. Så længe RNA-sekvensen havde en længde på mindst 21 nukleobaser virkede den fremragende. Forsøg på gene silencing af gener, der ikke udtrykkes i øjet, brug af fuldstændig tilfældige siRNA sekvenser, siRNA sekvenser som skulle gøre sygdommen værre, mRNA sekvenser fra planter osv. virkede alle lige godt. Forskerne må have undret sig over hvad der foregik!
Selv injektion af siRNAer direkte i fordøjelsessystemet fremfor i øjet havde den »ønskede effekt«. Forskerne måtte sande, at mekanismen umuligt kunne være gene silencing. Efter en omfattende og grundig analyse af resultaterne og en række yderligere eksperimenter stod det klart, at effekten skyldes RNA-molekylernes interaktion med en celleoverflade-receptor kaldet toll-like receptor 3 (TLR3). Denne interaktion resulterer i induktion af g-interferon18 og interleukin 12,19 hvilket stopper dannelse af blodkar. Artiklen er fremragende (omend en anelse kompliceret for en simpel kemiker) og kan anbefales på det varmeste. Denne artikel illustrerer (ikke overraskende) at siRNA ikke er en mirakelkur men en yderst kompliceret affære. Aktivering af TLR3 kan muligvis benyttes som en generel behandling af angiogenese. Eller måske er interaktionen mellem TLR3 og siRNAs et stort problem, som det bliver svært at komme uden om, da man naturligvis ikke ønsker at aktivere TLR3 hver gang siRNA bruges i mennesker.

Held og lykke
Mange af de største opdagelser indenfor naturvidenskab bliver gjort ved et tilfælde. Den grundige og ambitiøse forsker analyserer altid sine fejlslagne eksperimenter og prøver at forstå hvad der skete. F.eks. blev gene silencing opdaget da en petunie blev hvid og ikke kraftigt violet, fordi forskerne analyserede deres data grundigt.
Min specialevejleder yndede at sige ”naturen prøver at fortælle dig noget”, når min kemi slog fejl, og det bør du måske også overveje, næste gang din reaktion ikke virker. Hav specifikke mål med din forskning, men hold øjne og ører åbne så du ikke overser »guldet« og smider det i B-Dunken. Tilfældighedernes videnskab har mange ansigter, hvilket illustreres af en fremragende artikel af Richard B. Silverman i Angewandte Chemie20, som jeg vil anbefale til alle der kan lide en god kemisk historie eller beskæftiger sig med medicinalkemi. Silverman beskriver den usædvanlige situation hvor et stof (Lyrica™, Figur 3) udviklet i en akademisk institution ender som et lægemiddel, faktisk som et blockbuster lægemiddel, hvilket vil sige at salget af overstiger 1 milliarder US$ om året.
Det er fascinerende at læse Silverman’s historie, der beskriver rationelt design af et lægemiddel, der senere viser sig at virke gennem en anden mekanisme end forventet, hvorefter det meget senere opdages at der i virkeligheden er tale om en helt tredje og radikalt anderledes biologisk mekanisme. En fascinerende beskrivelse fra syntesen af et potentielt lægemiddel ved et universitet i 1988 til markedsføringen i 2004 med alle de dertilhørende klinisk undersøgelser, mekanistiske overraskelser, fusionering af virksomheder etc.

Figur 2. Simplificeret illustration af proteinsyntese og antisense.

Referencer:
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Antisense_RNA
[2] Lektor Otto Dahl, Kemisk Institut, Københavns Universitet. Pensioneret.
[3] Professor Ole Buchardt, Kemisk Institut, Københavns Universitet. Afdød.
[4] Professor Peter E. Nielsen, Institut for Cellulær og Molekylær Medicin, Københavns Universitet
[5] http://en.wikipedia.org/wiki/Peptide_nucleic_acid
[6] Professor Jesper Wengel, Institut for Fysik og Kemi, Syddansk Universitet
[7] http://en.wikipedia.org/wiki/Locked_nucleic_acid
[8] LNA diagnostisk: http://www.exiqon.com/, LNA og PNA baserede lægemidler: http://www.santaris.com/
[9] Biotekselskaberne Cureon og Pantheco fusionerede i 2003 og skiftede navn til Santaris Pharma.
[10] M. E. Kleinman et al., Sequence- and target-independent angiogenesis suppression by siRNA via TLR3, Nature, 2008, web: doi.10.1038/nature06765
[11] http://www.isispharm.com/
[12] http://www.isispharm.com/vitravene.html og http://en.wikipedia.org/wiki/Fomivirsen
[13] http://en.wikipedia.org/wiki/Cytomegalovirus_retinitis
[14] http://en.wikipedia.org/wiki/RNAi
[15] http://en.wikipedia.org/wiki/Macular_degeneration
[16] Angiogenese: accelereret dannelse af nye blodkar i kræftsvulster. http://en.wikipedia.org/wiki/Angiogenesis
[17] http://en.wikipedia.org/wiki/Vascular_endothelial_growth_factor
[18] http://en.wikipedia.org/wiki/Interferon
[19] http://en.wikipedia.org/wiki/IL-12
[20] R. B. Silverman, From basic science to blockbuster drug: the Discovery of Lyrica, Angew. Chem., Int. Ed., 2008, 47, web: doi:10.1002/anie.200704280

Skrevet i: Analytisk kemi, Historisk kemi

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik