• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

Kemiteknik01. 12. 2005 | Katrine Meyn

Naturgasmåling i fremtiden

Kemiteknik01. 12. 2005 By Katrine Meyn

Hvad bliver udfordringerne på gasmåleområdet de næste 10-20 år? Dette spørgsmål behandles i en ny rapport fra gasselskabernes Fagudvalg for Gasmåling.

Læs originalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2005 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

Af Leo van Gruijthuijsen, Dansk Gasteknisk Center

Med liberaliseringen af naturgasforsyningen er der opstået et behov for hyppigere og mere detaljerede oplysninger om gasforbruget. Der vil i fremtiden blive ønsker om mere præcise forbrugsdata, i takt med at aktørerne i markedet begynder at anvende mulighederne for udnyttelse af konkurrence og prisdannelse for handel og transport af gas.
Kunderne forventer, at man selvfølgelig kan måle gasforbrug med stor præcision, hvilket er i god tråd med ønskerne om, at alle skal behandles retfærdigt.
Meget tyder dog på, at det i fremtiden vil være vanskeligere at fastholde dette nøjagtighedsniveau over for den enkelte kunde, da der kan forventes større variationer i gaskvaliteten pga. import af gas fra andre lande og lokal tilsætning af andre gasser (f.eks. biogas, forgasningsgas eller brint) til naturgasnettet.
Udviklingen vil stille store krav til alle parter om kommunikation af ønsker, reelle behov og muligheder, og der vil komme en udvikling i retning af en økonomisk balance mellem ønsker og anvendte målemetoder.

Økonomiske begrænsninger
Transmissions- og distributionsselskaberne oplever i disse dage en stærk fokusering på omkostninger ved drift af gassystemet. Der vil derfor i fremtiden kunne forventes en indretning af gasnettet imod det lovgivningsmæssigt minimalt nødvendige og en udvikling mod velkendte, pålidelige systemer, som kræver minimal vedligeholdelse.
Det bliver en stor udfordring for selskaberne at samle tilstrækkelig viden om de i dag anvendte målesystemer, så man på sigt kan rationalisere driften, uden at det går ud over kvaliteten af de frembragte måledata, som fortsat skal bruges til afregninger i systemet.

Tekniske muligheder
I øjeblikket ses en udvikling med implementering af to nye interessante måleprincipper på gasmåleområdet. Referencer for gasvolumenmåling bliver i et vist omfang baseret på ultralydsmålere, og Coriolis-målere er blevet i stand til at måle gasflow ved rimelige gastryk, så de kan blive interessante til brug i nettet.
Da der ikke er bevægelige dele i disse målertyper, kan der forventes en vis interesse for også at bruge dem til afregningsformål. Måske vil disse målertyper blive almindelige på måle- og regulatorstationer og hos forbrugere med stort gasflow eller hurtigt varierende gasflow pga. måleprincippernes store robusthed.

Ultralydsmåling
For ca. 10 år siden forsøgte man at introducere ultralydsmålere uden den helt store succes, selv om målerne udviste meget stor stabilitet og næsten ingen fejlvisninger.
Et af problemerne var formentlig strømforsyningen (batteri) og displayproblemer i koldt vejr. Men til trods for dette, vurderes måleprincippet stadig som interessant på længere sigt, fordi det er uden bevægelige dele og rummer alle forudsætninger for at få målesignalet på elektronisk form til videre anvendelse og transmission.

Fælles fjernaflæsning
Mht. databehandling har der allerede længe været en udvikling i gang mod en fælles håndtering af forbrugsmålinger, og det forventes, at der holdes gang i udviklingen mod, at stadig flere forbrug fjernaflæses via et samordnet system.
Fabrikanter af elektroniske målesystemer tilbyder typisk samme system til forskellige forbrugsmålinger, så systemer til gasmåling er langt hen ad vejen sammenlignelige med systemer til el- eller fjernvarmemåling.
Det er overvejende sandsynligt, at der over tid vil blive etableret fælles forbrugshåndtering inden for gas, el, varme og/eller vand i takt med, at aktørerne bliver multienergileverandører.
Det kan samtidig betyde, at der kan ske en sammenkobling i retning af selvstændige datahåndteringsselskaber, som påtager sig opgaven med indsamling, validering og videresendelse af forbrugsdata til relevante selskaber. I andre lande er denne udvikling allerede i gang.

Fremtidige arbejdsområder
Arbejdet for Fagudvalg for Gasmåling (FAU GM) vil på kort sigt være præget af den igangværende rationalisering af gasmålesystemer. FAU GM skal bidrage til denne proces ved indsamling af data fra den hidtidige drift og udarbejdelse af fælles retningslinjer til opbygning, drift og vedligeholdelse af et »tilstrækkeligt« gasmålesystem.
Fagudvalget vil i større grad overtage rollen fra de enkelte gasselskaber med at samle viden om udviklingen på områder for måleteknik og datatransmission, da det bliver et væsentligt arbejdsområde i fremtiden. Desuden vil der være fokus på de myndighedsmæssige krav til forbrugsmåling i form af direktiver, bekendtgørelser, vejledninger og standarder. Kravene vil i stigende grad være internationale.
Det bliver nødvendigt stadig at koordinere udveksling af måledata mellem aktørerne på gasmarkedet for at sikre, at de nødvendige data er til rådighed for interessenterne.

Mere information
Fagudvalget får en stadig større rolle med information om alle forhold omkring forbrugsmåling. Man vil få behov for information af faggrupper, for hvem måleteknik er uinteressant, men som blot efterspørger umiddelbar adgang til nøjagtige målinger.
Bælg- og rotationsmålere er fortrængningsmålere, hvor gasmængden bestemmes ud fra antal cykli samt bælgenes diameter og slaglængde (bælggasmåler) eller volumenet på målerummet bag rotoren (rotationsmåler).
En turbinemåler er en hastighedsmåler, hvor gasmængden bestemmes ud fra rotorens omdrejningshastighed og geometri.
I en ultralydsmåler måles det, hvor lang tid det tager for en lydbølge at krydse et medie. Forskellen i tiden medstrøms og modstrøms er et udtryk for flowhastigheden.
En Coriolis-måler udnytter de kræfter, der genereres, når masse strømmer gennem et oscillerende rør.
Måleren indeholder et målerør og et referencerør, og 2 sensorer der måler målerørets bevægelse ift. referencerøret. Når der ikke er flow i systemet, er sensorsignalerne synkrone, men når der er flow, bliver signalerne forskudt. Faseforskydningen er et udtryk for masseflowet.

Skrevet i: Kemiteknik

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop09. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi02. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

Branchenyt26. 03. 2025

Hvad er kemi? Hvad er de teoretiske perspektiver ved kemi? Og hvordan påvirker kemi vores hverdagsliv? Det er udgangspunktet for en ny grundbog til de studerende på de videregående uddannelser, som giver en introduktion til almen, uorganisk og organisk kemi. Bogen gennemgår, hvordan stoffer,

Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

Arbejdsmiljø/IndeklimaKlima og miljø25. 03. 2025

Ingen alarm, men hold fokus på sikkerhed og hygiejne. Den besked blev givet til 62 medarbejdere, som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har fulgt over to år. Forskerne har undersøgt niveauerne af miljøgiften PCB i blodet hos nedrivere, der blandt andet har arbejdet

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

  • LABDAYS – Fagmesse for Laboratorieteknik

    LabDays – Almost sold out

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Busch på IFFA 2025: Vacuum Diagnostics til intelligente vakuumløsninger til kødforarbejdning

  • Mikrolab – Frisenette A/S

    NYHED: IKA er tilbage med IKA Specials tilbudsavis

  • DENIOS ApS

    Glemmer du service? Her er konsekvenserne

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Vakuumsystemer: En guide til turn-key projekter

  • DENIOS ApS

    Tid til serviceeftersyn?

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    09.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    02.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

  • Flere elbiler og mindre ammoniak kan nu måles i en form af en bedre luftkvalitet

    19.03.2025

  • Forskere står bag hybridost med 25 procent ærteprotein – men med samme smag og tekstur

    18.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik