
Den har skrevet sig ind som en af de store byggeskandaler, men nu kan Københavns Universitet omsider overtage Niels Bohr Bygningen. Der kører stadig nogle voldgiftssager, men det har ikke indflydelse på, at universitet nu frit kan råde over de 52.000 kvm
Bygningen kommer til at kunne rumme op til 3.000 studerende og ansatte. Københavns Universitet er allerede flyttet ind i en tredjedel og er i gang med planlægningen af indflytningen i den resterende del af bygningen.
– Der er ingen tvivl om, at Niels Bohr Bygningen har været lang tid undervejs. Det har været et kompliceret og vanskeligt byggeri, og forsinkelserne har været til gene for mange studerende og forskere. Men nu er alle væsentlige fejl og mangler udbedret, og nybyggeriet vil komme universitetets mange brugere til gavn, siger anlægsdirektør Erik Stoklund Larsen, Vejdirektoratet.
Senest blev Niels Bohr Bygningen forsinket på grund af 10.000 fejlbehæftede brandlukninger, der har skullet udskiftes.
At det er Vejdirektoratet, der overdrager bygningen kan forekomme en anelse besynderligt, men skyldes at de fik overdraget styringen af byggeriet efter Bygningsstyrelsen fik hård kritik i en revisionsrapport.
Byggeriet er da også blevet meget forsinket og væsentligt dyrere end der var lagt op til.
Projektet blev oprindeligt igangsat i 2013 med en bevilling på ca. 2 mia. kroner (i 2023-indeks). Bygningen skulle have været overdraget til Københavns Universitet i slutningen af 2016. Det var i 2018, at det blev overflyttet Vejdirektoratet, som aktuelt vurderer, at projektets totaludgift beløber sig til ca. 5 mia. kroner.
– Som de fleste ved, har der været store udfordringer med forskellige entreprenører allerede før, Vejdirektoratet fik til opgave at færdiggøre Niels Bohr Bygningen. Men nu er vi langt om længe nået til, at Københavns Universitet kan begynde at planlægge sine indflytningsaktiviteter parallelt med udbedringen af mindre mangler samt finjusteringer og reguleringer af de tekniske anlæg, siger Erik Stoklund Larsen.
Selvom bygningen således er klar til KU, og at man faktisk allerede har indtaget en del af den, kan forskerne og studerende ikke forvente at flytte ind lige med det samme, siger Universitetsdirektør på Københavns Universitet Søren Munk Skydsgaard.
– Som det gælder for ethvert andet lejemål efter overtagelse, så registrerer vi nu bygningens tilstand, og det vil der gå noget tid med, ligesom det kan betyde behov for udbedringer. Vi skal også lære huset at kende og sikre, at huset er klar til det avancerede udstyr, der skal ind i bygningen, hvorfor der vil gå et stykke tid, før forskere og studerende kan flytte ind.
Kilde: Vejdirektoratet