To amerikanere, David Julius og Ardem Patapoutian, måtte dele årets Nobelpris i medicin. De har fået prisen for opdagelsen af temperatur- og berøringsreceptorer, en opdagelse, der har haft stor betydning for forståelse af nervesystemet.
“Denne viden bliver anvendt til at udvikle behandlinger til en lang række sygdomme og tilstande, heriblandt kroniske smerter, skriver det svenske Karolinska Institutet i en pressemeddelelse.

David Julius, University of California, brugte capsaicin fra chilipeber til at identificere TRPV1, en ionkanal aktiveret af smertefuld varme. Yderligere relaterede ionkanaler blev identificeret, og det har ført til, at vi nu forstår, hvordan forskellige temperaturer kan fremkalde elektriske signaler i nervesystemet.
Opdagelsen af TRPV1 var et stort gennembrud, der førte vejen til opklaring af yderligere temperaturfølende receptorer. Uafhængigt af hinanden brugte både David Julius og Ardem Patapoutian menthol til at identificere TRPM8, en receptor, der viste sig at blive aktiveret af kulde.
Den anden modtager af årets pris indenfor medicin/fysiologi, Ardem Patapoutian, er oprindeligt født i Libanon, men arbejder i dag på Howard Hughes Medical Institute.

Patapoutian dyrkede såkaldte mekanosensitive celler til at identificere en ion kanal aktiveret af mekanisk kraft.
Efter et omhyggeligt arbejde var Piezo1 identificeret. Baseret på dens lighed med Piezo1 blev der fundet en anden ionkanal, Piezo2.
Piezo2 viste sig at spille en nøglerolle i den kritiske sansning af kropsposition og bevægelse, kendt som proprioception eller balancesansen. Ydermere har Piezo1 og Piezo2 vist sig at regulere vigtige fysiologiske processer, herunder blodtryk, respiration og urinblærekontrol.