• Facebook
  • LinkedIn
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • OM KEMIFOKUS
  • PARTNERLOGIN

KemiFOKUS

Fokus på kemi

  • Analytisk kemi
  • Arbejdsmiljø/Indeklima
  • Biokemi
  • Biologi
  • Bioteknologi
  • Branchenyt
  • Energi
  • Fødevarekemi
  • Historisk kemi
  • Kemiteknik
  • Kemometri
  • Klikkemi
  • Klima og miljø
  • Lovgivning og patenter
  • Medicinalkemi
  • Nanoteknologi
  • Organisk kemi
  • Artikler fra Dansk Kemi

EnergiKemiteknik01. 10. 2001 | Katrine Meyn

Nye metoder til bestemmelse af naturgaskvalitet

EnergiKemiteknik01. 10. 2001 By Katrine Meyn

Naturgaskvaliteten, dvs. naturgassens sammensætning og forbrændingstekniske egenskaber, er en vigtig parameter, bl.a. i processer hvor der anvendes naturgas samt for gasmotorer og gasturbiner. Her beskrives nogle af Dansk Gasteknisk Center’s (DGC) erfaringer med nye metoder til bestemmelse af gaskvaliteten. 

Læs orginalartiklen her

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 10, 2001 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.

AF Leo van Gruijthuijsen, Dansk Gasteknisk Center a/s,

Naturgaskvaliteten skal overholde en række krav, der er foreskrevet i Gasreglementet [1]. Gasreglementet er fastlagt for at opnå en sikker drift af gasforbrugende apparater samt for at beskytte naturgasnettet mod skadelige komponenter. Kravene omfatter bl.a. maksimumgrænser for komponenter som svovl og vand samt tilladte intervaller for f.eks. brændværdi, Wobbeindeks og densitet.
Inden for de tilladte intervaller forekommer der både langsomme og hurtige ændringer i gaskvaliteten. Et typisk eksempel på langsomme variationer i gaskvaliteten er, at naturgassens brændværdi er lidt højere om sommeren end om vinteren (figur 1a), hvilket skyldes variationer i produktionsforhold. Hurtige variationer kan forekomme i hele gasnettet som følge af varierende sammensætning af den gas, der kommer ind fra Nordsøen. Lokalt kan der derudover forekomme ekstra udsving, f.eks. når der trækkes gas fra lagrene. Figur 1b viser et eksempel, der er målt på DGC’s laboratorium.
På grund af de nævnte variationer kan det for nogle gasforbrugere være vigtigt at kunne bestemme den aktuelle gaskvalitet med forholdsvis god nøjagtighed. Det er f.eks. tilfældet i nogle industrielle processer, hvor både røggastemperaturen og røggassens sammensætning ændres ved varierende gaskvalitet. Også på kraftvarmeværker kan overvågning af gaskvaliteten være relevant for at undgå bankning i gasmotorer, når naturgassens methantal (sammenlignelig med benzinens oktantal) bliver lavt. Dette kan forekomme i særlige forsyningssituationer (mindre end 1% af tiden), især i Syd- og Sønderjylland.

Måling af naturgaskvalitet
I de seneste år har der været en udvikling af instrumenter, der hurtigt kan måle naturgaskvaliteten. Her er der tale om (mikro-)gaschromatografer, der på få minutter kan bestemme gassammensætningen, og instrumenter der ud fra en enkel måling kontinuerligt bestemmer udvalgte parametre (brændværdi, Wobbeindeks, methantal og/eller andre).

MAC-sensor
DGC har i 1999 for de danske gasselskaber undersøgt en methantalsmåler, der er udviklet af det tyske Ruhrgas [3]. Dette instrument, den såkaldte MAC-sensor (MAC = Methane Analyser and Control signal generator) måler IR-absorption i området mellem ca. 3,4-3,6 mm. I dette interval udviser ethan, propan og butan en forholdsvis stærkere absorption end methan, hvilket gør, at måleren er følsom over for ændringer i gassammensætningen. MAC-sensoren er udviklet til det tyske marked, hvor der forekommer relativt store methantalsvariationer. Anvendt til dansk naturgas er måleren mindre følsom, men dog tilstrækkelig til at »se« forskelle i gassammensætning, der svarer til et skift fra normale til særlige forsyningssituationer [4].

Energisensor
I et nyt projekt for gasselskaberne undersøger DGC i øjeblikket en energisensor, der er udviklet af det britiske Advantica Technologies (det tidligere BG Technology) [5]. Det afprøvede instrument er en prototype; måleren ventes på markedet i løbet af de næste måneder. Energisensoren måler lydhastigheden og varmeledningsevnen i naturgas, og bestemmer ud fra disse parametre en pseudo-gassammensætning (methan, propan og inerte komponenter), der bruges til at beregne gassens brændværdi og relativ densitet. Når disse parametre er kendt, er der gode muligheder for at beregne eller estimere andre gasegenskaber. F.eks. er der for dansk naturgas næsten en lineær sammenhæng mellem brændværdi og methantal (figur 2a), ligesom der er lineær sammenhæng mellem brændværdi og luftmængden, der kræves til støkiometrisk forbrænding (figur 2b). Gassens kompressibilitetsfaktor kan bestemmes ud fra produktet af brændværdi og densitet (figur 2c).
Da energisensoren kan bestemme diverse gasegenskaber, og ifølge leverandøren er nøjagtig (±0,5% på brændværdien), er den potentielt interessant til en række anvendelser. Et muligt anvendelsesområde er måling af gaskvaliteten forskellige steder i naturgasnettet, således at måleresultaterne kan indgå i naturgasselskabernes overvågning af konverteringsfaktorer i flowcomputere. Dette udstyr bruges på højtryksgasmålesystemer til at konvertere det målte volumen til normalkubikmeter ud fra gassens aktuelle tryk og temperatur. I konverteringsfaktoren indgår, ud over temperatur og tryk, gassens kompressibilitetsfaktor, der afhænger af gaskvaliteten.
Det er på nuværende tidspunkt endnu ikke muligt at give en endelig vurdering af energisensoren. En første test med en række testgasser med sammensætninger, der dækker variationsområdet for dansk naturgas, har vist, at den målte brændværdi holder sig inden for den specificerede grænse på 0,5%. I øjeblikket kører et testprogram, der bl.a. indeholder måling af gas fra naturgasnettet og sammenligning med resultater fra DGC’s gaschromatograf. Denne sammenligning viser indtil videre en udmærket overensstemmelse mellem sensorsignal og parametre beregnet ud fra GC resultater. Figur 3a-d giver eksempler på henholdsvis brændværdi, densitet, methantal og kompressibilitetsfaktor.
Sammenfattende kan det konkluderes, at der er en spændende udvikling i gang, og at gaskvalitetsbestemmelse ser ud til at kunne ske kontinuerligt og med forholdsvis god nøjagtighed.

Referencer
1. Gasreglement, Afsnit A, Bilag 1A. Danmarks Gasmateriel Prøvning, Hellerup, januar 2001.
2. http://www.dong.dk
3. Manfred Hoppe, Dieter Wolf: »Der Methanzahl-Controller im Praxiseinsatz«. Gas-Erdgas 11 (2000), 778-781
4. »Afprøvning af Ruhrgas MAC methantalssensor«. Notat, Dansk Gasteknisk Center, Hørsholm, januar 2000 (findes på DGC’s hjemmeside, http://www.dgc.dk )
5. K.R. Wild: »Controlling processes that are sensitive to natural gas quality«. Proceedings 21st World Gas Conference, Nice, juni 2000.

Figur 1a. Månedligt gennemsnit af øvre brændværdi i perioden juli 2000 – juni 2001. Kilde: DONG [2].
Figur 1b. Eksempel på hurtige ændringer i gaskvalitet.
Figur 2a. Sammenhæng mellem brændværdi og methantal. Månedligt gennemsnit af øvre brændværdi og methantal i perioden juli 2000 – juni 2001. Kilde: DONG [2].
Figur 2b. Sammenhæng mellem brændværdi og støkiometrisk luftbehov. Månedligt gennemsnit af øvre brændværdi og gassammensætning i perioden juli 2000 – juni 2001. Kilde: DONG [2].
Figur 2c. Sammenhæng mellem brændværdi, densitet og kompressibilitetsfaktor. Data målt på DGC’s laboratorium, november 2000 – februar 2001.
Figur 3. Sensorsignal sammenlignet med referencemålinger ved hjælp af gaschromatograf.
a) Øvre brændværdi.
b) Relativ densitet.
c) Methantal.
d) Kompressibilitetsfaktor.

Skrevet i: Energi, Kemiteknik

Seneste nyt fra redaktionen

Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

Analytisk kemiArtikler fra Dansk KemiTop19. 05. 2025

Advances in chemical ionization mass spectrometry can improve our understanding of atmospheric composition. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Varun Kumar, Institut for

Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

AktueltArtikler fra Dansk KemiBioteknologi14. 05. 2025

Oldgamle CO2-ædende mikroorganismer kan fange CO2 direkte fra skorstensrøg og omdanne kulstoffet til grønne molekyler. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen her) Af Mads Ujarak Sieborg1 og

Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

AktueltBranchenyt14. 05. 2025

Busch Group annoncerer, at deres brand centrotherm clean solutions bliver en del af Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions. Fra september 2025 vil gasreduktionssystemerne til Semicon-industrien, som tidligere blev tilbudt under dette mærke, blive integreret i Pfeiffer-porteføljen og fremover være

I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

Branchenyt14. 05. 2025

For blot fjerde gang i dette årtusinde uddeles Videnskabernes Selskabs Guldmedalje. Det sker i dag, hvor bakterieforsker Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, får den fine hæder for sit livsværk og sin holdånd. Han er manden, der kortlægger

Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

AktueltArtikler fra Dansk KemiKlima og miljø28. 04. 2025

Tilstedeværelsen af PFAS-forbindelser skyldes ikke kun lokale kilder, men de kan langtransporteres i luften til selv meget fjerntliggende arktiske egne. Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 2, 2025 og kan læses uden illustrationer, strukturer eller ligninger herunder(læs originalartiklen

Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

AktueltMedicinalkemi21. 04. 2025

I dag er det frem med nålen, hvis man er i behandling med diverse former for fedme-medicin. Det hæmmer imidlertid udbredelsen på specielt asiatiske og afrikanske markeder, hvor der er en udtalt nålefobi. Derfor arbejder det danskstiftede biotekselskab Pila Pharma med at få udvikle deres

Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

AktueltBioteknologiFødevarekemi07. 04. 2025

NitroVolt, en dansk biotech-virksomhed, vil vende produktionen af ammoniak på hovedet. I stedet for den velkendte løsning, der bygger på den energitunge Haber-Bosch-proces, vil produktionen nu foregå i en container, der fx kan stå direkte ude hos en landmand. Ammoniak til kunstgødning er en slags

En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

AktueltArtikler fra Dansk KemiHistorisk kemi01. 04. 2025

Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Læs originalartiklen her Nomenklaturudvalget får indimellem henvendelser om dansk kemisk nomenklatur fra de oversættere i EU, hvis opgave det er at oversætte EU-lovgivning på

Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

AktueltEnergi31. 03. 2025

Efter en byggeperiode på omkring to år, er BASF nye 54 megawatt elektrolyseanlæg blevet indviet. Udover at være Tyskland største, med en kapacitet til at producere op til 8.000 ton grøn brint årligt, skriver det også historie på et andet område. Brinten skal primært anvendes som råmateriale i

Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

AktueltBranchenyt31. 03. 2025

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, som udsteder patenter, der kan dække i op til 45 lande. Vestas, Novozymes og Danmarks Tekniske Universitet har leveret de største bidrag til, at Danmark kan

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis





Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser...
Læs mere her

/Nyheder

  • DENIOS ApS

    Sådan transporterer du lithiumbatterier sikkert

  • Kem-En-Tec Nordic

    Opnå rent DNA/RNA på få minutter og på bæredygtig vis!

  • Kem-En-Tec Nordic

    Sikker gelfarvning på kun 15 minutter?

  • DENIOS ApS

    Her er den oversete vej til et sundere arbejdsmiljø

  • Busch Vakuumteknik A/S

    Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions lancerer den nye HiCube Neo RGA

  • Busch Vakuumteknik A/S

    centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

  • DENIOS ApS

    Ved du, hvornår det er tid til at vedligeholde, udskifte eller flytte dit opsamlingskar?

  • DENIOS ApS

    3 sikkerhedsfunktioner, du skal kigge efter på dit opsamlingskar

  • Holm & Halby

    VidensDage 2025: To dage i videnskabens og fremtidens tegn

  • Holm & Halby

    Holm & Halby deltager i Europe Biobank Week 2025

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Chemical ionization mass spectrometry in atmospheric studies

    19.05.2025

  • Gamle processer, nye muligheder: Nyt kemisk-biologisk koncept til CO2-fangst og omdannelse

    14.05.2025

  • Centrotherm clean solutions bliver til Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions

    14.05.2025

  • I dag får professor Per Halkjær Nielsen Videnskabernes Selskabs Guldmedalje

    14.05.2025

  • Atmosfærisk transport af PFAS til Højarktis

    28.04.2025

  • Biotek-firma bag fedme-medicin på tabletform har lagt en klar plan om samarbejde eller opkøb

    21.04.2025

  • Dansk virksomhed vil vende produktionen af ammoniak på hovedet – ned i en lille container

    07.04.2025

  • En EU-historie om nomenklatur – og ginseng til hunde, katte og heste!

    01.04.2025

  • Tysk elektrolyseanlæg er som det første i verden blevet integreret direkte i kemisk produktion

    31.03.2025

  • Dansk innovation blander sig i toppen over lande med de fleste patentansøgninger

    31.03.2025

  • Ny grundbog tager studerende på videregående uddannelser ind i den basale kemi

    26.03.2025

  • Nedrivningsarbejdere i kontakt med PCB slipper med skrækken – kun lave niveauer i blodet

    25.03.2025

  • Styrkelse af nyfundet gen kan gøre kartoflen resistent over for svampeangreb

    24.03.2025

  • Fra forskning i nanosikkerhed til mere sikker håndtering af nanomaterialer i det danske arbejdsmiljø

    21.03.2025

  • Dansk forbud mod PFAS er lige på trapperne – indsigelsesfrist mod 2024-aftale er overskredet

    20.03.2025

Alle nyheder ›

Læs Dansk Kemi online

Annoncering i Dansk Kemi

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK - 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik