Nu har forskning fra DTU Fødevareinstituttet resulteret i, at overskudsris kan benyttes til at brygge bæredygtigt øl.
Øllet kan nydes på Sticks’n’Sushi i Lyngby, hvor den bæredygtige fadøl er brygget på overskydende ris fra restaurantkædens sushiproduktion.
Når Sticks’n’Sushi koger store mængder ris til brug i deres produkter, bliver det nemlig ikke brugt alt sammen. Overskydende ris kan ganske vist bruges i produktionen af biogas eller som dyrefoder, men restaurantkæden har i stedet fået DTU Fødevareinstituttets hjælp til at genbruge risen i en øl, der er specielt udviklet til kædens gæster.
På det internationale marked findes der allerede en række – hovedsageligt asiatiske – øl, som er brygget på ris. Så selvom det ikke er en ny idé at brygge en øl på ris, kender instituttets eksperter ikke til andre, der bruger overskudsris i ølproduktionen.
Siden september 2018 har den tyske kandidatstuderende Marlin Kersting gennemført forskning på DTU sammen med spinout-virksomheden Science Brew, der har til huse i DTU Bryghus på DTU Fødevareinstituttet.
Det har været udfordrende at brygge øl med store mængder ris, da den stivelsesholdige ingrediens har en tendens til at blokere filtrene på en måde, som en kornbaseret mask ikke gør.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet